logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do pobierania plików i konfiguracja sieci w DOS-ie

przemek.tomala 04 Sty 2003 14:06 7612 15
REKLAMA
  • #1 75629
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Czy ktoś zna jakąś nazwę programu, żebym mógł ściągać pliki z internetu pracując w dosie :?: I jak można w dosie ustawić żeby miał połączenie z siecią :?:
  • REKLAMA
  • #2 75648
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    to zależy też od sieci u mnie pod Linxem prawie że się nie da dostać do sieci - nie chce się połaczyć z internetem... skopiuj sobie program ftp pod dosa i zainstaluj pod DOSEM sterownik karty...

ftp to wszystko co moge na dzień dzisiejszy wymysleć... ale Win 3.1 miał juz przeglądarke :) a to praktycznie nakładka na DOS
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 75654
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    A ktoś nie słyszał może o GG pod dosa? Ściągnołem programik na Atari Gadami był to program do GG pod Atari, Atari chyba korzysta z podobnego programu jak DOS. Może wprowadzając małe zmiany by można z niego korzystać :?:
  • #4 75665
    Tremolo
    Poziom 43  
    wiesz ludzie produkujący się pod Commodore 64/Amige i Atari to prawdziwi zapaleńcy jesli nie kupią programu to sami go stworzą :))

http://buzz.tcz.wroclaw.pl/win3/faq.txt - tu coś jest na ten temat :)

na pewno jest jakaś przegladarka internetowa pod dos ale cięzko coś znaleźc w necie pod tym tematem panuje straszny bałagan
    !!

ale wreszcie :)

"ARACHNE" to przeglądarka pod DOS http://www.pldos.pl/ - niezła stronka chyba instalne sobie dosa :)

"...Arachne to świat Internetu
    Do tej pory prawie niedostępny dla komputerów pracujących pod DOS'em otwarty został świat Internetu.
    Arachne umożliwia komputerom pracującym w DOS surfowanie po Internecie wysyłanie i odbieranie poczty e-mail. Nie musisz instalować systemu Windows lub wymieniać stary komputer 386/486 aby zwiedzać świat. Dzięki Arachne masz przeglądarkę, pocztę, możliwość pobierania plików oraz program komunikacyjny.
    ..."

tu możesz ściągnąć link do strony z arachnem
    http://www.pldos.pl/arachne/index.htm

http://arachne.cz/

szkoda że po czesku :D łe

możesz wysłać pustego e-maila pod adres send-me-arachne(_at_)arachne.cz lub też kliknąć gdzieś na stronie w zielonym pasku w dyskietke bardzo ciężko znaleźć na stronie . przeglądarwa wymaga dosa 3.3 co najmniej TCP/IP minimum modemu itp wszyskto pisze na stronie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 75854
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Piszę z obowiązku - Gadami jest pod Amigę!!! A Atari ST posiadało w ROMie system TOS (CP/M 68k+ wzbogacony o obsługę FAT12/16) i graficzne środowisko GEM (znane również z PC). GUI Atari ST było zbilżone do MacOSa. A programy pisało się pod to podobnie jak pod Windowsa (również były zasoby .res i programy do ich "wydobywania"). Ale sam assembler był inny, bo inny był procesor - Motorola MC-68000/8MHz. Inne języki, jak Pascal miały b. dobre i zgodne kompilatory (np. Pure Pascal uruchamiał BGI Demo z pakietu Borlanda jedynie po dopisaniu do listy obsługiwanych kart graficznych VDI).
  • REKLAMA
  • #6 76084
    Tremolo
    Poziom 43  
    http://www.wsp.krakow.pl/Pl-mac/papers/dosinet.html

- tu masz taki mały tekścik o sieci pod dosem dość rzeczowy -tylko strona kodowa sie nie zgadza jakaś kosmiczna
    ---------------------
    moge jak ktoś chce posłać mu ten plik (przetłumaczoną strone) w wersji ustandaryzowanej - to jest dość duże nie chce tu bagałanu robić
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 76231
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    Da sie cos takiego zrobic przy pomocy NetWare + pakietowy sterownik do karty sieciowej. Da sie nawet wysylac i odbierac poczte.
    Pozdrawiam
  • #8 76267
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Pamietaj o tym ze dos nie byl w pełni wielozadaniowy. Z może sprobujesz linux`a i emulator DOS`a. Linux jest tez pod procesory 68k
  • REKLAMA
  • #9 76701
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 180
    albo win 3.11 +ie 5.0 ew. przegladarka pod dos +PACKET drv
  • #10 76754
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Dawno, dawno temu robilem to tak, ze laczylem sie dososkim telnetem z dostawca interentu, potem dawalem polecenie lynx i juz mialem na kompie zdalna przegladarke pod dos-a.
  • #11 81928
    wojtas
    Poziom 15  
    Mam maly programik, ktory moze sie przydac. Nie wiem do czego jest, ale ponoc sluzy do obslugi sieci (ppp) pod dosem ?
  • #12 82407
    Tremolo
    Poziom 43  
    nie iwem co powpisywac w arachne w konfiguracji :( d**a w mojej sieci
    w windowsie nicz nie trzeba robić a tu jakie bym nie wpisał numery to ich nie znajdzie jak totolotek
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 574519
    panktos
    Poziom 11  
    mialem kiedys arachne... niezbyt mi przypadl do gosto. tak prawde mogiac to nawet google tam nie za ciekawie wygladalo... nie mowiac juz o onecie czy elektrodzie.
  • #14 574542
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Był kiedyś netscape pod dosa... Trzeba by poszukac w necie.
    Ewentualnie pomysł z telnetem i połączeniem z jakimś shellem, wada: trzeba posiadać shella.
  • #15 3125368
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    A może zainstalujesz jakiegoś konsolowego linuxa i lynx jako przeglądarkę. Wadą lynx'a jest to, że działa tylko w trybie tekstowym, czyli nie ma obrazków i innych tego typu bajerów...
  • #16 3125845
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6169
    Post był raportowany.
    Zamykam, z powodu "odgrzewania" tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości pobierania plików z internetu oraz konfiguracji połączenia sieciowego w systemie DOS. Wskazano, że podstawowym narzędziem do transferu plików może być program FTP działający pod DOS-em, wymagający odpowiednich sterowników do karty sieciowej. Wspomniano o przeglądarce internetowej Arachne, która umożliwia surfowanie po sieci, obsługę poczty e-mail oraz pobieranie plików bez konieczności instalacji Windows, działając na komputerach z procesorami 386/486. Alternatywnie sugerowano użycie systemu NetWare z pakietowym sterownikiem sieciowym lub uruchomienie Linuksa z emulatorem DOS-a, co pozwala na korzystanie z tekstowej przeglądarki Lynx. Wspomniano także o możliwości użycia Windows 3.11 z Internet Explorerem 5.0 lub innych przeglądarek pod DOS-em wraz ze sterownikiem PACKET. Poruszono kwestie techniczne dotyczące konfiguracji sieci w DOS-ie, w tym trudności z ustawieniami i kompatybilnością sterowników. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do systemów i programów na platformy Atari i Amigę, jednak nie bezpośrednio związane z DOS-em.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA