logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy klej silikonowy zabezpieczy wyłącznik zmierzchowy 230V przed zwarciem?

Alemucha 25 Lis 2009 12:11 2246 8
REKLAMA
  • #1 7306355
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Jak w temacie -chciałbym zalać klejem połączenia i płytkę z wyłącznikiem zmierzchowym w puszce przy zasilaniu 230 V AC. Czy nie doprowadzi to do jakichś zwarć lub uszkodzeń? Czy może zastosować coś innego niż silikon budowlany (czarny)?
  • REKLAMA
  • #2 7306385
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Witam .
    Nie wiem jakie właściwości ma silikon budowlany czarny . :?:
    Do zalewania układów elektronicznych stosowałem z powodzeniem silikon bezbarwny . :D
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 7306501
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Stary1952 napisał:
    Witam .
    Nie wiem jakie właściwości ma silikon budowlany czarny . :?:
    Do zalewania układów elektronicznych stosowałem z powodzeniem silikon bezbarwny . :D
    Pozdrawiam .

Silikon powoduje korozję, ma kwaśny odczyn i do tego kupę chemii. Jeśli ma to być coś trwałego i bezpiecznego to tylko dedykowana zalewa.
  • #5 7306620
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    me_super napisał:

Silikon powoduje korozję, ma kwaśny odczyn i do tego kupę chemii. Jeśli ma to być coś trwałego i bezpiecznego to tylko dedykowana zalewa.

Zgadzam się z kol. , popularny silikon ma odczyn kwaśny i może zrobić pewne szkody , ale mówimy tu o prostej elektronice , mam na myśli elementy przewlekane płytka z " normalnymi " ścieżkami itp. , szkody jakie może poczynić korozja w takim układzie są na tyle małe , że można je pominąć ( zalewałem układy kilkanaście lat temu i jakoś nic im się nie dzieje ) . Do zalewania mikro układów są specjalne dedykowane zalewy lub silikony bez kwasowe , ale cena takiej chemii jest stosunkowo wysoka . :?:
    Można też zalewać układy żywicą epoksydową lecz wtedy nie ma szans na jakąkolwiek naprawę . :cry:
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 13990169
    aru
    Poziom 10  
    Potrzebuję zaizolować nogi mikroprzełącznika. Chcę to zrobić klejem lub zalewą silikonową przeźroczystą lub białą.
    Wiem, że najlepszy byłby klej Elastoil. Chciałbym to zrobić tanio i dobrze.

Czy poniższe kleje będą odpowiednie http://www.technicqll.pl/index.php/pl/produkty/silikony-i-uszczelniacze ?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Czy klej silikonowy zabezpieczy wyłącznik zmierzchowy 230V przed zwarciem? micro.jpg (18.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13997257
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6055
    Cytat:
    Czy poniższe kleje będą odpowiednie
    Większość z niech wydziela kwas octowy przy utwardzaniu, widziałem już wiele razy połączenie "zabezpieczone" takim silikonem, po oderwaniu silikonu okazywało się że z przewodów został tylko zielony pył, (ale nie zawsze jest tak źle), jeśli musisz wybierz neutralny.
  • #9 13997469
    poprawa
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Klej na gorąco sprawdza się w takich zadaniach świetnie z tym tylko że osłabione punkty kondensatorów należy zostawić poza zalewą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się, czy użycie kleju silikonowego do zalania połączeń i płytki wyłącznika zmierzchowego 230V AC nie spowoduje zwarcia lub uszkodzeń. Odpowiedzi wskazują, że popularny silikon budowlany, zwłaszcza czarny, ma kwaśny odczyn, co może prowadzić do korozji elementów elektronicznych. Zamiast tego, sugerowane są alternatywy, takie jak silikon bezkwasowy, klej na gorąco lub dedykowane zalewy epoksydowe, które są bardziej trwałe, ale droższe. Użytkownicy podkreślają, że silikon może być stosowany w prostszych układach, ale dla bardziej skomplikowanych rozwiązań lepiej wybrać neutralne materiały.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA