logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecze uruchomienie strobosku i utrata jakościWydruku PCB

Rafol 09 Lis 2009 14:40 795 3
REKLAMA
  • #1 7236262
    Rafol
    Poziom 10  
    Witajcie, mam zamiar zrobić stroboskop SCLAT 2000, w warunkach domowych...
    Co może się stać jeżeli by coś było np. źle podłączone(raczej nie powinno to się zdarzyć, ale...) i jak bezpiecznie uruchomić po raz pierwszy ten stroboskop(do listwy z włącznikiem podłączyć, aby jak coś by się działa to wyłączyć szybko czy jak?)
    I na koniec, mam wzór ścieżek PCB, ale potrzebuję odbicie lustrzane, jak je zrobić aby nie stracić na jakości. Mam to w formacie .pdf, wiadomo, że jak zacznę coś przerabiać np. w Fotoszopie, to jakaś utrata jakości będzie.
  • REKLAMA
  • #2 7236538
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Rafol napisał:
    Co może się stać jeżeli by coś było np. źle podłączone(raczej nie powinno to się zdarzyć, ale...) i jak bezpiecznie uruchomić po raz pierwszy ten stroboskop(do listwy z włącznikiem podłączyć, aby jak coś by się działa to wyłączyć szybko czy jak?)
    W przypadku błędnego montażu/niesprawnych elementów mogą się zdarzyć różne nieprzyjemne rzeczy. Jak to ma być pierwsze uruchomienie to podłącz szeregowo ze stroboskopem żarówkę (która w razie czego powinna uchronić układ przed zniszczeniem).
  • REKLAMA
  • #3 7236601
    Rafol
    Poziom 10  
    A czy jest możliwość sprawdzenia czy stroboskop (sterownik chyba tak to się nazywa) działa, bez podpinania odpowiedniego żarnika ?
REKLAMA