Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Syrena dubow - tranzystory

skoti123 08 Dec 2017 18:09 894 4
    skoti123
    Level 22  
    Witam, chciałbym wykonać kopię efektu dźwiękowego tj syreny dubowej, którą posiada kolega, jednak, jak się okazało po rozkręceniu, nazwy tranzystorów są zamalowane, pytanie jakie znaczenie ma tutaj model tranzystora?

Robi to mniej więcej takie dźwięki:

https://www.youtube.com/watch?v=fXmHiGr-7bs

Z naciskiem na więcej, bo ona ma akurat takie brzmienie jakie mnie interesuje, przeglądałem trochę internet i inne mnie brzmią tak jak ta. Uprzedzając osoby mające coś przeciwko wykonaniu tej kopi - kolega kupił ją siedem lat temu z Anglii, nie da się już tego dostać.
    Na płytce jest napisane JKS-10, ale internet milczy, na płytce nie ma kilku rezystorów - są przylutowane przy przełącznikach.

Schemat będzie podobny do tego, rozchodzi się jednak o model tranzystora i to jak wpłynie na brzmienie.

skoti123
    Level 22  
    Właśnie 2SC1815 i 2SA1015 mi się gdzieś przewinęły jak przeglądałem różne piszczałki, jednak schemat różni się od spisu (na schemacie dwie diody, w spisie pięć, a w kopii. którą chce są cztery :D). Być może skoro w innych piszczałką siedzą takie tranzystory to i w tej spróbuję.