logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6710 bez HDMI - jak podł. pod telewizor?

jwlalek 08 Lis 2009 19:11 2550 9
  • #1 7233258
    jwlalek
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Mam laptopa (HP Pavilion dv6710), który niestety nie ma wyjścia HDMI. Ma jedynie S-Video oraz D-SUB (15 pin). Czy jest jakakolwiek szansa aby podłączyć go pod HDMI w telewizorze i mieć na nim obraz HD z laptopa?
  • #2 7233686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7234067
    jwlalek
    Poziom 11  
    Ta rozdzielczość, o której piszesz, nie jest to choć jakąś namiastką HD? Przecież HD (HD Ready) to już 1280x720 (720p). Telewizor mam Sony KDL-40W5500 Full HD (1080p) z HDMI oraz D-SUB.
  • #4 7241218
    mjq
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Jeśli telewizor jest fullhd to bez problemu po D-SUB da się uzyskać bez problemu rozdzielczość 1920x1080. Pamiętać trzeba tylko o tym aby kabel był 15-sto pinowy. Na 14 pinowych kablach nie chce to działać.
  • #5 7242709
    jwlalek
    Poziom 11  
    Pocieszyłeś mnie tym, mam nadzieję, że wiesz co piszesz :)

Po drugie to już dziś myślałem, czy czasami nie mogę wymienić sobie w laptopie karty graficznej z wyjściem HDMI. Laptop posiada jedną zaślepkę z boku więc chyba to jest pod HDMI. Czy w ogóle można dokupić i wymienić grafikę?
  • #6 7242756
    mjq
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Wiem co piszę bo mam podłączony komputer do telewizora fullhd po D-SUB. Co do wymiany samej grafiki nie da rady, trzeba by było wymieniać całą płytę.
  • #7 7243491
    jwlalek
    Poziom 11  
    Dzięki. W takim razie będę musiał jeszcze kupić kabel audio Jack-2x RCA albo najlepiej od razu jakiś amplituner z kolumnami :D
  • #8 7248764
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7252850
    jwlalek
    Poziom 11  
    Niestety nie jestem elektronikiem i nie wiem jakie elementy należy dołożyc i ile to będzie kosztować.
  • #10 7279139
    jwlalek
    Poziom 11  
    A więc kabel podłączony i... lipa. Niby w ustawieniach rozdzielczości na kompie pokazuje, że na TV jest 1920x1080 ale jak puszczam film w HD to niestety nie ma tej jakości, czuję się jakbym oglądał dobry DivX.
    Czyżby kabel jeszcze nie taki? Pożyczyłem go sobie z pracy więc nie wiem, czy jest to jakiś dobry czy raczej lipny przewód. Próbowałem już różnych ustawień i nic :cry:

Dodano po 2 [minuty]:

vogelek23 napisał:
    jwlalek napisał:
    myślałem, czy czasami nie mogę wymienić sobie w laptopie karty graficznej z wyjściem HDMI. Laptop posiada jedną zaślepkę z boku więc chyba to jest pod HDMI. Czy w ogóle można dokupić i wymienić grafikę?

HDMI w tej płycie jest, tyle że w opcji.
    Aby je "aktywować", wystarczy dołożyć 20 elementów (włącznie z gniazdem).

Ile by to kosztowało i czy możesz to zrobić osobiście? Czy w każdym ceniącym się zakładzie elektronicznym będą w stanie to dołożyć?

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP Pavilion dv6710 nie posiada natywnego wyjścia HDMI, oferując jedynie S-Video oraz D-SUB (15 pin). Podłączenie go do telewizora z HDMI jest możliwe jedynie przez konwerter sygnału lub wykorzystanie wyjścia D-SUB, które przy odpowiednim kablu 15-pinowym może dostarczyć obraz o rozdzielczości nawet 1920x1080 (Full HD). Jednak jakość obrazu HD z laptopa na telewizorze może być ograniczona przez jakość kabla i ustawienia. Wymiana karty graficznej na model z HDMI w tym laptopie jest niemożliwa bez wymiany całej płyty głównej. Istnieje możliwość aktywacji wyjścia HDMI na płycie poprzez dołożenie około 20 elementów elektronicznych, w tym gniazda HDMI, co wymaga specjalistycznej wiedzy i może być realizowane w zakładzie elektronicznym. Dodatkowo, do przesyłu dźwięku konieczne jest osobne podłączenie audio, np. kablem Jack-2x RCA lub przez amplituner z kolumnami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA