logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujniki przeszkód do robota - modele wykrywające z odległości 30 cm

Electrik_eye 17 Lis 2009 14:39 1793 5
  • #1 7272491
    Electrik_eye
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak zapewne z paru poprzednich moich tematów wiecie - chcę zbudować robota.
    I oczywiście żeby ten robot mógł się autonomicznie poruszać po jakimś pomieszczeniu nie może być " ślepy " . Więc chcę go " uzbroić " w kilka czujników wyrywających przeszkody. I chodzi mi o to czy możecie mi podać jakieś przykłady ( linki ) lub model jakiegoś czujnika, który może wykryć w jakiś sposób przeszkodę z odległości która umożliwi zawrócenie ( pewnie około 30 cm lub coś w tym stylu ) i co ważne po wykryciu przeszkody zwiera się . Po prostu chodzi mi o to, żeby jak wykryje przeszkodę to na danej końcówce, która będzie wejściem pojawił mi się stan niski ( logiczne zero - końcówka zwarta do masy ). To Jak ? Podacie jakieś modele ??
  • Pomocny post
    #2 7273091
    dganmar
    Poziom 12  
    Witam ja zajrzałbym tutaj Link
    możesz nie wykorzystywać wyświetlaczy tylko wyjścia pin od pd2 do pd5 w zależności od odległości, w przypadku wykrycia przeszkody na wyjściu pojawia się plus ale jest kod źródłowy i bez problemu można to zmienić "plik sonar.c" :)
  • Pomocny post
    #3 7273685
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    kolega podał Ci przykład z ultradźwiękowym sonarem , możesz również zrobić to na podczerwieni przykład masz w projekcie Elebota , kolega MirekCz ma w swojej ofercie scalone czujniki odległości https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1471064.html , zobacz sobie również to http://www.lynxmotion.com/ViewPage.aspx?ContentCode=electronics&CategoryID=70 część sensors
  • #4 7277580
    Electrik_eye
    Poziom 13  
    Dzięki za odp. Wiadomo, że z sonarem jest więcej " zabawy " . Ale na początek chciałbym coś łatwego. Czy ten czujnik, który podał kolega powyżej właśnie przewodzi lub nie ??
  • Pomocny post
    #5 7277705
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Co to znaczy przewodzi?

Bardzo proste i fajne są czujniki sharpa analogowe. Na wyjściu masz analogowe napięcie reprezentujące odległość (różne zakresy dla różnych czujników). W moim cenniku masz podane nazwy, odległości i ceny. Jak szukasz dalszych informacji to ściągnij pdfa z dokumentacją.

Jak chcesz tylko jest przeszkoda/nie ma przeszkody to możesz to zrobić np. na tsop1736 - są schematy na forum, na IS471F, albo na sharpie cyfrowym.
  • #6 7277730
    Electrik_eye
    Poziom 13  
    Przewodzi/ nie przewodz...

Chodzi mi o to, że na przykład jak są fototranzystory to jak pada na nie światło to się zwierają a jak nie to nie przewodzą :)

Poczytam coś o tych czujnikach co napisałeś bo właściwie to na początek takie mi wystarczą :D
REKLAMA