logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

neptun m750T zmniejszony obraz i różowy głos jest

modyolo 28 Cze 2004 15:02 1253 8
REKLAMA
  • #1 715726
    modyolo
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    staruszek ma głos choć troche buczy gorzej z obrazem jest troche różowy (ale kolory w porządku) zmniejszony i zniekształcony powielacz nie reaguje nie wiem co jakby ktoś coś wiedział to niech da znac
  • REKLAMA
  • #2 715742
    jangiere
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    naprawę zacznij od wymiany elek w module przetwornicy. powielaczowi daj na razie spokój. opisz dokładniej zniekształcenie obrazu. sprawdż napięcie 138-140 volt
  • REKLAMA
  • #3 716099
    elnika
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam ,sprawdz napięcie +12V (układ stabilizatora na BD 136) a szczególnie elka w tej gałęzi . Co do różowej poświaty to przy prawidłowych napięciach możesz pokusić sie o próbe regulacji balansu bieli za pomocą pot. znajdujących się na module wzmacniaczy wizyjnych. Niestety często w tym modelu jest to objawem zużycia katod kineskopu, pozdrawiam
  • #4 717901
    modyolo
    Poziom 12  
    Elki w module przetwornicy nowe. Jest ciekawa sprawa bo tam gdzie powinno byc 227V(215) jest 170, tam gdzie 140 jest 99V, tam gdzie 26 jest 12-13, jedynie zgadza sie 12V. Myślałem że to wina mojego miernika ale wziąłem drugi i... dalej to samo. Zniekształcenia polegają natym ze obraz od góry jest obniżony o ok. 2-3cm, po bokach jest zwężony i pofalowany nic na nim nie widac bo jest tylko różowy, od dołu tez jest zwężony i urywa sie tak jak by sie rosypywał piksel po pikselu. Odpinałem po kolei kolory wydaje mi sie ze są w porządku bo jak ma byc czerwony to jest itd. Głos jest w porządku. wydaje mi sie ze przetwornica wydaje dziwny dzwięk tak jaby buczała czy cos takiego. Ide jeszcze pogrzebac może na cos wpadne. Dzięki za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #5 718019
    jangiere
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    coś się dzieje na 140v. może transformator, diody w kolektorze BU, ew. sam BU
  • REKLAMA
  • #6 718227
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    A na pierwszym C masz ponad 300V??- sprawdź może wylany.(cyt.buczenie, wygięty i przymały obraz) może być tego przyczyną
    pozdr..$$
  • #7 718417
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam,i tu można też wrzucić zarówkę za BU, - C-E wyeliminujesz przeciązenie z wys.nap.i pomierz napięcia .Pozdr.
  • #8 719228
    jarkuz
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    utrata pojemności 9n1/1500v(na WN: kolektor-masa BU) może pomniejszyć gabaryty, a w następstwie uszkodzenie BU lub powielacza.
  • #9 719268
    modyolo
    Poziom 12  
    No wreszcie doszedłem był to ten pierwszy C o którym mówił Stachserwis. Tam było tylko 202V po wymianie jest ponad 300V. Dzięki za wszystkie rady pozdrowienia dla Stachserwis.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Neptun M750T występuje problem z obrazem: jest on zmniejszony, zniekształcony, z różową poświatą, natomiast dźwięk jest prawidłowy, choć słychać buczenie przetwornicy. Pomiar napięć wykazał obniżone wartości na kluczowych punktach (np. zamiast 227V jest 170V, zamiast 140V jest 99V), co wskazuje na usterkę w zasilaniu. Zalecane było sprawdzenie i wymiana elektrolitów w module przetwornicy oraz kontrola napięcia +12V i stabilizatora BD136. Różowa poświata może wynikać z zużycia katod kineskopu lub wymagać regulacji balansu bieli na module wzmacniaczy wizyjnych. Dalsze diagnozy wskazały na uszkodzony kondensator elektrolityczny (pierwszy kondensator C) na wysokim napięciu, którego wymiana przywróciła prawidłowe napięcie ponad 300V i poprawiła obraz. Możliwe przyczyny problemów to także uszkodzenia transformatora, diod w kolektorze tranzystora BU lub samego tranzystora BU, a także utrata pojemności kondensatora 9n1/1500V na wysokim napięciu, co może prowadzić do uszkodzenia BU lub powielacza. Zalecane jest także zastosowanie żarówki w obwodzie BU w celu eliminacji przeciążeń i dokładny pomiar napięć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA