logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie pamięci 24c256 przez Atmega 128 - poszukiwany program z loaderem

runbit 01 Lip 2004 19:02 1659 6
REKLAMA
  • #1 721421
    runbit
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    Czy jest jakiś program do programowania zewnętrznej pamięci procków Atmega 128? Mam pamięć 24c256 podłączoną do Atmegi (PD0 i PD3)i nie mogę znaleźć żadnego programu z loaderem, żeby przez Atmegę zaprogramować tą pamięc.
    Dzięki za ewentualną odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 722157
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Przecież ta pamięć to EEPROM na magistrali I2C. Wszystkie ATmegi mają sprzętowy I2C. Ja kożystam z pamięci 24c64 podpiętej do ATmega32 i nie ma żadnych problemów z programowaniem i odczytywaniem tej pamięci.
  • REKLAMA
  • #3 723826
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Czy chcesz ją wykorzystać jako zewnętrzną pamięć programu? Jeśli tak, to prosto się nie da. Musiałbyś wykonać coś a'la interpreter poleceń ładowanych z EEPROM'u. Na dane owszem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 724627
    runbit
    Poziom 11  
    Pamieć jest na dane. Chodzi o to żeby można było załadować dane do zew. eeproma programatorem. Chodzi mi tu o programowanie ISP, dlatego mam problem.
  • REKLAMA
  • #5 724666
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Ja zawsze radziłem sobie tak, że pisałem dla mikrokontrolera program, który zapisywał w pamięci szeregowej potrzebne dane, a potem reprogramowałem go wrzucając docelowy program i wszystko chodziło bez problemów.
  • #6 725182
    runbit
    Poziom 11  
    @Press, mozesz dokładniej to opisać? Masz taki program?
  • #7 752125
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Nie lepiej zrobić JDM-a? Toż to 5 minut roboty :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania zewnętrznej pamięci EEPROM 24c256 podłączonej do mikrokontrolera Atmega128, wykorzystującego linie PD0 i PD3. Pamięć 24c256 komunikuje się przez magistralę I2C, którą większość mikrokontrolerów Atmega posiada sprzętowo. Programowanie tej pamięci jako zewnętrznej pamięci danych jest możliwe i stosunkowo proste, natomiast wykorzystanie jej jako pamięci programu wymaga implementacji interpretera poleceń ładowanych z EEPROM, co jest bardziej skomplikowane. Proponowane rozwiązanie to napisanie programu dla Atmegi, który zapisuje dane do pamięci EEPROM, a następnie wgranie docelowego programu do mikrokontrolera. Alternatywnie zasugerowano użycie programatora JDM do bezpośredniego programowania pamięci. Problemem użytkownika jest brak gotowego programu z loaderem umożliwiającego programowanie EEPROM przez Atmegę w trybie ISP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA