logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Neptun M 750T - zielony ekran i białe pasy, co może być przyczyną?

djvolter 10 Lut 2006 11:59 1109 4
REKLAMA
  • #1 2284270
    djvolter
    Poziom 10  
    mam niemily problem z telewizorem neptun m 750t.. znajomy dal mi go naprawy ale jest z nim cos nie tak, ja mysle ze poszedl kineskop, ale nie jestem pewien. glos w telewizoze jest ok slychac ze leci program ale na kineskopie siweci na zielono, i sa na nim niale pasy w poziomie.. sprawdzalem uklady i chyba sa wporzadku.... jak myslicie kineskop albo jest cos w nim innego zepsute moze spotaliscie sie juz z takim problemem w tym modelu??
  • REKLAMA
  • #2 2284366
    elnika
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam, w przypadku neptuna diagnostyka jest prosta wyjscia z poszczególnych torów R G B sa na złaczkach . Zamień złączkę z toru G z np.B i zobacz co się dzieje na obrazie - jeżeli po zamianie dalej świeci na zielono to najprawdopodobniej to kineskop a jeżeli rozświetli sie na niebiesko usterkę nasz w układzie wzmacniaczy wizyjnych. W tym modelu niestety kinekopy się uszkadzały a i lata też robia swoje .Powodzenia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2285292
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2912
    Wyciągnij te wtyczki co idą z płytki RGB na kineskop i miernikiem sprawdz napięcia na tych wtyczkach/nie kołkach płytki RGB/ jeżeli sa ok. 80-100V lub podobne ale możliwie równe to. Przy kineskop OK.Jak któregos napięcia brak to kinol uszkodzony. Przy dotykaniu miernikiem do poszczególnych wtyczek kineskop zaświeci ci danym kolorem a co za tym idzie będziesz mógł porównac poszczególne działa kineskopu.

Dodano po 1 [minuty]:

przy tak starym TV prawdopodobnie to kinol.
REKLAMA