logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaznaczyć aktualnie zmienianą wartość na wyświetlaczu LCD?

behemoth 30 Kwi 2005 09:56 3139 13
REKLAMA
  • #1 1449885
    behemoth
    Poziom 11  
    Witam
    Mam na wyświetlaczu LCD kilka wartości,które zmieniam przy pomocy przycisku plus/minus. Naraz zmieniana jest tylko jedna wartość,chciałbym jakoś zaznaczyć która wartość jest aktualnie zmieniana, dlatego chciałbym wyświetlić na standardowym LCD znak odwrócony,tzn.zamiast czarnego znaku i bialego tla odwrotnie.
    A może jakoś inaczej mozna to zaznaczyc?
    z góry dzięki za info
  • REKLAMA
  • #2 1449899
    KrzysiekTG
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Jest na to prosty sposób, wystarczy odkleić wierzchnią foię półprzepusczalną, obrocić ja o 180° i ponownie przykleić. Od tej pory to co białe będzie czarne, a to co czarne będzie białe ;)
  • REKLAMA
  • #3 1449990
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Jeżeli wartość jest cyfrą to możesz spróbować zdefiniować swoje znaki czyli cyfry na czarnym tle i wtedy je wyświetlać , chyba że wyświetlacz ma taką funkcję już w sobie .
  • #4 1450005
    marcinkwa
    Poziom 14  
    ewentualnie spróbuj włączyć kursor i miganie (w bascomie) wtedy wyróżnisz cyfrę.
  • REKLAMA
  • #5 1450410
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    marcinkwa napisał:
    ewentualnie spróbuj włączyć kursor i miganie (w bascomie) wtedy wyróżnisz cyfrę.
    To w nawiasie uważam za niepotrzebne, reszta OK, autor nie wymienił własnego środowiska programistycznego, więc bardziej chodzi o zasadę, którą można zastosować, a Bascom to nie jest włącznik do opcji LCD i nie ma monopolu na sterowanie... ;) Bardzo proszę wyrażać się bardziej precyzyjnie, bo inaczej łatwo o nieporozumienie...
    A ogólne zasady sterowania LCD są tutaj.
    Pozdrawiam, Light'I
  • #6 1451251
    marcinkwa
    Poziom 14  
    W zasadzie chodiło o flaszkę dla light!!! On wie co trzeba zrobić, tylko motywacji mu brak !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #7 1451260
    LordBlick
    marcinkwa napisał:
    W zasadzie chodiło o flaszkę dla light!!! On wie co trzeba zrobić, tylko motywacji mu brak !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    No dobrze, nie denerwuj się już, Bascom jest fajny...
    Co do tematu, własności konstrukcyjnych wyświetlacza na HD44780/KS0066 (Jeżeli akurat o taki chodzi, pytanie autora wątku jest niepecyzyjne) nie da się przeskoczyć. Można ująć zmienianą wartość w jakieś klamry/nawiasy, jak jeszcze da radę wygospodarować miejsce na 2 znaki.
    P.S. Po co mi flaszka ?
  • #8 1455510
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    raczej do inwersji zostaje tylko własny zestaw znaków no i ograniczenie do max. 8 znaków

też się z tym problemem niedawno spotkałem. Zrobiłem tak, że pozycja w menu jest zaznaczana przez czarne prostokąty po obu stronach tekstu. Kod znaku 255 w wyświetlaczach z japońskim zestawem znaków (0A na końcu oznaczenia kontrolera), nie wiem, jak w innych.

A tak swoją drogą, to brak inwersji w HD44780 uważam za duże "niedociągnięcie" ze strony projektantów ;)
  • #9 1460546
    behemoth
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi.
    Przez jakiś czas nie miałem dostępu do netu, dlatego dopiero teraz odpowiadam.
    Chodziło mi o HD44780. Za brak precyzji przepraszam.
    No tak to jest niedociągnięcie z brakiem inwersji.
    1)Z wykorzystaniem własnego zestawu znaków jest ten problem, że tylko 8 można zdefiniować,a jak chciałbym wyświetlać cyfry to potrzeba niestety 10.
    2)mrugający kursor to za mało wyraźny tym bardziej,ze wyświetlana liczba jest 3-cyfrowa.
    3)nawiasy czy znaki nie pasują za bardzo bo ja na wyświetlaczu wyświetlam dużo informacji i nie ma tam na to miejsca.
    Zdecydowałem sie na to,że co jakiś czas wyświetlam liczbe 3-cyfrową a potem ją gasze. Jak robie to z częst. 2Hz i jest to dobrze widoczne oraz w miarę eleganckie.
    Dzięki
    Powodzonka
  • #10 1461311
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    behemoth napisał:
    1)Z wykorzystaniem własnego zestawu znaków jest ten problem, że tylko 8 można zdefiniować,a jak chciałbym wyświetlać cyfry to potrzeba niestety 10.

Definiujesz tylko te cyfry, które chcesz wyświetlkić, więc możesz wyświetlić dowolnie długi ciąg składający się z 8 różnych znaków.
    Przed wyświetleniem każdej liczby/tekstu trzeba by wgrać nowy zestaw znaków do wyświetlacza.
    Było by z tym roboty sporo, zresztą wydaje mi się, że w HD44780 można wgrywać własne znaki tylko podczas inicjalizacji wyświetlacza, jeżeli tak, to ten sposób odpada.

A miganie jest spox. A żeby nie było upierdliwe - podczas zmieniania za pomocą klawiszy cyfry nie powinny mrugać, mrugać mogą tylko, jak użytkownik nic nie robi. W jakimś sprzęcie mam tak, że mrugają cały czas i to 0.5Hz (!) ku**icy można dostać, jak się to ustawia (na szczęście nie za często) ;)
  • #11 1461393
    LordBlick
    shg napisał:
    wydaje mi się, że w HD44780 można wgrywać własne znaki tylko podczas inicjalizacji wyświetlacza
    Z tym nie będzie problemu, można wrzucać, co się chce, więc wyświetlacze 8-znakowe moga pracować w "trybie graficznym", a i dla 16-znakowych idzie pokombinować... ;)
  • REKLAMA
  • #12 1462011
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    8, 2 * po 8, 2 *po 20 4 * po 20 to ten sam sterownik.
    A jak zaznaczył shg generator pobiera zdefiniowane znaki podczas inicjacji, tak więc nie rozumiem jak wyswietlacz oparty na HD44780 moze pracowac w trybie graficznym. Pseudograficznym gdy zdefiniujemy 8 własnych znaków to tak, ale i tak pomiędzy nimi będzie odstęp wielkości jednego pixela.
    Kiedys przyglądałem sie wątkowi na temat wyświetlania wszystkich znaków narodowych (male i wielkie litery) na raz na wyświetlaczu 4*20 niestety nie udało sie to :).
    Warto poszukac tego wątku.
    A wyświetlanie wyniku z częstotliwością 0,5Hz wydaje mi się kompromisem i jedynym słusznym rozwiązaniem problemu.
  • #13 1462147
    LordBlick
    Samuraj napisał:
    A jak zaznaczył shg generator pobiera zdefiniowane znaki podczas inicjacji, tak więc nie rozumiem jak wyswietlacz oparty na HD44780 moze pracowac w trybie graficznym. Pseudograficznym gdy zdefiniujemy 8 własnych znaków to tak, ale i tak pomiędzy nimi będzie odstęp wielkości jednego pixela.
    1. sgh wcale nie zaznaczył, że generator pobiera zdefiniowane znaki podczas inicjacji. Przeczytaj jego tekst jeszcze raz... to się nazywa przypuszczenie i to uważam za w porządku z jego strony, że to czego nie sprawdził, nie przyjmuje za pewnik. A prawda jest taka, że znaki można zmieniać w każdej chwili. Trzeba posiadać chęci i czas na czytanie dokumentacji, przydatna jest też praktyka w danym temacie, aby wyrazić coś konstruktywnego w kwestiach technicznych.
    2. Wyrażenie "Tryb graficzny" ująłem w cudzysłowy, zdając sobie sprawę z istniejącego odstepu między znakami, więc nie wiem czego się czepiasz.
    Czas zapisania jednego bajtu to ok. 40µs, znak składa się z 7 linii, więc zmiana 1 znaku zajmuje ok. 280µs, co daje 2,24ms na 8 znaków. Pytanie kontrolne : ile to bedzie ramek na sekundę... ? Nawet uwzględniając bezwładność wyświetlania LCD i wszelkie inne duperele potrzebujące opóźnienia, wystarczy do zabawy, czy nie ?
  • #14 1462546
    behemoth
    Poziom 11  
    Widze, że rozgorzała gorąca dyskusja.
    Propozycja,zeby za każdym razem poszczególne znaki definiować jest możliwa,ale kłopotliwa.Na razie jednak zostawie sobie ten problem na poźniej.
    Tak na przyszłość myśle,ze najwygodniej byłoby zdefiniować na stałe 7 cyfr a pozostałe 3 wymieniać za kazdym razem, no i chyba bezwzględnie 0 musi być wśród tych stałych znaków

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów zaznaczenia aktualnie zmienianej wartości na standardowym wyświetlaczu LCD opartym na kontrolerze HD44780. Problemem jest brak natywnej funkcji inwersji kolorów (odwrócenia tła i znaku) w tym typie wyświetlacza. Proponowane rozwiązania obejmują: fizyczne odwrócenie półprzepuszczalnej folii na wyświetlaczu, definiowanie własnych znaków (custom characters) z cyframi na czarnym tle, włączanie migającego kursora lub migania znaku, a także zaznaczanie wartości za pomocą nawiasów lub prostokątów po bokach tekstu. Ograniczeniem jest możliwość zdefiniowania maksymalnie 8 własnych znaków, co utrudnia pełne pokrycie cyfr 0-9. W praktyce autor zdecydował się na migające wyświetlanie zmienianej wartości z częstotliwością około 2 Hz, co jest dobrze widoczne i estetyczne. Dyskusja porusza także kwestie techniczne dotyczące możliwości dynamicznej zmiany zestawu znaków w HD44780 oraz kompromisy związane z ograniczeniami sprzętowymi i programowymi. Wskazano, że brak inwersji w HD44780 jest istotnym ograniczeniem, a implementacja własnych znaków wymaga dodatkowej pracy i uwzględnienia limitów pamięci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA