logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SGV57T23EU pobiera wodę do płaszcza spuszcza do misy i nic się nie dzieje

king5 02 Sty 2022 12:58 654 10
REKLAMA
  • #1 19794797
    king5
    Poziom 10  
    Witam, szanowne forum specjalistów.
    Od około 15 lat użytkuję zmywarkę i Bosch. Co jakiś czas regularnie ją czyszczę (płaszcz wodny, elektrozawory, hydrostat). Jednak po ostatniej operacji coś poszło nie tak. Urządzenie pobiera wodę do płaszcza do samej góry, woda się przelewa, otwiera się elektrozawór i cała zawartość płaszcza wpływa do misy zmywarki. Od tej chwili urządzenie zamiera, słychać czasem jakiś elektromagnes (chyba), ale zmywarka nie działa. Niestety nie znam dokładnie zasady działania tego ustrojstwa, ale tak na chłopski rozum nie działa wewnętrzny obieg wody. Co go załącza? Może idę w złym kierunku, będę wdzięczny za wszystkie rady.

Niestety nie znam dokładnie modelu zmywarki, wszystkie oznaczenia z frontu już dawno się starły. Zmywarka 60cm do zabudowy z ukrytym panelem.
    wygląda jak SGV57T23EU, ale nie jestem pewny czy to dokładnie ten model.
  • REKLAMA
  • #2 19794815
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1355
    Jak coś poszło nie tak to wykonaj te czynności jeszcze raz ale wolniej... Przyjrzyj się hydrostatowi zwłaszcza gdy nie wyłącza pobierania na czas... Podmuchaj w niego czy działa i sprawdź czy rurka od niego jest drożna... A odpływ z misy jest drożny?
  • #3 19794832
    king5
    Poziom 10  
    Rozbierałem i sprawdzałem już kilka razy i wyszystko wygląda ok. Membrana hydrostatu działa, włącza przekaźnik ale nic się nie dzieje. Czy po włączeniu przekaźnika przez membranę powinno się coś zadziać?
    Rurkę odprowadzającą czyściłem a po zresetowaniu programu, zmywarka odpompowuje wodę.
  • REKLAMA
  • #4 19794837
    elktrod
    Poziom 41  
    Po włączeniu przekaźnika przez membranę powinno ustać pobieranie wody do zmywarki, gdy nie ustaje to zbadaj elektrozawór na dopływie wody do zmywarki, może przewody tylko odpięte, sprawdź napięcie na stykach jak się kształtuje w czasie gdy zadziała membrana. Gdy elektrozawór nie zamknie zaworu to jest do wymiany. Może być cewka spalona w elektrozaworze co stwierdzisz omomierzem lub może nie zadziałać mechanicznie co także kwalifikuje do wymiany... Czasem gdy mechanicznie zablokuje się on farfoclem to może pomóc włączenie napięcia na cewkę i przedmuchanie go od tyłu - no ale do tego trzeba chyba go wymontować?
  • REKLAMA
  • #5 19794859
    king5
    Poziom 10  
    Mówimy o elektrozaworze pod fartuchem? Są tam dwa i oba dobrze wyczyściłem. Jednak ten prawy głośno pracuje, tzn. cały czas rzęzi. Reasumując w momencie otwarcia membrany w hydrostacie, powinien włączyć się mikroprzekaźnik na nim i w tym samym momencie prawy elektrozawór powinien się zamknąć ( prąd powinien przestać płynąć do cewki). Dobrze rozumiem?
  • REKLAMA
  • #6 19794921
    elktrod
    Poziom 41  
    Tak rozumuję i ja, przy braku napięcia elektrozawór na dopływie wody powinien się zamknąć, jak się nie zamyka i dalej rzęzi przepuszczając wodę to siedzi w nim farfocel lub inna mechaniczna usterka...
  • #7 19795001
    king5
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Teraz po napełnieniu płaszcza podczas spuszczania z niego wody zawór co sekundę otwiera się i zamyka aż do całkowitego opróżnienia płaszcza. Powoduje to otwieranie i zamykanie membrany. Dzieje się tak bez względu na to czy mikroswitch na hydrostacie jest otwarty czy zamknięty.
    Zawór już kilkakrotnie wyjmowałem i czyściłem. W rękach działa płynnie ale może uszkodzony jest elektrycznie.
    Martwi mnie sterowanie tym zaworem, próbowałem zmierzyć czy dopływa do niego 220, ale napięcie strasznie skacze. Spróbuję podłączyć zawór bezpośrednio do 220 i zobaczę co się stanie.
  • #8 19795008
    elktrod
    Poziom 41  
    Gdzieś chyba masz niestabilne napięcie sterowania? Wypróbuj ten elektrozawór tak jak piszesz i jak będzie OK to szukaj gdzieś słabego styku na przewodach...
    Gorzej gdy jakiś przekaźnik ma nadpalone lub zabrudzone styki robocze - ciężka droga do diagnozy bez schematu... Życzę powodzenia w poszukiwaniach... Przedmuchaj jeszcze raz rurkę od hydrostatu w kierunku wnętrza urządzenia...
  • #9 19800342
    king5
    Poziom 10  
    Elektromagnes wygląda na sprawny.
    Może od nowa albo jeszcze raz. Co jest sygnałem dla włączenia pompy wewnętrznego obiegu (nie wiem czy używam odpowiedniej nomenklatury). Zmywarka pobiera cały płaszcz wody, otwiera się zawór, woda przelewa się przez hydrostat, dmuchając membranę i zwierając mikroswitch. Cała zawartość płaszcza wlewa się na dno zmywarki i koniec, maszyna zamiera. Nie pobiera wody, nie włącza żadnej pompy nic się nie dzieję.
    Będę bardzo wdzięczny za każdą informację. Nie do końca wiem, jaki proces wyzwala kolejny.
    Od niemalże 30 lat pracuję w serwisie Canona i znam od podszewki proces działania urządzeń drukujących. Tutaj działam po omacku, nie mam takiej wiedzy oraz żadnej dokumentacji, która pomogła by mi zrozumieć zasadę działania.
    Jeszcze raz proszę o pomoc, ta zmywarka spędza mi sen z powiek ;-).
  • #10 19800423
    elktrod
    Poziom 41  
    Też nie znam kolejnego procesu ale może jest nim włączenie silnika pompy obiegu wewnętrznego tak jak piszesz a on może jest szczotkowy a szczotki się wytarły? Sprawdź też czy do momentu zamarcia śmigło w zmywarce od silnika zakręciło się chociaż raz czy nie? Ale nie wiem czy silnik od śmigła jest jednocześnie do pompy obiegowej wody. Cały proces zależy od silniczka programatora jak w pralce, nie znam dokładnie zmywarki, ale w pralce do tego programatora od góry gdzie znajdują się zawory wodne dochodzi czasem taka wajcha, którą jak się źle założy obudowę po demontażu to także jest przerywany proces prania... Jeżeli zmywarka jak piszesz zamiera i nie słychać nawet silniczka programatora to właśnie może być coś podobnego, więc szukaj jakiegoś mechanizmu rozłączającego silniczek programatora w tym momencie co zmywarka zamiera?
    https://blog.technikan.pl/zepsuty-programator-zmywarce-objawy-naprawa/
    Wyczytałem gdzieś w tych linkach:
    Może dopływ Twojej wody masz za bardzo zakręcony i woda ma za małe ciśnienie? Jeszcze raz sprawdź ciśnienie wody na dopływie i drożność sitek filtrów.
    Tutaj jest mowa o kondensatorach:
    https://north.pl/baza-porad/zmywarka-pobiera-wode-ale-nie-myje/
  • #11 20886729
    king5
    Poziom 10  
    Moje postanowienie noworoczne naprawić starą zmywarkę.
    Po 2 latach wracam do tematu i bardzo proszę o kolejne przyjrzenie się problemowi i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch SGV57T23EU zgłasza problem z urządzeniem, które pobiera wodę do płaszcza, ale nie uruchamia wewnętrznego obiegu. Po czyszczeniu hydrostatu i elektrozaworów, zmywarka nie działa prawidłowo, a woda przelewa się do misy. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w elektrozaworze, który nie zamyka się prawidłowo, co prowadzi do nieprawidłowego działania membrany hydrostatu. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie drożności rurki hydrostatu, napięcia na elektrozaworze oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych. Użytkownik planuje przetestować elektrozawór bezpośrednio podłączając go do zasilania, aby sprawdzić jego działanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA