logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra 8200 - naprawa układu chłodzenia CPU

XTRpowerr 27 Lis 2009 15:53 1523 1
REKLAMA
  • #1 7315427
    XTRpowerr
    Poziom 1  
    Witam
    Mam następujący problem.
    Dzień wcześniej laptop odpalał i działał bez problemu, dzisiaj odpalam i po paru minutach dziwne rzeczy się zaczynają dziać pojawiają się białe piksele i obraz się zamazuje, po czym komputer się wyłącza.
    Doszedłem do wniosku ze to coś z chłodzeniem procesora. Ponieważ jak jest chłodny i go odpalam to działa bez problemu.
    Rozkręciłem staruszka i rzeczywiście wentylator się nie włącza, nawet jak radiator się nagrzeje. Postanowiłem wyciągnąć i sprawdzić na bateryjce czy działa wentylator, i po podpięciu do baterii kręci się.
    I teraz moje pytania:
    1) Czy jeżeli wentylator kręci się na zwykłych bateriach to czy czujnik temperatury mógł się zepsuć i po prostu nie włącza wentylatora?
    2) A jeżeli tak to co można z tym zrobić ? można w jakiś sposób włączyć go na stałe żeby cały czas kręcił się na maxa omijając ten czujnik co go włącza?
    3) Jak mogę w tym modelu kontrolować temperaturę procka , jest jakieś specjalne oprogramowanie czy w biosie ale tam nie widzę temperatury?
    Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7316540
    remiqeu

Poziom 20  
    Ocena: 37
    Witaj. Z tego co piszesz to nie układ chłodzenia tylko układ grafiki.
    Całkiem możliwe że jakiś pad się odkleił i jak tylko dostaje temperatury to całkiem nie łapie.
    Na próbę możesz spróbować podgrzać układ grafiki na płycie.
    Ale to tylko raczej chwilowa naprawa. Tak naprawdę to zalecam reballing układu na nowo.
    Wentylator zostaw w spokoju:)

Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Serwis Laptopów LAPTOPSERVICE
    Janowska 40, Jaworzno, 41-400 | Strona WWW: laptopservice.pl
REKLAMA