logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 6315/p - pralka nie wypompowuje wody po naprawie panelu

spanki 07 Lis 2009 11:36 4602 4
REKLAMA
  • #1 7226526
    spanki
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

problem tyczy się pralki whirlpool awe6315/p. Podczas próby prania bez zbiornika na proszek zalana została blokada drzwi. Poszedł panel. Po polutowaniu ścieżek na programatorze wszystko działało dobrze (3 prania). Następnie wypaliło panel w innym miejscu. Znowu poprawiłem ścieżki -pralka ruszyła, ale juz nie wypompowywała wody- wymieniłem triak od pompki (oryginalnie z0103- dalem z0107). Pralka dalej nie wypompowuje wody! ;/ Po jakimś czasie wyświetla błąd: migają kontrolki od obrotów wirowania: 0 i 100. Proszę was o radę. Pozostałe funkcje działają: pobór wody, grzanie, wirowanie, programator wybiera programy.
    PS. Pompka jest OK- "na krótko" działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7228280
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Sam tego już nie naprawisz problem w małej płytce programatora.Potrzebny jest odpowiedni sprzęt.
  • REKLAMA
  • #3 7230477
    bronek1806
    Poziom 22  
    Ocena: 220
    skoro spaliło ci triaka od pompy to pompa NIE jest OK
    prawdopodobnie masz zalane styki pompy i robi zwarcie po nagrzaniu.
    po za tym Triak pompy jest sterowany bezpośrednio z procesora wiec uszkodzenie triaka w 90% powoduje uszkodzenie procesora, a to wiąże się z wymianą całego programatora.
  • REKLAMA
  • #4 7230759
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    bronek1806 napisał:
    skoro spaliło ci triaka od pompy to pompa NIE jest OK
    prawdopodobnie masz zalane styki pompy i robi zwarcie po nagrzaniu.
    po za tym Triak pompy jest sterowany bezpośrednio z procesora wiec uszkodzenie triaka w 90% powoduje uszkodzenie procesora, a to wiąże się z wymianą całego programatora.

Owszem styki pompy mogą mieć przebicie,ale programator jest do zrobienia,mogę to zrobić.
  • #5 7259192
    spanki
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    Programator naprawiłem... ;) . Tak jak napisał Wiesiekba- uszkodzona była mała płytka na programatorze. Z odpowiednim sprzetem udało się ja naprawic. Dzieki wam za pomoc. Pozdrawiam.
REKLAMA