logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola GP 360 - niewłaściwe podłączenie zasilania, radio nie działa

rodger 12 Lis 2009 13:16 1215 4
  • #1 7249817
    rodger
    Poziom 10  
    Witam Kolegów. Mam następujacy problem. Posiadam Motorole GP 360, podłączyłem niewłaściwie zasilanie do zacisków wewnatrz i radio ... nie działa. Miałem za słabą baterię ( brak ładowarki) i podlutowałem przewody zasilające bezpośrednio do styków wewnatrz radia. Ponieważ radio posiada 3 styki, napięcie podałem na dwa skrajne ( tak jak z oryginalnej baterii) a potem do środkowego dołożyłem "minus" i radio przestało działać.
    Czy ktoś miał podobny problem czy wie jak to naprawić.
    Andrzej.
  • #2 7250456
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    W radiu jest bezpiecznik który zabezpiecza przed takimi działaniami, albo przed zwarciem w środku radia, a dioda równolegle jest napewno więc zabezpieczył bezpiecznik. Rozbierz, zdejmując obudowę górną, uważając na taśmy, następnie rozkręć płytę główną od radiatora za pomocą wkrętaka Torx T3 (bodajże taki) i blisko pinu + będziesz miał biały element, długości 1mm szerokości 0,5mm i to jest bezpiecznik. Pamiętaj by go nie drutować tylko wstawić coś zamiennego. Pozdrawiam
  • #3 7251011
    rodger
    Poziom 10  
    OK, dziekuję za poradę. Rozebrałem radio i faktycznie jest coś takiego - bezpiecznik po lewej stronie od pinu ( + ), tylko teraz myślę czym to zastąpić lub gdzie kupić.
    Jak coś "zdziałam" odezwe się.
  • #4 7254293
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    awaryjnie kawałeczkiem drutu miedzianego o średnicy 0,2 - 0.3 mm.

marcin
  • #5 7254618
    rodger
    Poziom 10  
    Mam na warsztatcie rozebraną GP 360, tak jak radził kolega znalazłem element który ma być bezpiecznikiem (choć nie wygląda na bezpiecznik) pomierzyłem - i przewodzi prąd, więc wynika z tego, że bezpiecznik jest dobry. Gdzie dalej szukać uszkodzenia a może to nie jest bezpiecznik ?
REKLAMA