logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana elektrolitu w całkowicie suchym akumulatorze – czy uzupełnienie kwasem działa?

misiek19 24 Lis 2009 12:51 9526 9
  • #1 7302213
    misiek19
    Poziom 10  
    Witam
    wiem że były już poruszane tematy tego typu lecz nie znalazłem tam konkretnej odpowiedzi a mam kilka akumulatorów można powiedzieć że wyschły całkowicie uzupełniałem już akumulatory ale takie w których znajdował się elektrolit tylko miał niższy poziom niż powinien woda destylowana w odpowiedniej ilości stanowczo wystarczała i akumulator śmigał jak nowy lecz w tych nie ma praktycznie elektrolitu i stąd moje pytanie czy jeśli kupię kwas (elektrolit) i go uzupełnię czy to zadziała ??
  • #2 7302264
    pawell9911
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czemu mialo by nie zadziałać? Wystarczy ze uzupełnisz i dobrze naładujesz...
  • #3 7302302
    misiek19
    Poziom 10  
    dziękuje teraz jestem pewniejszy ale wysuwa mi się jeszcze jedno pytanie z tego co się dowiadywałem elektrolit nie jest zbyt tani a może się mylę może wie ktoś mniej więcej jakie są jego ceny i jak to zrobić najtańszym kosztem
    z góry dziękuje za pomoc
  • #4 7302313
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Jeśli z akumulatorów nie cieknie lecz woda wyparowała to nie wlewaj elektrolitu tylko wodę destylowaną bo radykalnie zwiększysz stężenie r-ru!
  • #5 7302345
    misiek19
    Poziom 10  
    problem jest taki, iż w tych akumulatorach elektrolit całkowicie wyparował po próbie dolania wody destylowanej i ładowaniu zauważyłem, że po 1 zwykle się "gotował"
    a gdy sprawdziłem kwaśność nie poczułem niczego.
    a wcześniej jak w środku grzebałem to było całkiem sucho
  • #6 7302359
    pawell9911
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cena Elektrolitu to około 3zł za 1litr

Dodano po 4 [minuty]:

Po za tym jeśli to nowy akumulator to powinna byc przy nim taka kartka na której powinno pisac o jakim stężeniu należy dolewać Elektrolit
  • #7 7302372
    misiek19
    Poziom 10  
    ok wielki dzięki ci dobry człowieku hehehe
    lecę do miasta po elektrolit i zobaczymy co mi z tego wyjdzie później napiszę czy mi się udało
  • #8 7302702
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Jeśli roztwór się gotował to znaczy że przewodził prąd, więc elektrolit był. Kwasy nie parują w takich temperaturach z jakimi mają do czynienia (ew. bardzo częściowo).
  • #9 7302854
    misiek19
    Poziom 10  
    tak masz rację gotował się w tych uzupełnionych wodą tak powinno być i działają bez zarzutu natomiast w tych wysuszonych taka reakcja nie nastąpiła mało tego po dolaniu wody nie byłą odczuwalna żadna kwasowość
  • #10 7302940
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Temat wyczerpany. Dodatkowo:Regulamin, punkt 6, 15.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość uzupełnienia akumulatorów, które całkowicie wyschły, poprzez dodanie elektrolitu. Odpowiedzi sugerują, że uzupełnienie elektrolitu może być skuteczne, ale należy zachować ostrożność, aby nie zwiększyć stężenia roztworu. W przypadku akumulatorów, w których elektrolit całkowicie wyparował, dodanie wody destylowanej może być niewystarczające, a reakcja chemiczna może nie wystąpić. Koszt elektrolitu wynosi około 3 zł za litr, a użytkownik planuje zakupić go i spróbować uzupełnienia akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA