logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Elektron 51TC423D - migoczący pas na ekranie i niestabilne napięcie 12V

Steve4 02 Lip 2004 09:29 1974 8
REKLAMA
  • #1 722180
    Steve4
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam problem z TV Elektron 51TC423D. Po włączeniu na ekranie "skacze", "migocze" pas poziomy o zmiennej szerokości (od linii do pasa na środku ekranu ok. 10cm szerokości). Czasami na chwile wskoczy cały obraz i jest w miarę dobry tylko lekko zwężony w pionie, po
    czym znów jest tylko migoczący pas białawy o zmiennej szerokości.
    Z głośnika słychać szumy, trzaski w takt zmian na ekranie, chwilami na moment (kiedy obraz jest w miarę widoczny) pojawia się dźwięk.
    To co zrobiłem do tej pory to:
    - pomierzyłem napięcia na wyjściu przetwornicy zasilającej i twierdziłem, że nap. 130V, 28V, 15V są w normie natomiast problem jest z nap. ze stabilizatora 12V; napięcie to jest zdecydowanie za niskie i zmienia się
    w rytm zmian na ekranie od 4V do ok. 10V (wtedy pojawia się głos
    i znikształc. obraz) ale najczęściej jest ok. 8V i wtedy migocze biały
    pas itd.
    - wymieniłem kond. elektrol. C32 na wyj. stabilizatora 12V, ale nic to nie dało.
    Wnioski mogą być proste, bo albo niesprawny jest stabilizator 12V albo coś go nadmiernie obciąża.
    W tej sytuacji odłączyłem nap. 12V na wyjściu stabilizatora (pin 7 złącze X2) od układów TV. W tym momencie jest nap. na wyj. stab. ok. 14.2V i nie skacze. Ale po podłączeniu którejkolwiek z gałęzi zasilanej 12V (wkładałem i wyciągałem wtyczki zasilające poszczególne bloki TV gdzie wchodzi 12V) napięcie spada do ok. 8V i nadal skacze. Nie wiem jednak czy to właściwa metoda. Nie wiem jak stwierdzić czy to stab. 12V siada nadmiernie pod obciążeniem (bo jest uszkodz.), czy obciążenie jest za duże (coś "zwiera" w jakimś bloku), ale jak znaleźć co go obciąża. Elementy w stabilizatorze poza C32 mniej więcej sprawdziłem i wyglądają na dobre. Może ktoś miał podobną usterkę, proszę o rady, z góry ziękuję.

Sławek
  • REKLAMA
  • #2 722241
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6569
    Jeżeli stabilizacja jest na tranzystorze to wywal całą i zastosuj LM7812 a jeżeli na stabilizatorze to wymień na LM7812
    Po drugie zmierz pobierany prąd w gałęzi 12V. Nie powinien być większy niż 1A. Jeżeli mniejszy to wina stabilizatora.
  • REKLAMA
  • #3 730335
    Steve4
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dzięki za podpowiedź w temacie j/w i przepraszam, że tak późno odpisuję ale nie miałem czasu. Telewizor działa już bez zarzutu od czterech dni. Podstawową przyczyną usterki okazał się rzeczywiście uszkodzony układ stabilizatora 12V (a dokładnie przerwa na jednej nóżce PR - R27 1k). Postąpiłem jednak według zaleceń i wyrzuciłem w całości stary układ stabilizatora na tranzystorach zastępując go stab. scalonym LM7812 (aby ewentualnie w przyszłości nie mieć już podobnych problemów z nap. 12V).
    Jednak po usunięciu tej usterki - ukazała się kolejna! Obraz był zwężony w pionie i zniekształcony od połowy, jakby zawinięty. Ale przynajmniej już stabilny i z fonią. Tym razem jednak szybko sobie poradziłem, bo to było standardowe uszkodzenie - elektrolit C2 4,7MKF
    w module odchylania pionowego (profilaktycznie wymieniłem wszystkie stare - matalowe (radzieckie) elektrolity w tm układzie na nowe).
    I tym razem to już okazał się koniec niedomagań tego TV.
    Dzięki za pomoc i dzięki ELEKTRODZIE za to że jest, i jest naprawdę SUPER!!! Pozdrawiam i do następnego tematu.

Sławek
  • REKLAMA
  • #4 856478
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam!!

Panowie mam identyczny telewizor i podobny problem jak opisywał na początku Steve4. Tyle, że u mnie wszystkie napięcia a tym bardziej 12V ze stabilizatora są poprawne i w ogóle się nie zmieniają w czasie usterki. Obraz skacze i od góry robi się bielszy, w głosie słychać przerywanie. Podmieniłem już całą przetwornicę i inne bloki, ponieważ miałem całą płytę z innego elektrona. Nie wiem już, co robić. Proszę o pomoc.

Dziękuję i pozdrawiam
    Tomasz
  • #5 856556
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6569
    No chyba skrzynka tgo nie robi? Ale kineskop może. Posłuchaj czy z kineskopu nie wydobywają sie jakies dźwięki. Może przebija coś na płytce kineskopu. No czy rzeczywiscie wszystkie bloki podmieniłeś? Usterka wygłada jaby z odchylania pionowego lub przebijania WN.
  • #6 856601
    tomik
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Podmieniłem blok przetwornicy, odchylania oraz płytkę kineskopu i to samo. Czyli może to być z kineskopem?
  • #7 856652
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Ja sądzę że uszkodzony jest tor pośredniej częstotliwości.
    Zrób przerwę w doprowadzeniu sygnału video do dekodera kolorów i bloku luminancji.
    Powinna pojawić sie stabilna jasność ekranu bez rastra.
    Jak odnajdę schemat to podam więcej szczegułów.
  • REKLAMA
  • #8 857898
    andrzej.ek
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Sprawdź cewki odchylające, może zły styk na złączu.
  • #9 870156
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Ponieważ jest to Elektron 423 sprawdziłbym tez moduł dekodera i wzmacniaczy końcowych wizji.
    Z jakiej miejscowości jesteś?
    Mam jescze kilka dekoderów co prawda na MCA 6... ale do sprawdzenia "strzelania" mogę pożyczyc...
    Mam także parę pośrednich i inne
    A propos...
    W pośredniej sprawdź KT315 pracujący na wy wideo...
    Podmień go na oryginalny...
    Daj znać co zdziałałeś

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Elektron 51TC423D, w którym pojawiał się migoczący, poziomy pas o zmiennej szerokości na ekranie oraz niestabilne napięcie 12V ze stabilizatora, wahające się od 4V do 10V. Po wymianie kondensatora elektrolitycznego C32 na wyjściu stabilizatora 12V problem nie ustąpił. Zalecano wymianę całego układu stabilizatora na scalony LM7812 oraz pomiar prądu w gałęzi 12V, który nie powinien przekraczać 1A. Po zastosowaniu LM7812 i wymianie uszkodzonego rezystora R27 (1kΩ) stabilizacja napięcia 12V została przywrócona, a obraz przestał migotać. Następnie pojawił się problem ze zwężonym i zniekształconym obrazem pionowym, który rozwiązano wymieniając elektrolityczny kondensator C2 (4,7µF) w module odchylania pionowego oraz profilaktycznie pozostałe stare kondensatory. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z tym modelem, jednak z prawidłowym napięciem 12V, sugerując uszkodzenia w torze odchylania pionowego, kineskopie, module dekodera lub torze pośredniej częstotliwości. Zalecano sprawdzenie cewek odchylających, styków, podmianę tranzystora KT315 w torze wideo oraz modułów dekodera i wzmacniaczy końcowych wizji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA