logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH WFB 1604 - schemat połączeń kabli w programatorze pralki

slawekzsr03 26 Lis 2009 19:02 4616 8
REKLAMA
  • #1 7312156
    slawekzsr03
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie forumowiczow. Mam problem z 12-letnia pralka jak w tytule. Duzo posilkowalem sie ELEKTRODOM. Znalazlem tam podobny problem ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic96133.html ) Podobalo mi sie rozwiazanie (sprytne :D) Jednak w pralce mojej mamy kabelek dochodzacy do B1 jest koloru szarego. Nie boje sie takiej wiąchy kabli, ale pod warynkiem ze wiem jak one sa po kolei zlaczane w programatorze, ale w tym przypadku nie wiem jak sa zlaczane i jest problem... Wydaje mi sie ze B11 powinien dostarczac prad ktory w programatorze jest rozdzielany albo na pompe (B9) albo na elektrozawor (B12). Miernikiem zbadalem przejscie pomiedzy B9 a B11 i nic. Pomiedzy B11 a B12 ter nic!.. A pomiedzy B9 a B12 jest. Podczas pokrecania prog. odpowiednio pojawia sie i znika, ale problem w tym ze nie wiem odpowiednio do czego (pompki czy elektrozaworu?)
    Pomocy...:cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7316136
    slawekzsr03
    Poziom 10  
    Juz mam ten schemacik, ale zbyt wiele z niego nie rozumiem, np: gdzie tam jest prog i plytka sterowania silnikiem. Pompa sama w sobie jest ok. Sprawdzalem na krotko i dziala. Chodzi mi generalnie o te konkretne zlacza na programatorze. Aha, no i jakim kolorem oznaczona jest faza, ajakim zero (szarym? Jest go tam sporo...)
  • REKLAMA
  • #4 7316186
    boguś 20000
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 86
    Witam pewnie pompa padła po tych 12 latkach trzeba by było jeszcze sprawdzić czy elektrozawór działa
  • #5 7316208
    kapsel 12
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    nie możesz się sugerować kolorami w stosunku do fazy czy zera jeżeli chodzi o programator to jego niema ale są jego styki te co zaczynają sie na literę K
    sprawdz hydrostat styki N1 N2 N3 oraz drożność tej rurki co doniego dochodzi najlepiej w nią dmuchnąć
  • REKLAMA
  • #6 7316417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 7319786
    slawekzsr03
    Poziom 10  
    Hehe no jaki ze mnie ciemniak...:D (O probowce nie pomyslalem...) Ale jesli nawet, to i tak to jest zalezne jak sa kable w gniezdzie podlaczone. A co do hydrostatu to nie sprawdzalem go.

Dodano po 5 [minuty]:

Aha, a co do hydrostatu to jak te styki powinny sie zlaczac i rozlaczac. Wiem ze ma 2 stopnie bo jak w niego dmuchnalem to pstryknal raz, ajak mocniej to to 2 razy.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Wstawilem ten przekaznik, ale dzieja sie tam cuda nie z tej ziemi... caly czas codzi pompa, czyli przekaznik nie chce sie zalaczyc. Sprawdzalem go na krotko i jest ok. ale... jesli przelacze przekaznik i styki sie rozlacza otwiera sie elektrozawor. Nic z tego nie rozumiem...:|
  • Pomocny post
    #8 7320593
    kapsel 12
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    dobrze dmuchasz tak właśnie ma pracować hydrostat.tlko musisz sprawdzić przejście na stykah według tego schematu między 11 a 12 ma być przejście a po dmuchnięciu ma się przełączyć na 11 a 13 i tak samo 21 a 22 21 a 23 21 a 24

Dodano po 12 [minuty]:

co do tego przekażnika to się pośpeszyłeś a nie sporawdziłeś samego programatora bo jak programator dobry ma styk od pompy to mogą się dziać cuda posłuchaj mnie to cię naprowadzę na usterkę ewentualnie pomogę ci podłączyć prawidłowo ten przekażnik

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

co do podłączenia przekażnika proponuję takie rozwiązanie
    BOSCH WFB 1604 - schemat połączeń kabli w programatorze pralki
  • #9 7341365
    slawekzsr03
    Poziom 10  
    Serdecznie wszystkim dziekuje. Praleczka juz smiga:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum zgłosił problem z 12-letnią pralką BOSCH WFB 1604, dotyczącym schematu połączeń kabli w programatorze. Zastanawiał się nad kolorem kabli oraz ich funkcjami, zwłaszcza w kontekście zasilania pompy i elektrozaworu. Otrzymał porady dotyczące sprawdzenia pompy, hydrostatu oraz użycia probówki do diagnozy. Użytkownik potwierdził, że pompa działa, ale miał trudności z identyfikacją połączeń w programatorze. Po dalszych wskazówkach dotyczących hydrostatu i przekaźnika, udało mu się naprawić pralkę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA