logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić pliki między Win7 a WinXP w sieci z routerem D-Link DI-524?

piterson1973 09 Lis 2009 11:14 2342 9
REKLAMA
  • #1 7235636
    piterson1973
    Poziom 10  
    Witam.Posiadam w domu dwa komputery PC stacjonarny i Laptopa.Internet mam z Dialogu ADSL 2/Mb dynamiczny adres IP (Dynamic PPPoE).Moja sieć wygląda następująco: z gniazdka kablem do modemu dialogu ASMAX AR-801MP, następnie kablem do routera D-Link DI-524.Z routera idzie kablem na komputer stacionarny z WinXP SP-3 i bezprzewodowo do laptopa z Windows 7.Przy obecnych ustawieniach internet chula az miło na oby dwóch komputerach ale chciałbym mieć dostęp do plików np. z laptopa do stacionarnego i na odwrót.Próbowałem z grupą roboczą ale w Win7 pisze że na drugim komputerze też muszę mieć zainstalowany Win7.Prosił bym o jakąś łopatologiczną instrukcję jak to ustawić i to obsługiwać.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7235688
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Na drugim komputerze włącz udostępnianie dysków / katalogów i coś udostępnij.

Następnie, na win7, w mój komputer -> Mapuj Dysk sieciowy -> //xxx.xxx.xxx.xxx/Nazwa Udziału

oczywiście zamiast x-ów adres IP drugiego komputera.
  • #3 7235696
    piterson1973
    Poziom 10  
    Taka mała podpowiedz, jak sprawdzić jaki to adres IP
  • REKLAMA
  • #5 7235719
    piterson1973
    Poziom 10  
    czy to jest adres IPv4 bo w sumie znalazłem tam dwa adresy IP.Próbowałem na dwóch ale i tak nic mi nie wychodzi.Przypuszczam że będzie mi potrzebna dokładniejsza instrukcja.Router sam sobie skonfigurowałem ale to już mnie troche przeroslo.
  • REKLAMA
  • #7 7235861
    piterson1973
    Poziom 10  
    Udostępnianie włączone, system windows nie może uzyskać dostępu do //xxx.xxx.x.xxx/
  • REKLAMA
  • #9 7236010
    piterson1973
    Poziom 10  
    Tak zamiast x wpisałem 192.168.0.142, gdy udostępniłem dysk na drugim komputerze z xp który widnieje pod D: tak właśnie menadzer udostępniania plików go nazwał i nie mogłem tego zmienic

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępniania plików między komputerem stacjonarnym z systemem Windows XP SP3 a laptopem z Windows 7 w sieci domowej z routerem D-Link DI-524 i modemem ASMAX AR-801MP podłączonym do łącza ADSL Dialogu z dynamicznym adresem IP PPPoE. Problem polega na braku dostępu do udostępnionych zasobów pomiędzy systemami. Rozwiązaniem jest włączenie udostępniania dysków/katalogów na komputerze z Windows XP, a następnie na Windows 7 mapowanie dysku sieciowego poprzez wpisanie adresu IPv4 komputera z XP w formacie \192.168.0.xxxNazwa_udziału (np. \192.168.0.142D). Wskazano, że ważne jest użycie adresu IPv4 z podsieci 192.168.0.xxx, a także poprawne nazwanie i udostępnienie folderu lub dysku bez dwukropka w ścieżce sieciowej. Użytkownik został poinstruowany, jak sprawdzić adres IP w szczegółach połączenia sieciowego. Podkreślono konieczność dokładnej konfiguracji udostępniania i poprawnego wpisania ścieżki sieciowej, aby uzyskać dostęp do plików między systemami Windows XP i Windows 7 w sieci lokalnej z routerem D-Link DI-524.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA