logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie tyrystora do regulacji prądu ładowania akumulatora 1-5A – prosty schemat

kaccorr 27 Lis 2009 19:31 2178 2
REKLAMA
  • #1 7316365
    kaccorr
    Poziom 10  
    Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób najprościej podłączyć tyrystor do tego układu żeby móc regulować prąd ładowania akumulatora w zakresie około 1 - 5 A. Wszędzie można znaleźć skomplikowane układy tyrystorowe a nigdzie nie mogę znaleźć schematu na najprostsze podłączenie tyrystora. Takiego żeby zrozumiał to zwykłe elektryk jak ja, a nie elektronik.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 7316599
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    kaccorr napisał:
    Takiego żeby zrozumiał to zwykłe elektryk jak ja, a nie elektronik.

Jeśli jesteś elektrykiem, postaraj się zdobyć trochę wiedzy o elektronice a zrozumiesz proste uklady. Nie traktuj elektroniki jak nie dla Ciebie i poczytaj. Co do tyrystora.
    jest wiele schematów. Te proste akurat wymagają wiedzy dlaczego mogą być takie proste aby prostownik był skuteczny. Wiem że nie pomogłem "elektronicznie" ale chce zachęcić do poznawania eklektroniki.
  • #3 7316643
    piotr0127
    Poziom 11  
    Witam zobacz na tą stronkę:
    Znajdziesz tam dość dużo prostych i trudnych schematów prostowników. Może akurat coś wybierzesz.
    A o tyrystorze poczytaj na stronie Wikipedia:
REKLAMA