Witam . Zamienniki które podałeś są dobre , tylko cena ich troszkę mi nie odpowiada . Wstawię je jak będę miał pewność co do sprawnego radia i właśnie mam pytanie . Czy w czasie testowania sprzętu mógłbym wstawić tańsze tranzystory krzemowe typu bd 135 ,bd 136 itp...?
Niestety niema takiej możliwości gdyż tranzystory krzemowe mają wyższe napięcia progowe otwarcia bazy (ok. 0,6-0,8V a w germanowych ok. 0,2-0,3V). Proste przelutowanie spowoduje bardzo duże zniekształcenia skrośne. Istnieje możliwość zastąpienia tranzystorów germanowych na krzemowe ale konieczne są wówczas poważne zmiany w wartościach elementów stopnia końcowego(praktycznie to buduje się końcówkę mocy od nowa)
W 2003 roku za ostatnie 2 sztuki ADP 670 w pewnym sklepie dałem 20pln.
Tymczasowo uruchom blaupunkta bez końcówki mocy. Podłącz dowolny zewnętrzny wzmacniacz do punktu podłączenia bazy AD156 lub 157, przez kondensator 100nF. Masy radia i wzmacniacza trzeba połączyć.
Użytkownik poszukiwał zamienników tranzystorów AD157 i AD156. Otrzymał sugestie dotyczące modeli AD161 i AD162, jednak wyraził obawy co do ich ceny. Zasugerowano, że tranzystory krzemowe, takie jak BD135 i BD136, nie są odpowiednie z powodu wyższych napięć progowych otwarcia bazy, co może prowadzić do zniekształceń. Została również podana alternatywna metoda tymczasowego uruchomienia radia Blaupunkt bez końcówki mocy, poprzez podłączenie zewnętrznego wzmacniacza do punktu podłączenia bazy AD156 lub AD157. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.