logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice parametrów LNB Twin vs Quatro dla anteny Laminas AS-1800

forestx 12 Lis 2009 15:21 4051 6
REKLAMA
  • #1 7250242
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Antena - Laminas AS-1800
    Satelita - Sirius 2 - 5E
    Obecnie odbieram stąd paczkę Discovery, Viasaty itd wszystko w polaryzacji H, za pomocą pojedynczego LNB.
    Od stycznia Discowery World i Science przechodzą na polaryzację V - muszę zmienić konwerter i mam zagwozdkę:
    Natenczas w zupełności wystarczyłby twin, np: http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=24&id=351
    Ale w przyszłości mógłby się przydać quatro, np: http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=26&id=352
    Pytanie - jak różnią się te konwertery pod względem parametrów?
  • REKLAMA
  • #2 7250288
    burli
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    A po co zmiana konwertera? Każdy obsługuje polaryzaję zarówno H jak i V. Konwerter Twin ma dwa wyjścia - po jednym do każdego tunera.
    Konwerter Quattro jest przeznaczony do multiswitcha.Do niego połączasz kable od Quattro. A z multiswitcha wychodzą przewody do tunerów. Jest to rozwiązanie dobre dla dużej ilości odbiorników. Jeśli chcesz na 3 lub 4, wybierz konwerter typu Quad - od niego przewody bezpośrednio do tunerów (max. 4 odbiorniki)
  • REKLAMA
  • #3 7250581
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 414
    Do Quattro jak zapewne wiesz, musisz mieć multiswitch, a na tym Ci nie zależy, więc weź Twina, pod 1 wyjście podłączasz dekodery od Viasatów, i pozostałych a do drugiego same Discovery które są na innej polaryzacji. To chyba najlepsze rozwiązanie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7251524
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Ja myślę że chodzi o konwerter Quad. Kamil
  • REKLAMA
  • #5 7253637
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    lukashb napisał:
    Do Quattro jak zapewne wiesz, musisz mieć multiswitch
    - nie muszę mieć multiswitcha :twisted:
    I nie pytam jak podłączyć.
    Pytanie brzmi: czy będzie różnica w parametrach (szumy, poziom zakłócenia) pomiędzy twinem a quatro z tej samej firmy (patrz linki w pierwszym poście).
  • #7 9317574
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Różnica jest zasadnicza:
    jeżeli przyjmiemy, że na wyjściu "singla" jest 0dBmV, to na twinie mam 3dB mniej - stwierdzone organoleptycznie - nie mam miernika sygnału, ale moje odbiorniki pokazują poziom (dlatego nie piszę "zmierzyłem).

W ramach międzyświątecznych porządków...
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między konwerterami LNB Twin a Quattro w kontekście anteny Laminas AS-1800. Użytkownik korzysta z pojedynczego LNB do odbioru kanałów w polaryzacji H, ale z powodu zmiany polaryzacji kanałów Discovery, rozważa wymianę konwertera. Konwerter Twin ma dwa wyjścia, co pozwala na podłączenie dwóch tunerów, podczas gdy Quattro wymaga multiswitcha i jest bardziej odpowiedni dla większej liczby odbiorników. Użytkownicy zauważają, że różnice w parametrach, takich jak szumy i poziom zakłóceń, są minimalne, a w praktyce nieistotne. Wskazano również, że konwerter Quad mógłby być alternatywą, ale nie jest to kluczowe w tej sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA