logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykreślić charakterystykę prądu falownika 1-fazowego w funkcji wypełnienia?

ALL-IN 10 Lis 2009 14:23 1355 3
REKLAMA
  • #1 7240759
    ALL-IN
    Poziom 10  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Mam problem takowego pokroju, iż muszę zaprojektować falownik (najprostszy, 1fazowy zbudowany z tylko jednego tranzystora, bez żadnych diod) z MSI/PWM. Jako sygnał nośny muszę przyjąć przebieg trójkątny 24kHz, sygnał modulujący sinusoida 50Hz. Wszystko działa i jest ok. Nie potrafię sobie poradzić z wykreśleniem charakterystyki wartości skutecznej prądu (na wyjściu falownika) w funkcji wypełnienia (od 10% do 100%). Przecież jeśli dobrze rozumiem to wypełnienie zmienia się samo w zależności od przecięcia się 2 sygnałów, ja na wypełnienie nie mam wpływu. Raz impuls szeroki raz wąski w zależności od przecinania się 2 sygnałów. Gdzie popełniam błąd? Czy może mogę jakoś zmieniać to wypełnienie? Dodam jeszcze iż jako obciążenie raz mam czyste R a raz RL.

Wszystko przeprowadzam w środowisku T-CAD.
  • REKLAMA
  • #2 7240828
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Nijak nie wyobrażam sobie falownika zbudowanego na jednym tranzystorze i to jeszcze bez diody. A już pisanie w tym kontekście o przebiegu sinusoidalnym staje się po prostu bełkotem. Tym bardziej, że brak jakiegokolwiek schematu tego... wynalazku.
  • REKLAMA
  • #3 7240852
    ALL-IN
    Poziom 10  
    Zadania sam nie wymyśliłem, zakładam że jakoś się da ;]
    Schemat zamieszczam poniżej:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Układ prosty więc opisu nie zamieszczam.
  • #4 7240892
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    W przypadku zadań szkolnych wymagamy przedstawienia próby rozwiązania. Brak widocznego wkładu pracy własnej. Regulamin, punkt 16.
REKLAMA