logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć dwa routery D-Link, by oba udostępniały internet?

Slawex9 27 Lis 2009 15:48 1962 5
REKLAMA
  • #1 7315402
    Slawex9
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam dostęp do 1 routera (dlink) i chciałbym go połączyć z drugim aby oby dwa chodziły tak samo tzn aby jeden i drugi udostępniał internet przez wifi a także przez połączenie kablem jak mam to zrobić?? Przy czym podkreślam że nigdy czegoś takiego nie robiłem i chciał bym aby ktoś mi pomógł i opisał krok po kroku co muszę zrobić.

Tak wygląda Menu dlinka:
    A 2 routera tak:

Mogę dorzucić w razie czego fotki jak mam skonfigurowane aktualnie i prosił bym o analize i poprawę błędów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7315807
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Jeżeli dlink działa :?: to podłączasz drugi router do dlinka, w dlinku do portu lan w drugim do wan, w setup wizzard drugiego routera dajesz Static IP i zaznaczasz żeby używał DHCP. Pozostaje ustawienie SSID wi-fi i klucza WPA.... to jak kto sobie chce ;)

Jak chcesz krok po kroku to podaj modele routera/ów, screeny nic nie mówią.
  • REKLAMA
  • #3 7329607
    Slawex9
    Poziom 10  
    To zaraz spisze i wstawie modele i bym prosił krok po kroku.
  • REKLAMA
  • #4 7332395
    Slawex9
    Poziom 10  
    Delinka model to: DI-524
  • REKLAMA
  • #5 7332503
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Dlink na dany moment działa czy też trzeba konfigurować ?
    Jaki dostawca internetu ?
  • #6 7333372
    Slawex9
    Poziom 10  
    A wiec tak... dostawca jest ok tylko, że muszę go skonfigurować... kolega miał tego samego d-linka i dał mi backup'a od siebie ale nie pamięta hasła i mam dostęp tylko do użytkownika i boje sie go restartować nie wiedząc jak go ustawić... I jest filtrowanie maków i muszę podstawiać z tych co są... zrobiłem zrzuty ekranu wszystkich funkcji które były w menu d-linka, czy to mi wystarczy żeby po zresetowaniu po prostu je ustawić takie same... aby było dobrze??

trochę poczytałem o konfiguracji, i drugi router (blackbox) ustawiłem mam nadzieje dobrze... tzn Ustawiłem lana na DHCP "disabled", wi-fi na AP żeby bramę i inne adresy pobierał z d-linka czy dobrze to zrobiłem?

OK problem rozwiązany... Niestety odpowiedzi musiałem znaleźć na innym forum... Ale dzięki lubamet za chęci i chociaż zainteresowaniem się moim tematem.

Moderowany przez DriverMSG:

Posty scaliłem. Korzystaj z przycisku "Zmień"

REKLAMA