logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BRC Just w Lancia 2.0 - rozbieżność obrotów i brak mocy na LPG

embros 10 Lis 2009 18:57 2861 13
REKLAMA
  • #1 7241819
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam,
    mam problem z ww instalacją LPG.
    Co mnie boli: brak mocy, nierównomierne przyspieszanie.
    Co mnie dziwi: po podłączeniu do komputera nie pokrywają się obroty na obrotomierzu i w komputerze. Niby proste, zmienić mnożnik w programie, ale obroty nie pokrywają się w tylko w pewnych zakresach obrotów np.: jeżeli wolne są 600 na obrotomierzy i w komputerze to rozjeżdżają się już w okolicach 2000 - 2500. jeżeli zgadzają się średnie obroty 3000 to wolne komputer wskazuje 900, a obrotomierz 600.
    Gaz wyregulowany 29.10 (podobno idealne spaliny), nowe filtry (gazu i powietrza), spalanie 15/100 w mieście Łodzi, jazda do 3000 - 3500 obr/min (prawie "na emeryta"). Ogólnie raz jeździ lepiej raz gorzej, tak jakby się dostosowywał do mojego stylu, ale generalnie na niskich obrotach dużo mocy brakuje.

Pacjent: Lancia 2.0 5 cylindrów, instalacja BRC Just, reduktor BRC 140 kW, mikser taki jakby "turbinka" włożona w przewód dolotu.

Jeżeli może ktoś pomóc, potrzebuje więcej informacji, chętnie odpowiem.

Pozdrawiam
    Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 7247769
    diodal
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Myślę, że masz ustawiony nieprawidłowy typ sygnału obrotów (ilość cylindrów i cewek)
  • #3 7248662
    embros
    Poziom 24  
    Ale jak to zrobić w tym programie Just interfe...
    Jak byłem u gazownika na regulacji to niezbyt mu to przeszkadzało, choć zwróciłem mu na to uwagę.
  • REKLAMA
  • #4 7252034
    marcin.z
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie pozostaje przepięcie sygnału np;czujnik wału.W tej instalacji nie wybiera się ilości cylindrów czy cewek.
  • #5 7252641
    slodky
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    marcin.z napisał:
    Prawdopodobnie pozostaje przepięcie sygnału np;czujnik wału.W tej instalacji nie wybiera się ilości cylindrów czy cewek.

instalacja Just nie czyta wału ani wałka a jedynie cewkę.
  • #6 7253059
    embros
    Poziom 24  
    w tym silniku jest 5 cewek
  • REKLAMA
  • #7 7255908
    marcin.z
    Poziom 12  
    Instalacja Just czyta różne sygnały między innymi z wału na 100%.
  • #8 7256106
    slodky
    Poziom 18  
    marcin.z napisał:
    Instalacja Just czyta różne sygnały między innymi z wału na 100%.

to chyba spotkałeś wyjątkowy egzemplarz
  • #9 7256373
    marcin.z
    Poziom 12  
    Nie ma pod tym względem wyjątkowych egzemplarzy.
  • #10 7259098
    embros
    Poziom 24  
    koledzy, czyli co zmienić żeby było dobrze.
    Przykład z dziś: przestawiłem moment przełączenia na gaz z 2000 na ok 2500 wg obrotomierza, a w programie komputerowym musiałem wpisać 3000.
    O co w tym wszystkim chodzi?
  • #11 7262415
    michalziolo1
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    jemu dużo pali a wy się czepiacie obrotów może śmigło zasyfione regulacja na postoju da mizerny efekt
  • REKLAMA
  • #12 7265994
    slodky
    Poziom 18  
    michalziolo1 napisał:
    jemu dużo pali a wy się czepiacie obrotów może śmigło zasyfione regulacja na postoju da mizerny efekt

no ... czepiamy się bo zły sygnał obrotów to w 70% przypadków problemy z eksploatacją instalacji
  • #13 7269339
    embros
    Poziom 24  
    Wczoraj wyregulowałem po swojemu instalację. Samochód odzyskał werwę, teraz czekam na wyniki spalania, ale chyba się nie zmienią. Co mnie denerwuje: wolne obroty attuator mocno schodzi ze 118 (reset) do 72, gdy reset ustawiłem na 100, zszedł na 52, na średnich rośnie do 125-140 (tak ustawił gazownik). Śruba redełkowa w reduktorze BRC at90 wkręcona na max. Wolne zanim się ustabilizują rosną 1 może 2 razy do 800/min, potem jest ok.
    Tak na moje oko i wiedzę trzeba regulować aby sonda oscylowała bogata/uboga i tak w regulacji gazownika było, tylko na wolnych sonda dawała cały czas napięcie koło 0,6 - 0,7V , a to chyba źle. Dobrze mi się wydaje?
  • #14 7269887
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    Zalezy jak na to spojrzysz...to ,ze aktuator lata jak glupi to: albo zbyt duza srednica miksera ,albo musisz probowac doregulowac wolne sruba radelkowana, zeby byla oscylacja nap. z sondy jak i lekka oscylacja aktuatora wokol polozenia reset.Z wlasnego doswiadczenia widze, ze latajacy w te i nazad aktuator na wolnych to duze spalanie, przymulenia i ew. strzaly ( nie zdarzyly sie ale, moga byc jak schodzi nisko).U siebie w silniku 1.3 mam mikser o srednicy 31,5mm i za bardzo nie da sie tego wyregulowac na oscylacje nap.sondy na wolnych obr(28mm stosuja gazowniki).Wiec po przemysleniach zrobilem tak: na wolnych zawezilem prace aktuatora do 2 krokow i wolne ustawiam wlasnie na nap.0.6- 0.7V .Co nam to daje: na wolnych aktuator schodzi tylko 2 kr ponizej resetu , po dodaniu gazu wchodzi w reset i zaczyna oscylowac wokol z roznica kilku(<5kr)krokow.Na analizatorze sklad wychodzi ok tzn wsp.lambda ok 1 (na srednich takze, poniewaz chodzi wokol polozenia reset).Auto normalnie schodzi na wolne obr i ladnie je trzyma.Mozesz poprobowac .Generalnie idealem jest jak np.z sondy oscyluje a aktuator chodzi wokol resetu zarowno nawolnych jak i na srednich obr.Dodam ze sam walcze tez z Justem ale Juniorem:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją LPG BRC Just w samochodzie Lancia 2.0, objawiający się brakiem mocy i nierównomiernym przyspieszaniem. Po podłączeniu do komputera występuje rozbieżność obrotów między obrotomierzem a komputerem, co sugeruje nieprawidłowe ustawienia sygnału obrotów. Użytkownik zauważa, że obroty nie pokrywają się w określonych zakresach, a regulacja gazu nie przynosi oczekiwanych rezultatów. W odpowiedziach poruszane są kwestie dotyczące ustawienia sygnału obrotów, regulacji aktuatora oraz wpływu średnicy miksera na pracę silnika. Użytkownik dokonuje samodzielnych regulacji, co przynosi poprawę, ale nadal występują problemy z oscylacją napięcia sondy lambda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA