logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1018 - Nierównomierne drukowanie, problem z tonerem lub bębnem?

tomcat16 16 Lis 2009 13:06 2720 7
REKLAMA
  • #1 7267898
    tomcat16
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,
    Mam problem z prawidłowym zadurkowaniem strony przez drukarkę HP LaserJet 1018. Przy drukowaniu na kartce pozostają słabo lub wcale nie zadrukowane kolumny tak, jak to widać na załączonym obrazku. Gdzy wyciągnę toner i potrę bęben problem znika, ale taki zabieg wystarcza tylko na wydrukowanie jednej storny. Na kolejnej juz widoczny jest niezadrukowany obszar.
    Co może być nie tak z tonerem? Bęben, wałek magnetyczny czy może coś innego?

Pozdrawiam,
    tomcat16

• REKLAMA
  • #2 7267963
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Z tego co piszesz to toner ci się kończy?
  • REKLAMA
  • #3 7267985
    tomcat16
    Poziom 10  
    Rozumiem. Czy uzupełnienie proszku rozwiąze problem, czy też pownienem wmienić bęben i coś więcej?
  • REKLAMA
  • #4 7268004
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Najlepiej iść do punktu gdzie uzupełniają tonery, bo niestety oryginały trochę kosztują.
  • #5 7268092
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Samo wsypanie proszku to nie wszystko -trzeba oczyścić z resztek tonera i odsypać zużyty toner -jak bęben jest dobry to to by było na tyle.
  • #6 7268110
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    - jak wyciągniesz toner nie potrząsając i przeczyścisz tylko i działa to znaczy że nie toner się kończy tylko raczej bęben

--
    Andrzej
  • #7 7268421
    tomcat16
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za opinie. Dziś rozbiorę toner, wyczyszczę, uzupełnie nowym proszkiem i przetestuje. Jeśli problem nie zniknie wymienie bęben.
    O wynikach operacji dam znać.
    Pozdrawiam,
    tomek

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Właśnie rozbieram toner na części. I od razu zauważyłem, że po wyjęciu bębna OPC ma wałku magnetycznym (Mag roller) widać dokładnie w miejscu niezadrukowanych kolumn, że wałek nie jest oblepiony tonerem w przeciwieństwie do pozostałej części wałka. Czy to oznacza, że Mag roller może powodować usterkę?

Dodano po 4 [minuty]:

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Witam ponownie. Jestem już po regeneracji tonera. wszystko w miare możliwości w środku wyczyściłem, wymieniłem Magroller i wsypałem nowy proszek.
    Wydruk próbny: 2 pierwsze kartki lekko ubrudzone w kilku miejscach, ale to pewnie dlatego, że przy składaniu mogłem gdzieś dotknąć brudną ręką. Kolejne strony czyste, bez zabrudzen, bez niezadrukowanych kolumn. Jak narazie wszystko wygląda ok. Z czasem zobaczę czy problem nie powróci.
    Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc. Pozdrawiam,
    tomek
  • REKLAMA
  • #8 7282621
    tomcat16
    Poziom 10  
    Witam!
    Po kilku dniach użytkowania zregenerowanego tonera jestem bardzo zadowolony. Wydrukowałem około 200 stron, wszystkie czyste, bardzo czytelnie wydrukowane, niczym nie różniące się od oryginału.
    Użyłem proszku firmy PHU Koli (Katowice) - można kupić na allegro, a części (także kupione na allegro) kupione od hutrowaniabiurowa (Żary). Polecam!!

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich,
    tomcat16

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z drukowaniem na drukarce HP LaserJet 1018, gdzie na wydrukach pojawiały się niezadrukowane kolumny. Po wyjęciu tonera i oczyszczeniu bębna problem znikał, ale powracał po wydrukowaniu kolejnej strony. Użytkownicy zasugerowali, że problem może leżeć w kończącym się tonerze lub uszkodzonym bębnie. Po regeneracji tonera, w tym wymianie wałka magnetycznego (Mag roller) i uzupełnieniu proszku, użytkownik zauważył poprawę jakości wydruków. Po kilku dniach użytkowania zregenerowanego tonera, wszystkie wydruki były czyste i czytelne, co potwierdziło skuteczność przeprowadzonych działań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA