logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG W2261vp-pf - Brak obrazu na złączu DVI

Ryszardoo 27 Lis 2009 10:13 4650 2
REKLAMA
  • #1 7314390
    Ryszardoo
    Poziom 10  
    Witam,

Po podłączeniu monitora LG W2261vp-pf na złączu DVI do karty Gigabyte Geforce 7600 GS nie ma obrazu. Na złączu D-sub monitor działa normalnie. Wiem że teoretycznie nie powinno być problemu ale jednak tutaj występuje jakiś konflikt ze złączem DVI, ponieważ po podłączeniu monitor przechodzi w stan "czuwania" i pojawia się komunikat DVI saving mod.

Karta graficzna ma złącze DVI-I (instrukcja do grafiki nie podaje czy jest to wersja single czy dual link, jednakże do karty został dołączony adapter w wersji DVI-I Single Link 18+5). Niemniej do wtyku na karcie pasowała by także wersja DVI-I Dual Link (przynajmniej fizycznie).

Do monitora dostałem natomiast kabel od DVI-D (wersja single link 18+1) jednak po dokładnym przyjrzeniu się złączu na monitorze, mogła by tam wejść także wtyczka w wersji DVI-D Dual Link (24+1).

Po wstępnym rozpoznaniu rynku znalazłem niewiele przejściówek do różnych wersji DVI.
    Czy problem może być spowodowany brakiem przejściówki? I jeśli tak to jaką wersję wybrać?
    A może przyczyna leży gdzie indziej?

LG W2261vp-pf - Brak obrazu na złączu DVI
  • REKLAMA
  • #2 7317149
    doctorek1988
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Możliwe, że jest to problem z samym monitorem. Doradzałbym na początek sprawdzenie go pod innym kompem wyposażonym w DVI, jeśli nie zadziała to wysyłka do serwisu do RAGZa. Niestety LG czasami potrafi zrobić coś nie tak jak powinno być. Już nie raz zdarzało się tak że w różnych modelach po prostu nie działało DVI jak wychodził sprzęt z fabryki. Pewnie to jest nowy monitor to od razu sprawdź czy nie masz bad pixeli to ci go od razu wymienią na nowego. Pozdrawiam
  • #3 7335642
    Ryszardoo
    Poziom 10  
    Gdyby ktoś miał wątpliwości w sprawie podłączania różnych wersji złącz DVI w przyszłości to pewnie przyda mu się zestawienie w tej tabeli

Wracając do meritum sprawy - Grafika ma uszkodzone wyjście DVI (brak sygnału nawet na adapterze dołączonym do karty: DVI -> D-sub ).

Wątek do archiwizacji.
REKLAMA