logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka/rozładowywarka procesorowa do akumulatorów.

Freeq 09 Lis 2009 15:06 2177 17
  • #1 7236342
    Freeq
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Witam, ostatnio wpadłem na pomysł, żeby zrobić ładowarkę/rozładowywarkę procesorową do akumulatorów o napięciu od 2.4V do 12V którą można kupić np. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
    Można było by też wprowadzić pewne zmiany np. ograniczyć prąd ładowania z 500mA oraz 1000mA do 250mA i 500mA.
    Zajmuję się Air Softem i bardzo taka by mi się przydała, np do ładowania mojego pakietu akumulatorów 9,6V 2000mAh (8 ogniw).

Czy robił ktoś już coś takiego?

Po użyciu opcji szukaj nic konkretnego nie znajduję :(
    Bardzo bym prosił o pomoc.
    Pozdrawiam, Freeq.
  • #2 7237349
    mklos1
    Poziom 25  
    Ocena: 121
    Musisz zrobić sterowane źródło, które będzie mogło działać w trybie CC/CV (Constant Current/Constant Voltage). Jeżeli Ci się to uda, to będziesz mógł zrobić praktycznie wszystko za pośrednictwem firmware w procku. Najłatwiej będzie sterować takim źródłem używając dwóch sygnałów PWM z procka (do kontroli prądu i napięcia).

Oczywiście najtrudnejszym elementem jest w miarę proste źródło sterowane PWM'ami. Można to zrobić tak:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Mam pomysł na sterowanie stopniem prądowym, ale nie mam w czym namalować ;)
  • #3 7237427
    tajwoj
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Cytat:
    Po użyciu opcji szukaj nic konkretnego nie znajduję

Są, opisane po polsku, co najmniej dwie ładowarki, które mogłyby Ci się przydać.
    W rzeczywistości więcej.
    Osoby, które to zaprojektowały i udostępniły za darmo, poświęciły swój prywatny czas.
    Tobie nie chce się nawet poszukać.
    Jeśli znajdziesz chociaż jedną z nich, to chętnie włączę się do dyskusji.

Pozdrawiam

-->mklos1 zanim doradzisz tryb CV, upewnij się o jakie ogniwa chodzi.
  • #4 7237566
    Freeq
    Poziom 15  
    Znalazłem np toAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ale nie wiem jak to będzie się zachowywało z pakietem np 8 ogniw.
    Głównie chodzi mi o pakiety Ni-MH oraz Ni-Cd.

A odnośnie programowania µC... z tego co się doczytałem to jest to postawione na PIC-u. Da radę to zrobić na Atmedze? Nie posiadam programatora PIC :(
  • #5 7237667
    tajwoj
    Poziom 26  
    To już duży postęp ale szukaj dalej.
    Musisz sprecyzować, czy ładowarka ma być do wszystkiego co da się naładować, czy też tylko do wymienionego pakietu na 9,6V.
    Daj coś od siebie i napisz czego dokładnie potrzebujesz.

Pozdrawiam
  • #6 7237705
    Freeq
    Poziom 15  
    Ładowarki do pakietów Ni-MH oraz Ni-Cd o prądzie ładowania od 250 do 1000mA oraz napięciu 12V (10 ogniw) max :)

Ale chyba to co znalazłem będzie dobre choć nie koniecznie :) Nie znalazłem tam nic o regulacji prądu ładowania, oraz o maksymalnym napięciu :(
  • #7 7237780
    mklos1
    Poziom 25  
    tajwoj napisał:
    -->mklos1 zanim doradzisz tryb CV, upewnij się o jakie ogniwa chodzi.

Jeżeli to ma być ładowarka kontrolowana przez uC to wszystko zależy od algorytmu ładowania konkretnego typu ogniwa... Poza tym stopień realizujący CV można użyć jako swego rodzaju zabezpiecznie nadnapięciowe.
  • #8 7237805
    Freeq
    Poziom 15  
    Powiedzcie mi, czy mogę tą ładowarkę zrobić na Atmedze8? czy muszę na PIC-u?
  • #9 7237825
    mklos1
    Poziom 25  
    Freeq napisał:
    Powiedzcie mi, czy mogę tą ładowarkę zrobić na Atmedze8? czy muszę na PIC-u?

Dlaczego wg Ciebie musi być na PIC'u? ATmega w niczym PIC'owi nie ustępuje.
  • #10 7237847
    Freeq
    Poziom 15  
    16F876A to jest chyba oznaczenie procesora PIC tak?
  • #11 7237853
    tajwoj
    Poziom 26  
    Chyba ostatnie moje wystąpienie w tym wątku..
    Jak możesz zobaczyć po lewej stronie nie zależy mi na liczniku.
    Dlatego nie będę Cię więcej ciągnął za język.
    To Tobie jest potrzebna ładowarka, ja sobie już dawno zrobiłem.
    Poprzednie pytanie jest aktualne.
    Jeśli sam nie wiesz czego chcesz, to jak można Ci pomóc?

Pozdrawiam
  • #12 7237890
    mklos1
    Poziom 25  
    Freeq napisał:
    16F876A to jest chyba oznaczenie procesora PIC tak?

Tak. Możesz użyć dowolnego procka, który jest w stanie wypuścić z siebie PWM (pomijam oczywiście sposoby robienia PWM software'owo). Podając PWM na filtr dolnoprzepustowy o dużej stałej czasowej wydobywasz średnią sygnału, czyli VCC * współczynnik wypełnienia. Dzięki temu masz prymitywny przetwornik D/A.No i oczywiście przydaje się jakiś przetwornik A/D aby wiedzieć jakim prądem ładujesz i jakie jest napięcie na pakiecie.
  • #13 7237900
    Freeq
    Poziom 15  
    Jaka Atmega odpowiada PIC-owi 16F876A? Sorki za takie dziwne pytanie ale nie za bardzo orientuję się w sprawach procesorów.
  • #14 7237935
    mklos1
    Poziom 25  
    Freeq napisał:
    Jaka Atmega odpowiada PIC-owi 16F876A? Sorki za takie dziwne pytanie ale nie za bardzo orientuję się w sprawach procesorów.

Atmega8 ma wystarczające zasoby aby taką ładowarkę zrealizować.
  • #15 7237953
    Freeq
    Poziom 15  
    mklos1 napisał:
    Freeq napisał:

Atmega8 ma wystarczające zasoby aby taką ładowarkę zrealizować.

Mówisz o tej ładowarce tak?Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #16 7237998
    mklos1
    Poziom 25  
    Nie rozumiem dylematu pomiędzy prockami. Przecież to nie są zamienniki... Jeżeli nie chcesz sam pisać softu, wykorzystaj gotowy projekt.
  • #17 7238004
    Freeq
    Poziom 15  
    Dylemat polega na posiadaniu lub braku posiadania programatora PIC.
  • #18 7238902
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Regulamin p.14 i p.16 => kosz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu procesorowej ładowarki/rozładowywarki do akumulatorów o napięciu od 2.4V do 12V, z możliwością regulacji prądu ładowania do 250mA i 500mA. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące algorytmu ładowania, zastosowania sygnałów PWM do kontroli prądu i napięcia oraz możliwości użycia mikrokontrolerów, takich jak Atmega i PIC. Użytkownicy dzielą się linkami do istniejących projektów oraz wskazówkami dotyczącymi realizacji ładowarki, w tym zastosowania filtrów dolnoprzepustowych i przetworników A/D.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA