logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Bosch SGV57T23EU - przerywa mycie, pompa pracuje na sucho po 20 min

ziewam 22 Lis 2009 13:27 7860 5
REKLAMA
  • #1 7293794
    ziewam
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie zmywarki boscha SGV57T23EU a mianowicie: po załączeniu programu np krótkie mycie w temperaturze 45 stopni zmywarka rozpoczyna mycie, czyli nabiera wodę. Po napełnieniu słychać, jak chodzą "śmigła" -plusk wody, grzeją grzałki. Potem spuszcza wodę i znowu pracuje prawidłowo. Przy następnym spuszczeniu wody słychać, jak pompa pracuje na sucho, jakby się zawiesiła (po około 20-25 min.po rozpoczęciu programu) i nic się nie dzieje. Dopiero nalanie około 1 litra wody bezpośrednio do środka zmywarki powoduje, że zaczyna kontynuować proces mycia, który dobiega do końca.
    Według wskazówek jakie znalazłem na forum płaszcz wodny odkamieniłem, hydrostat wyczyściłem, przewód z hydrostatem przedmuchałem.
    Proszę o poradę co może być przyczyną tego problemu, bo juz brakuje mi pomysłów.
  • REKLAMA
  • #2 7294183
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    ziewam napisał:
    przewód z hydrostatem przedmuchałem.

Ciekaw jestem jaki przewód i gdzie on się znajduje. Coś mi się wydaje że to czyszczenie jest jeszcze przed kolegą.
  • REKLAMA
  • #3 7294261
    ziewam
    Poziom 10  
    Zmywarka Bosch SGV57T23EU - przerywa mycie, pompa pracuje na sucho po 20 min to jest wąż który podłącza się w miejsce oznaczone literą D. Czy do prawidłowego przeczyszczenia należy go zdemontować (ja tylko sprawdziłem czy jest przelot dmuchnąłem w niego)

Dodano po 5 [godziny] 23 [minuty]:

Problem został rozwiazany jeden z elektrozaworów (ten z metalowym czpieniem - grzybkiem) zawiesił się wszystko działa ok teraz już wiem że płaszcz wodny napełnia się w całosci (zonk)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7304804
    ziewam
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc w znalezieniu numeru katalogowego elektrozaworu razem z trzpieniem metalowym zakończonym gumą (pewnie tworzą całość) do zmywarki bosch o symbolu SGV57T23EU. Prawdopodobnie służy on do wpuszczania wody do płaszcza wodnego. U mnie sie zawieszał i płaszcz nie napełniał sie do końca wodą.W serwisie pracownik powiedział że musi go zobaczyć diagnosta bo on nie wie o co mi chodzi ,a podałem symbol zmywarki i tłumaczyłem jak chłop krowie na granicy. Potem okazało się że diagnosta za dojazd bierze minimum 60 zł i godzina pracy to 150 zł.Pewnie to cena ze 2 elektrozaworów.Pozdrawiam i czekam na pomoc.
    Zmywarka Bosch SGV57T23EU - przerywa mycie, pompa pracuje na sucho po 20 min
    Na obrazku zaznaczyłem go na niebiesko w kółku.
    ps.zdjęcie zapożyczone ale wygląda identycznie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7304880
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3226
    Prawy, nr części to 166874 a ten z lewej strony to nr 166875
  • #6 7304917
    ziewam
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc.

Moderowany przez mrhari:

Temat zamykam, jeśli zajdzie potrzeba otwarcia proszę o pw.

REKLAMA