logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra 9100 brak napiecia na wiatraku procesora

mhs5 05 Wrz 2010 13:49 1803 8
REKLAMA
  • #1 8477999
    mhs5
    Poziom 11  
    Witam,

spalil mi sie wentylator na radiatorze procesora, wymienilem na nowy ( w pelni sprawny) jednak w dalszym ciagu sie on nie kreci, co moze byc tego przyczyna ponadto nie mam obrazu na ekranie, wczesniej byl jednakze laptop przelezal pol roku w szufladzie
  • REKLAMA
  • #2 8478082
    lookash81
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witaj,
    nie działający wiatrak to jest Twój najmniejszy problem w tej chwili;) Sprawdź i wyczyść styki pamięci na dobry początek i zobacz czy laptop pokaże obraz.
  • #3 8478224
    mhs5
    Poziom 11  
    hmm no fakt, pomoglo obraz wrocil =))) co teraz ?
  • REKLAMA
  • #4 8478425
    lookash81
    Poziom 23  
    Wentylator wogóle się nie włącza? Tzn. jak zostawisz laptopa na trochę to nie zaczyna się krecić? Wyłącza się?
  • #5 8478428
    mhs5
    Poziom 11  
    wiatrak wogole sie nie wlacza, lapek wylacza sie nim zaladuje sie windows
  • REKLAMA
  • #6 8478459
    lookash81
    Poziom 23  
    Witaj,
    bez wycinka schematu będzie ciężko, ale do zrobienia. Miernik w rękę, płyta na wierzch i sprawdzaj dlaczego nie ma napięcia na gnieździe wentylatora.
  • REKLAMA
  • #7 8478475
    ictorn
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    W sumie do max 2 tranzystory SMD wymienisz, jak "lookash81" napisał miernik, lupę w dłoń - po ścieżkach pierwszy tranzystor sprawdź!.
  • #8 8478935
    mhs5
    Poziom 11  
    mam jeszcze inny problem, gdy mam laptopa na kolanie ( akurat w taki sposob ze kolano naciska na miejsce gdzie jest umieszczony ram) to laptop sie bez problemu wlacza i jest wszystko ok. Jednak na biurku juz sie nie wlacza prawidlowo, tzn wiatrak dziala ale ekran jest ciemny tak jak by nie widzial ramu
  • #9 11359757
    horbaczewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!
    Temat stary, więc morze komuś udało się rozwiązać problem z zasilaniem wentylatora?
    Proszę o podpowiedź które elementy są odpowiedzialne za jego poprawną pracę.
    Będę wdzięczny za odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Toshiba Tecra 9100, w którym po wymianie uszkodzonego wentylatora procesora, nowy wentylator nadal nie działał, a ekran pozostawał czarny. Po sugestii sprawdzenia i oczyszczenia styków pamięci, obraz na ekranie powrócił. Użytkownik zauważył, że laptop działa poprawnie, gdy jest trzymany na kolanach, ale nie uruchamia się prawidłowo na biurku, co sugeruje problem z pamięcią RAM lub zasilaniem wentylatora. Użytkownicy poradzili sprawdzenie napięcia na gnieździe wentylatora oraz wymianę potencjalnych uszkodzonych tranzystorów SMD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA