Zegarek zaprojektowałem dla kolegi na prezent. Ze względu na zainteresowania związane z centralami i starą telefonią, miał to być zegarek na wybierakach. Niestety nie zdobyłem żadnego, kupiłem kilka mechanicznych liczników impulsów które chciałem zmodyfikować, jednak mechanizmy te nie mają zbyt dużego momentu wystarczającego by obracać styki. Zaprojektowanie mechanizmu z cewką i zapadkami od zera też nie bardzo mi wyszło. Ostatecznie skończyło się na przekładni krzyż maltański 1 do 10. Wzory do obliczeń są w internecie więc nie było to bardzo trudne.
Mechanizm napędza silnik od CDromu wraz z oryginalnym kołem pasowym. Pozostałe dwa koła to wydruk z PLA. Każdy mechanizm posiada 2 mechaniczne czujniki położenia które pozwalają ustawić "0" i potwierdzać obrót o 36 stopni. Do sterowania lamp służą płytki stykowe i slizgacze odzyskane z potencjometrów.
Sercem układu jest mikrokontroler attiny88, jako wzorzec częstotliwości pracuje chiński moduł RTC z małą bateryjką.
Większa część połączeń jest wirewrapowana na goldpinach.
Cały zasilacz lamp to przetwornica DCDC kupiona na portalu aukcyjnym. Układ pracuje nawet z portu USB 2.0 . Za tykanie odpowiada pojedynczy przekaźnik który steruje separatorem.
Fajne? Ranking DIY