Pewnie,ze sie ustawia w kompilerze.
Wystarczy wlaczyc manual programming.Tam sa trzy zakladki.Pierwsza to FLASHRom, druga EEPROM,a trzecia wlasnie Lock and fuse bit.(w wersji 1.11.7.4,we wczesniejszych chyba nie ma)
ZA zadne skarby nie moge ustawic(ATMEGA8535),zeby procek chodzil pod zewnetrznym kwarcem.Pod wewnetrznym oscylatorem dziala ok.Przegladalem datasheet tego procka,ale tam jest opisany np fusebit CKOPT ktorego nie moge ustawic pod bascomem(bo go nie ma)itd..
Z ustawien wybralem:
Fusebit C-Bodlevel: 1:2,7V
0:4V-w datasheetie napisane jest,ze dla 8535(a wartosc 1 dla 8535L)
Fusebit B-Boden: enabled
disabled- to wybralem
Fusebit KL-6CK: BOD enabled
4,1 ms fast rising power
65 ms slow rising power-to zaznaczylem
reserved
Fusebit A987 i tu jak zaznacze
Internal oscilator-to dziala
a jak
Crystal oscilator lub
Ceramic resonator-to procek nie jest rozpoznawalny
Prosze o pomoc!!!
P.S. Mam nadzieje,ze ktos walczyl z tym w basomie...
Witam.
W ustawieniach, w zakładce Programer jest opcja do zaznaczenia Autoflash. Jak ja zaznaczysz to będzie programował sam a w Twoim przypadku musisz ją odznaczyć.
Do fuse'ów polecam kompilator CodeVisionAVR albo program PonyProg2000. W zakładkach do programowania, w obu przypadkach, fuse'y opisane są bardziej czytelnie niż w Bascom'ie. W ostatnich numerach EP są dokładnie opisywane fuse'y AVR.
A mam takie pytanie, znalazłem już miejsce, gdzie mogę ustawiać fuse bits i chcę przełączyć mojego Atmega 8535 z taktowania kwarcem wewnętrznym, na taktowanie kwarcem zewnętrznym.
Jaką opcję powinienem wybtrać w BASCOMIE, "CRYSTAL OSCILATOR FAST RISING POWER", czy też "CRYSTAL OSCILATOR SLOWLY RISING POWER"
A jaki kazju masz rezonator kwarcowy czy piezoceramiczny, i jaka częstotliwość, bo tak z fusów to nie powróżę... P.S. Nie ma czegoś takiego, jak "wewnętrzny kwarc", zerknij do noty katalogowej, s.22, będziesz guru z konfiguracji fusów od zegara systemowego rodziny ATmega...
Kazjo->Zastosuj się do rad LightHouser'a dobrze Ci radzę ,bo sam niedawno "uziemiłem" Bascomem ATMega32 Teraz na gwałt(tak się mówi ) buduje "równoleglaka"
Kazjo : CRYSTAL OSCILATOR SLOWLY RISING POWER to bedzie najbezpieczniej, ale nic się nie stanie, jak sobie poeksperymentujesz z ta druga opcją. Nie rozumiem stwierdzenia "co tu dużo pisać" (skromność ?) To my tutaj mamy wróżyć sobie co masz i jak podłączone ? Raczysz żartować, w/g regulaminu niekonkretne zapytania lądują w dziale Kosz...
zumek : Hihi, ja zacząłem przygodę z AVR od budowy "równoleżnika" (przeczytałem pdf i stwierdziłem, ze to będzie fajna i przydatna sprawa, bo przecież kiedys to sprzedawali procki z domyślnie zablokowanym SPI w fusiku i były wtedy tańsze, a dopiero jak kończyłem pisać program sterujący, to zrozumialem o co chodzi z ISP, który też sobie zbudowałem, aby sprawdzić czy ten mój to nie kłamie...) Programować programuje jak należy(Win98), tylko jeszcze dobrze nie czyta Flash i EEPROM... Tak jakoś jeszcze nie znalazłem czasu na wnikanie. Ale bestia szybka jest, 8kB + 512 b EEPROM (ATmega8) to obrabia w 2,5 s (programowanie).
Co do "uziemienia", niedawno na tym forum pewien człek zaklął fusami Atmega128, ale go wyprowadziłem na prostą, nie musiał się rozglądać za konstrukcjami podobnymi mojej.
Pozdrawiam, LightI
LightHauser->
A skorzystałeś z jakiegoś gotowca czy własna konstrukcja Bo ja na uniwersalce dałem 2xDIP 40 do tego 89s52 i ... teraz "smarzę" oprogramowanie co by mi ustawiało fabryczne fusy.Przydało by się dorobić do tego programowanie i odczyt ale do tego planuję zaprząc układzik serii 8255.Gdybyś miał jakieś rady,sugestie to wal śmiało .
Konstrukcja własna, modułowa, moduł podstawowy to garść buforków i zatrzasków sterowanych przy pomocy 74LS138, a do tego dochodzi modulik AVR, właśnie buduje moduł do programowania BIOS Huba dla chipsetów Intela, bo akurat kupiłem tanio płytę główną z taka przypadłością, że właściciel pomylił się i wgrał inną binarkę niż potrzebna. Jak nastanie taki czas, że zapnę wszystko na ostatni guzik, to wcisnę to na jakieś www..., na razie to podpinam schematy, Moduł do AVR, mam jeszcze trochę zmieniony, bo podpiąłem 3 LEDY, pokazujące impulsy zegara, załączenie zasilania i Vpp. Odseparowałem także /OE i /WR, bo układ dostawał szczątkowe zasilanie przez te linie (diody zabezpiecające każdego prawie pinu są katodami podpięte pod Vcc). Mam zamiar jeszcze dorzucić buforek na linie D0-D7, sterowany z linii A7(to ma być przyszły bit /OE), być może tutaj tkwi przyczyna przekłamań odczytu z flash (pierwsze dwa bajty czyta prawidłowo) i EEPROM (tu czyta kilka bajtów więcej dobrze), bo mój program, ograniczony sprzętowo nie do końca robi tak, jak producent w nocie katagowej przykazał...
------------------------------------------------
Update schematów (by PDFCreator, GPL)
------------------------------------------------
28.05.2005 20:00
Dorzucam program sterujaco-testujący (ze źródłami w masm32) do schematu UPPPPI.pdf
Załączniki:
UPPPPI_Test.zip(14.54 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
UPPPPI.pdf(68.42 KB)
Schemat Modułu AVR.pdf(83.57 KB)
mam pytanie co do diodek BAT465 - nie można ich dostać. dowiedziałem się w sklepie, że diody BAT mają w oznaczeniu 2 cyfry, a nie 3... nawet google milczy...
Kazjo->Zastosuj się do rad LightHouser'a dobrze Ci radzę ,bo sam niedawno "uziemiłem" Bascomem ATMega32 Teraz na gwałt(tak się mówi ) buduje "równoleglaka"
Masz może schemat tego równoleglaka :/ bo ja chyba tez uwaliłem atmega32 chciałem zmienic za zewnetrzny rezonator i po zaprogramowaniu fuse procek przestał odpowiadać, zmieniłem tylko internal oscilator na "CRYSTAL OSCILATOR FAST RISING POWER" do procka jest połaczony oscylator 16Mhz i nie odpowiada sprubuje wstawić tam jakis wolny może ruszy a może mam podłączyć generator ? sorki ale nie znam sie troche na tych fuse bitach pierwszy raz mam z nimi do czynienia
ja ustawiłem fuse w atmega8515 na External Low-frequency Crystal i teraz na niczym nie wstaje (rc kwarc zewnentrzny generator) mam programator isp i może zaniska częstotliwość
-> satanistik
A podłączyłeś do niego ten low frequency kwarc? Jeśli tak to zastosuj program z możliwością doboru prędkości transmisji (isp programmer) i powinno pójść.
✨ Dyskusja dotyczy ustawiania fuse bitów w Bascom AVR, zwłaszcza dla mikrokontrolera ATmega8535. Fuse bity ustawia się zazwyczaj z poziomu programatora, jednak w Bascomie można to zrobić poprzez włączenie opcji manual programming, gdzie dostępne są zakładki do ustawiania pamięci FLASH, EEPROM oraz lock i fuse bitów. Użytkownicy mają problemy z konfiguracją zegara, szczególnie z przełączeniem z wewnętrznego oscylatora na zewnętrzny kwarc lub rezonator ceramiczny, co powoduje brak rozpoznania procesora. Zalecane jest dokładne zapoznanie się z notą katalogową mikrokontrolera, gdyż fuse bity takie jak CKOPT mogą nie być dostępne w Bascomie. Wskazano, że dla kwarcu zewnętrznego 4 MHz bezpieczniejszą opcją jest "CRYSTAL OSCILLATOR SLOWLY RISING POWER". Wskazano także, że w Bascomie należy wyłączyć opcję Autoflash, aby móc ręcznie programować fuse bity. Alternatywnie polecono użycie kompilatora CodeVisionAVR lub programu PonyProg2000, które oferują bardziej czytelne opisy fuse bitów. W dyskusji pojawiły się także problemy z uruchomieniem mikrokontrolera po zmianie fuse bitów na zewnętrzny rezonator, co wymaga podłączenia odpowiedniego kwarcu lub generatora o właściwej częstotliwości. Poruszono również temat budowy własnych programatorów i problemów z odczytem pamięci flash i EEPROM. Dodatkowo omówiono kwestie oznaczeń diod BAT46S oraz problemy z fuse bitami w innych modelach AVR, takich jak ATmega16 i ATmega8515. Wygenerowane przez model językowy.