admiral wrote: Witam właśnie jestem w trakcie wykończenia swojego domu...
Chciałbym się dowiedzieć jak by można było sterować np: jednym pokojem chodzi mi o to żeby z pomocą pilota zaświeci lampę, włączyć TV, rolety itp.
Szukałem na necie ale nie dostałem konkretnej odpowiedzi gdzie by można by było dostać taki sprzęt ewentualnie zrobić.
Posiadam SEP-a
Pozdrawiam ;P
Do prostych, niezbyt rozbudowanych systemów polecam, tak jak kolega wyżej - Xcomfort. Osobiście ten system instaluje tylko w obiektach, gdzie są już położone przewody i nie jest planowany remont. W takich sytuacjach jest to idealny system. Chociaż bez małych przeróbek na pewno się nie obędzie (np. zasilanie do panela, czujki, czy sterowników elektrozaworów - tych przewodów zawsze brakuje).
Ogólnie system jest dość prosty, tani w montażu i programowaniu. W przypadku eib albo lcn już za samą możliwość programowania trzeba wyłożyć kilka ładnych tysięcy(program, certyfikat, bramka itp.). W Xcomfort wystarczy kupić jedno urządzenia za kilkaset złotych, program w podstawowej wersji jest za darmo. Można też "programować z śrubokręta), ale tylko proste funkcje.
Z takich prostych systemów znanych firm jest jeszcze InOne legranda, ale z nim nie miałem do czynienia. Ten system też można zainstalować(wdrożyć), jak już przewody są położone.
Ogólnie przy bardziej złożonych systemach Xcomfort wcale nie wychodzi tak tanio - mają strasznie drogie wyjścia binarne i wejścia. Nawet w EIB już są tańsze.
Dużo fajniejsze, dające dużo większe możliwości są systemy przewodowe(tzn. do komunikacji potrzebny jest dodatkowy przewód/przewody).
Jeżeli masz jakieś konkretne pytania, to pisz - postaram się pomóc.
Pozdrawiam
Grzesiek