logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 6515/P - migają kontrolki, programator się wyłącza, co robić?

jacekton 09 Wrz 2008 14:15 4295 6
REKLAMA
  • #1 5519599
    jacekton
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Mam pralke j.w. po włączeniu programator się kręci i po chwili wyłącza sie,miga kontrolka 0 i 700 ; blokada nie blokuje,silnik ok.,pompa ok.grzałka była spalona więc wymieniłem ale nie działa dalej.Prosze o sugestie jak to naprawić.
  • REKLAMA
  • #2 6815744
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Witam

Wczoraj naprawiałem takie cudo i po naprawie programatora i styków silnika (miganie 0 i 400), po podłączeniu pojawiło się miganie 0 i 700 i reszta twoich objawów. Okazało się że był winny silnik pompy, niby coś tam robił, ale po podłączeniu bezpośrednio do prądu nie działał. Pomogło odwinięcie kawałka uzwojenia i podlutowanie do końcówek (fabrycznie są "zadziergane" na takie małe "wrzecionka" w końcówkach).
    Po założeniu pralka zaczęła pracować prawidłowo. [Warto sprawdzić wcześniej czy pralka podczas startu przez chwilę (ok 0.5s) pokręca tym silniczkiem]. Mam nadzieję, że komuś się ta informacja przyda.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6815776
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Sprawdź blokadę.
  • REKLAMA
  • #4 9065200
    wiewior231
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    wczoraj mi rypła taka praleczka, wyskakuje mi mrugnie (0-700)
    wywaliło korki przy wypompowaniu, wiec domniemam ze to będzie ten silnik co kolega wyżej o nim wspominał.
    wymiana tego silnika pompy jest kosztowna?
    pralka ma 5 lat i się zastanawiam czy w nią jeszcze warto inwestować
  • REKLAMA
  • #5 9067531
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3360
    Silnik pompki to wydatek 20-30 zł . Skalkuluj sam sobie za i przeciw naprawy. Gorzej jak "poleciało" przy okazji coś więcej niż tylko uzwojenie pompki - wszak bezpieczniki wybiło i w takiej sytuacji można już bać się więcej :)
  • #6 9067565
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Najczęściej zalana kostka silnika głównego i wypalenia programatora,po wycieku wody ze zbiornika.Ale daje się to naprawić wraz z programatorem.
  • #7 9067748
    swiatal
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    jacekton napisał:
    Mam pralke j.w. po włączeniu programator się kręci i po chwili wyłącza sie

Ja zacząłbym od umocowania programatora :D

A serio?
    Upraszam uprzejmie o zrozumiałe wpisy w języku polskim :!:
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWE 6515/P po włączeniu wykazuje miganie kontrolek 0 i 700, a programator się wyłącza. Problem nie ustępuje po wymianie grzałki, silnik i pompa są sprawne, a blokada nie działa prawidłowo. Wskazano, że przy podobnych objawach przyczyną może być uszkodzony silnik pompy, który mimo pozornego działania nie pracuje poprawnie. Naprawa polega na odwinięciu części uzwojenia i przylutowaniu do końcówek, gdyż fabryczne połączenia mogą być wadliwe. Koszt wymiany silnika pompy to około 20-30 zł. Inne możliwe przyczyny to zalana kostka silnika głównego lub uszkodzony programator, zwłaszcza po wycieku wody. Zaleca się również sprawdzenie blokady drzwi. W przypadku wybijania bezpieczników podczas pracy pompy istnieje ryzyko dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA