logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielic dysk na partycje w nowym dysku z Vistą?

wahoo 27 Wrz 2008 20:17 19072 12
REKLAMA
  • #1 5577152
    wahoo
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Witam.
    Chcialbym podzielic dysk w nowym laptopie z Vistą na partycje.
    Teraz mam następujący podział:
    - 11,82 GB partcja ukryta. Na niej jest ukryta wersja systemu (Recovery)
    - 147 GB System C:
    - 73 GD Data D:
    Chcialbym z partycji C: wydzielic dwie partycje po 50 GB. Ktoś może mi wyjaśnic jak to zrobic?
    Przy okazji dlaczego nie działa mi polska czcionka "c". Inne literki są polskie np: ą,ś,ó itp. Nie mam jedynie "c".
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5577342
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 5577412
    RBMK-1000
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    lukasamd napisał:
    Bez usuwania systemu nie możesz podzielić partycji na której on siedzi.

Ale może ją zmniejszyć i z pozostałego obszaru zrobić te dwie partycje, tylko trzeba to zrobić programem który nie działa bezpośrednio pod Windowsem tylko np. jakimś DOS-owym, odpalanym z płyty np.Partition Magic.

A co do brakującego "ć" to najprawdopodobniej któryś z programów ma tę kombinacje klawiszy (ALT + c) ustawioną jako hotkey musisz poszukać.:D
  • REKLAMA
  • #5 5577483
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    nie działa ci ć bo pewnie masz stery do grafiki z ATI.
    Musisz wejść w opcje i tam hotkeys
    I zmienić z ALT+c na np. ALT+k
  • #6 5577487
    krzysiuc
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Ja bym najpierw dał partycję z systemem, później jako 2 dysk dał dysk ukryty do kopi zapasowej, bo potem możesz mieć jakieś problemy z ładowaniem systemu z 1 dysku, a tak będzie bezpieczniej. Całą kopię zrobiłbym na świeżo zainstalowanym systemie ze wszystkimi sterami i tylko najpotrzebniejszym oprogramowaniem.
  • #7 5577541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5578539
    wahoo
    Poziom 20  
    Na początku dzięki za poradę w sprawie "ć". Już działa. Rzeczywiście był to skrót od ustawień karty graficznej.

Mam już zrobione płyty recovery. Nie chciałbym usuwać tej ukrytej partycji z dysku.
    Ile powinna mieć partycja systemowa z Vistą? Teraz na partycji systemowej zajęte jest 35GB. Wolnego jest 112GB. Chcialbym ustawić partycję systemową na poziomie 47GB. Pozostałe 100GB podzieliłbym na dwie partycje po 50GB. Czy taka wielkość partycji wystarczy do sprawnego działania systemu?
    Wydaje mi się że najlepszą opcją byloby podzielenie tych partycji bez formatowania partycji systemowej tak jak napisał kolega RBMK-1000.Z tego co znalazłem na necie to jest to płatny program, czy są jakieś darmowe programy pozwalające wykonać taką operację?
  • REKLAMA
  • #9 5578657
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5579024
    wahoo
    Poziom 20  
    Czy korzystając z tego programu (Paragon) nie będę musiał ponownie instalować systemu? Czy przy jego użyciu będę mógł pozmieniać partycje z istniejącą wersją systemu?
    Mam jeszcze takie zapytanie. Wykonałem defragmentację dysku i wolne miejsce na partycji systemowej zmniejszyło się z 112GB do 109GB. Czy to normalne?
    W ikonie mój komputer na partycji C: jest napisane, że ze 147GB 109GB jest wolne. Oznacza to, że 38GB jest zajęte. Jednak jeśli zaznacze wszystkie pliki i katalogi na C: wyświetla się 16,5GB. Gdzie znika reszta? Dodam, że reszta zajętych danych to nie partycja ukryta. Ta jest gdzie indziej.

Znalazłem w Narzędziach administracyjnych zakładkę Zarządzanie komputerem. Jest tam opcja Zarządzanie dyskami. Są tam możliwości pomniejszenia danej partycji i w ten sposób uzyskane wolne miejsce można dołączyć do innej partycji. Czy ktoś wie coś na ten temat? Czy jest to równoznaczne z dzieleniem dysku na partycje?
    Zauważyłem, że dzięki tym narzędziom nie mogę zmniejszyć partycji systemowej poniżej 100GB. Dlaczego?
  • #11 5580815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5820996
    Sashka
    Poziom 1  
    Vista nie ma żadnej blokady przy partycjonowaniu. Jak chcesz mieć partycję systemową mniejszą niż 100 GB przed partycjonowaniem wyłącz funkcję przywracania systemu, wtedy automatycznie system pozwoli ci na utworzenie mniejszej partycji. Ja tak zrobiłam i moja partycja systemowa ma teraz 50 GB. Jak chcesz używać punktów przywracania systemu możesz to włączyć ponownie po zakończeniu podziału na partycje.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk w laptopie z systemem Windows Vista jest podzielony na partycję ukrytą (Recovery), partycję systemową C: oraz partycję D: na dane. Aby podzielić partycję systemową C: bez utraty danych i reinstalacji systemu, można użyć programów do zarządzania partycjami działających poza systemem Windows, np. Partition Magic lub darmowych narzędzi Paragon kompatybilnych z Vistą. Narzędzia wbudowane w Vistę (Zarządzanie dyskami) pozwalają na zmniejszenie partycji, ale mogą mieć ograniczenia, np. minimalny rozmiar partycji systemowej. Wyłączenie funkcji przywracania systemu umożliwia zmniejszenie partycji systemowej poniżej 100 GB. Zaleca się pozostawienie partycji recovery na pierwszej pozycji, aby zachować możliwość przywracania systemu. Warto przenieść foldery użytkownika (np. Moje dokumenty) na inną partycję, aby odciążyć systemową. Problem z polską literą "ć" wynikał z konfliktu skrótu klawiszowego w sterownikach karty graficznej ATI, który można zmienić w ustawieniach hotkey. Różnice w raportowanym zajętym miejscu na partycji wynikają z ukrytych plików systemowych i funkcji Visty. Defragmentacja może nieznacznie zmieniać ilość wolnego miejsca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA