logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja programowania centrali alarmowej Rokonet RP 205 - gdzie znaleźć?

telrad 01 Lip 2004 13:34 6529 8
  • #1 720985
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Witam , poszukuję instrukcji programowania tej centrali.
  • #2 4163245
    versago
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    oto instrukcje uzytkownika i instalatora

gdyby ktokolwiek miał jakiekolwiek pytania to czekam
    Załączniki:
    • Orbit 5- polska.zip (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4163583
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Dzięki versago może komus sie przyda.
  • #4 8763056
    papisp
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Temat stary ale odświeżam,
    Mam do czynienia z tą centralą, problem mam z powiadomieniem.
    Programuję tak:
    XXXX (kod instalatora) #
    00 ARM
    (nr telefonu bez zera)#
    XXXX ARM
    Podłączyłem do linii równolegle słuchawkę telefonu i po wzbudzeniu alarmu powinienem słyszeć sygnał wybieranego numeru tymczasem nie słyszę i centrala nie dzwoni do mnie
    Coś pewnie źle programuję instrukcja jest skąpa bez przykłądów
    Pomoże ktoś?
  • #5 8764277
    versago
    Poziom 13  
    Jeśli programujesz monitoring (do stacji monitorowania) musisz mieć :

-numer telefonu w lokacji 00 lub/i 01

- identyfikator obiektu różny od zera (lokacja 03)

- kod zdarzenia, które wywołujesz ( np alarm z linii 1) różny od zera ( któraś z lokacji 25 do 59)
    - ustawiony format komunikacji (lokacja 20 i 21)

Inaczej nie zadzwoni. Że dzwoni poznasz po świecącej czerwonej diodzie i charakterystycznym pyknięciu przekaźnika po "podniesieniu słuchawki" przez CA

FOLLOW ME ta bystra centrala niestety nie posiada, więc do klienta nie zadzwoni
    (Jest na to mały sposób, jak ktoś potrzebuje to podpowiem)
  • #6 8764494
    papisp
    Poziom 15  
    Pewnie że podpowiedz
    Jaki wybrać format transmisji dla linii TPSA?
  • #7 8768370
    versago
    Poziom 13  
    Jeśli to ma być zaprogramowane do stacji monitorowania (komputera) stacji monitorowania firmy ochroniarskiej, dane powinieneś dostać od tejże firmy. Tak samo kody zdarzeń z linii.

Format transmisji dobiera się do SMA a nie do linii telefonicznej. Poza wybieraniem tonowe / impulsowe - ale w polsce nie ma już chyba central, gdzie wybiera się impulsowo.
    Numer klienta (03) i kody zdarzeń muszą być takie same jak wpisane w komputerze SMA - inaczej będą dostawać bzdury.

Chyba, że chodzi ci o FOLLOW ME - czyli powiadamianie do ciebie na numer, który odbierze jakaś osoba a nie komputer.

Ta centrala nie ma fabrycznie FOLLOW ME, ale można dołożyć. Jest to jednak skomplikowane jak dla osoby słabo znającej się na tym. Trzebaby kupić moduł głosowy i wlutować go do centali. Koszt około 100zł. To rozwiązanie niezbyt fachowe moim zdaniem, ale widywałem takie rozwiązania i nawet to działa jak należy.

Sprawdz na płycie centrali, czy twoja płyta to RP205 czy może jednak RP206 lub RP214. Jest taka mała naklejka gdzieś na środku płyty.

Choć płyta centrali jest bardzo podobna, program i funkcje różnią się znacząco.
    RP206 i RP214 mają już FOLLOW ME.

Jeśli jednak twoja płyta to RP205 to najprościej dokupić jakiś gotowy dialer np SATEL DT1. Kosztuje około 250zł. Dość prosty w programowaniu, nie wymaga komputera.

Może znajdziesz tańsze coś, ale nie wiem czy akurat wtedy ci pomogę.
    Nie znam wszystkiego sprzętu.

Napisz mi co dokładnie chcesz osiągnąć, bedzie mi łatwiej.
  • #8 8770614
    papisp
    Poziom 15  
    Chcę aby ta centrala dzwoniła na moją komórkę. Po włączeniu alarmu jak nie ma nikogo w pomieszczeniu gdy zadzwoni mi telefon z firmy, będę wiedział, że to alarm, Ten alarm to RP205. Jest jeszcze taki myk, że ten alarm uruchamia alarm główny w budynku, który już wzywa ochronę.
    Mój problem polega na skonfigurowaniu centrali aby przy wzbudzeniu dzwoniła do mnie.
  • #9 8775532
    versago
    Poziom 13  
    W takim razie gorąco polecam osobny dialer.

To co powiadamia ochronę, najprawdopodobniej podłączone jest pod wyjście BELL razem z sygnalizatorem (jeśli istnieje) lub też pod wyjście UO1 lub moduł wyjść (jeśli istnieje). Napewno pomogą ci opisy na przewodach, jeśli są.

Jak masz możliwość potestowania, to wypnij wszystko i sprzawdz co gdzie idzie.
    (Tylko zapisz sobie jak to wygląda teraz i powiadom agencję ochrony, że będziesz coś grzebał.)
    Podepnij tylko sygnaliazator i sprawa rozwiązana.

Jak będziesz miał problem lub nie czujesz się na siłach, opisz jak to wygląda.

Dialer podpinasz pod linię telefoniczną ( np tą zabraną centrali, jej nie będzie już potrzebna) a bell podłączasz pod wejście dialera.

Dialerowi też potrzebne jest zasilanie (12v) - bierzesz je z wyjścia AUX centrali.
    Oczywiście łącze COM centrali i dialera musisz połączyć ze sobą.

Pozostaje tylko kwestia zaprogramowania nr telefonów dialera i nagrania komunikatu głosowego.

Jeśli ci nie pasuje takie rozwiązanie, możesz zaprogramować monitoring do siebie, ale wtedy centrala będzie wysyłac dziwne dzwięki do ciebie (coś w stylu faxu)
    a po pierwszym alarmie będziesz miał usterkę monitorowania zgłaszaną przez centralę. (nie potwierdzisz komunikatu tak jak by to zrobiła stacja moniotorowania). Atutem jest brak kosztów. Można też dolutować wspomniany wcześniej moduł głosowy, ale to trochę kombinowania.

Jeśli się zgodzisz na takie rozwiązanie, wyślę ci całą konfigurację na PM
    (to jest system ochrony i uważam, że nie jest mądrze pisać to ogólnie)
    Ale napewno warto zainwestować w dialer i gdybym miał to robić dla siebie, taką opcję bym wybrał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania i programowania centrali alarmowej Rokonet RP 205. Udostępniono instrukcje użytkownika i instalatora, jednak dokumentacja jest skąpa i bez przykładów. Użytkownicy omawiają konfigurację powiadomień telefonicznych, wskazując na konieczność prawidłowego ustawienia numerów telefonów (lokacje 00, 01), identyfikatora obiektu (lokacja 03), kodów zdarzeń (lokacje 25-59) oraz formatu transmisji (lokacje 20, 21). Centrala nie posiada fabrycznie funkcji FOLLOW ME, czyli powiadamiania na numer prywatny, ale można ją rozbudować o moduł głosowy za około 100 zł, co wymaga lutowania i jest rozwiązaniem mniej profesjonalnym. W przypadku powiadamiania do stacji monitorowania, dane i kody zdarzeń powinny pochodzić od firmy ochroniarskiej, a format transmisji musi być zgodny z systemem monitoringu (SMA). Wskazano również, że do niezawodnego powiadamiania na telefon komórkowy lepiej zastosować osobny dialer podłączony do linii telefonicznej i zasilany z centrali, co pozwala na nagranie komunikatu głosowego i niezależne sterowanie sygnalizacją alarmu. Zaleca się dokładne sprawdzenie połączeń i konsultację z agencją ochrony przed modyfikacjami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA