logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai DeluxScan V770 - zniekształcony obraz, brak regulacji szerokości H

zenzen-- 28 Cze 2004 21:24 3651 14
REKLAMA
  • #1 716384
    zenzen--
    Poziom 11  
    Problem dotyczy monitora Hyundai DeluxScan V770
    Od dłuższego czasu obraz na monitorze "drżał" w poziomie (co jakiś czas szybko się rozciągał i równie szybko wracał do stanu normalnego), aż pewnego dnia przestał się włączać - po podłączeniu kabla zasilającego monitor próbkował (było słychać cykanie).
    Wymieniłem padnięty 2SC5404 na BU2525 i monitor ruszył, ale obraz był rozszerzony w poziomie i zniekształcony ("wklęsła" poduszka :) ). Czuć było, że już po kilku minutach chodzenia coś się mocno nagrzewa. Po nagrzaniu co jakiś czas "rwało" obraz.
    Wymieniłem IRF630 i grzanie oraz rwanie znikło, został tylko zniekształcony obraz.
    Nie działa regulacja szerokości H oraz zniekształceń poduszkowych.

Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania (jakiś kondensator, dioda, rezystor - tylko które ?) oraz gdzie mogę znależć schemat tego monitora ?

Jakby ktoś miał schemat i znał przyczyny takiego działania to prosiłbym o konretną odpowiedź, które elementy sprawdzić/wymienić.

Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 716454
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Przyczyn takiego stanu może być wiele. Najprostsza do sprawdzenia i wykonania to poprawienie lutów na płycie głównej - tzw. zimne luty. Zacznij od okolic trafopowielacza i odchylania. Może się okazać, że to wystarczy. Jeśli nie to szukaj uszkodzonego tranzystora na radiatorze w okolicy trafopowielacza. Na razie tyle :) .
  • REKLAMA
  • #3 716533
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    sprawdź kondzia z kolektora do gleby tranzystora linii(odpowiedzialny za szer.obrazu) wartości rzędu 2,2nF do 10 nF / 1600V (zazwyczaj).kondensator ten pada najczęściej przy uszk.tranzystora linii a objawem jest rozszerzony obraz w poziomie.
  • #4 716860
    zenzen--
    Poziom 11  
    Luty poprawiałem - wszystkie wyglądają na dobre. Na radiatorze przy trafopowielaczu wszystkie tranzystory są sprawne (jeden wymieniany - 2SC5404 na BU2525). Jutro podmienię ten kondensator i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jakbyście jeszcze mieli schemat tego monitora to byłbym bardzo wdzięczny.
  • #5 717732
    zenzen--
    Poziom 11  
    Wymieniłem 4,9nF / 1600V oraz elektrolityczny 100uF / 63V w okolicach kolektora BU2525 i niestety to nie pomogło.
    Obraz rozszerzony i zniekształcony, nie działa regulacja szerokości H i zniekształceń poduszkowych.
  • REKLAMA
  • #6 718303
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Bo masz dalej uszkodzony tranzystor od regulacji szerokości. Przyglądnij się tranzystorom na radiatorach - a jest ich kilka. To będzie jakiś NPN (np. TIP122) - nie pamietam typu. Dla ułatwienia dodam, że możesz dotrzeć do niego jadąc od złącza cewek H/V, poprzez jakiś dławik, czasami rezystor i trafiasz na tranzystor (hehehe - rymło się). W obwodzie kolektora często jest elka na ok. 50V.
  • #7 718986
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    wymień bez sprawdzania IRF630 (3szt) od rozdzielczości, trzy tranzystorki 2SC945 sterujące IRF630 i trzy diody 1N4007 tuż obok IRF630
  • #8 719532
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    -> radoslaw13
    Tak się akurat składa, że żaden z wymienionych tranzystorów nie robi za regulator szerokości obrazu. Czytaj jaki ma problem twórca wątku i dopiero pisz.
    -> zenzen--
    Odpuść sobie te IRF (znaczy MOSFET-y :) ) i szukaj tego co podałem wcześniej.
  • #9 719575
    zenzen--
    Poziom 11  
    Connor MacLeod
    W tym monitorze nie ma TIP122 (darlingtona), regulacja szerokości jest na D1616 i jest on zdrowy (na wszelki wypadek wymieniłem). Niestety nic to nie pomogło :(

radoslaw13
    wszystkie IRF630 wymieniłem już wcześniej, ale nie pomyślałem o tych 2SC945 i diodach, zobaczę w jakim są stanie - może to coś pomoże.

Dziękuję za zainteresowanie :)
  • #10 719595
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ten TIP był dla przykładu, gdyż nie pamiętam jaki tam siedzi. A sterowanie tego D1616? No i reszta elementów w jego obwodzie - dławik, rezystor.
  • REKLAMA
  • #11 719778
    zenzen--
    Poziom 11  
    Dziękuje wam bardzo
    Bez waszej pomocy wydałbym majątek na naprawę w serwisie :)

radoslaw13 miałeś rację, padnięte były diody i tranzystory 2SC945 przy IRF'ach (czemu ja tego wcześniej nie zauważyłem :/ ), w jednym z nich była nawet wypalona dziurka :> wymieniłem też elektrolity (na wszelki wypadek)

Wielkie dzięki panowie
  • #12 721091
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Przyjemnie przeczytać że miało się rację. Connor MacLeod czasami przyczyny usterek są mało logiczne.
  • #13 2020200
    chaotyk
    Poziom 2  
    Witam, pisze w tym temacie, bo mialem taki sam problem z tym samym modelem monitora. Wymienilem dwa IRF630, 3 kondensatory, 3 tranzystorki sterujace, i 3 diody 1N 4007. Co prawda monitor zaczol dzialac, ale obraz jest bardzo zwezony w poziomie i znieksztalcony, nie dziala tez sterowanie w poziomie. wydaje mi sie, ze dalem zle kondensatory(33nF) i dlatego obraz jest scisniety, ale nie wiem dlaczego nie mam nadal sterowania. Aha monitor tez sie teraz bardzo szybko i mocno nagrzewa. Czy ma ktos moze schemat monitora Hyundai V770D?
  • #14 2024406
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Kondensatory powinny być o takiej samej pojemności jak oryginał.
    Sprawdź QH06 KSD2061.
  • #15 2029250
    chaotyk
    Poziom 2  
    Sprawdzilem QH06, ale nie siedzi tam KSD2061 tylko YC209 i jest sprawny, na wszelki wypadek podmienilem kilka czesci w tym rezystory RH64-66, bo zaczynaly sie palic, sprawdzilem plyte glowna czy nie ma zimnych lutow i chyba 2 zlokalizowalem. Po tym wszystkim monitor zaczol dzialac calkiem znosnie. Sa jeszcze pewne znieksztalcenia i rozmycia po bokach ekranu, nomitor nadal wydziela sporo ciepla, ale mysle ze jakis czas na nim pociagne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Hyundai DeluxScan V770, który wykazywał drżenie obrazu w poziomie, a następnie przestał się włączać. Po wymianie tranzystora 2SC5404 na BU2525 monitor uruchomił się, lecz obraz był rozszerzony i zniekształcony, a regulacja szerokości poziomej (H) oraz korekcja zniekształceń poduszkowych nie działały. Wymiana tranzystora IRF630 wyeliminowała przegrzewanie i rwanie obrazu, ale problem z zniekształceniem pozostał. Zalecano sprawdzenie i poprawę zimnych lutów, szczególnie w okolicach trafopowielacza i odchylania, oraz wymianę kondensatora o pojemności 2,2nF–10nF/1600V między kolektorem a masą tranzystora linii, który często ulega uszkodzeniu przy awarii tranzystora linii i powoduje rozszerzenie obrazu. Dalsze wskazówki dotyczyły kontroli tranzystorów sterujących (2SC945) i diod 1N4007 w obwodzie IRF630, które okazały się uszkodzone i po ich wymianie monitor zaczął działać poprawnie. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące sprawdzenia elementów takich jak dławiki, rezystory i tranzystor D1616 odpowiedzialny za regulację szerokości obrazu. Użytkownicy podkreślili konieczność stosowania kondensatorów o oryginalnych parametrach oraz zwrócili uwagę na możliwe zimne luty na płycie głównej. Schemat monitora Hyundai DeluxScan V770 był poszukiwany, jednak nie został udostępniony w dyskusji.
REKLAMA