logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak regulacji prądu w prostowniku do ładowania akumulatorów

Sonlight 06 Maj 2010 15:01 1394 10
  • #1 8042756
    Sonlight
    Poziom 11  
    Witam.
    Jestem początkującym elektronikiem i bardzo Was proszę o pomoc. Mianowicie złożyłem układ prostownika do ładowania akumulatorów samochodowych z regulacją prądu ładowania według załączonego schematu.
    Zastosowałem następujące elementy:
    R1 - 18 k Ohm
    R2 - 3 k Ohm
    R3 - potencjometr obrotowy 470 k Ohm B
    R4 - 4,7 k Ohm
    C1 - 30 nF
    C2 - 68 nF
    C3 - 220 nF
    C4 - 220 nF
    D1, D2, D3, D4 - mostek prostowniczy 10A
    T1 - BC177
    T2 - zamiast BC107 użyłem BC547A
    T - zamiast BTP7 użyłem BT151 650R

Po włączeniu układu i akumulatora do ładowania i pokręceniu potencjometrem tyrystor się załącza i ładuje akumulator maksymalnym prądem. Nie ma możliwości jakiejkolwiek regulacji prądu ładowania i nie wiem dlaczego. Tyrystor jest nowy. W czym tkwi problem? Może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego nie ma regulacji prądu.
    Proszę Was o pomoc drodzy forumowicze. Może schemat jest zły. Jeśli macie jakieś propozycje i schematy prostowników z regulacją prądu za pomocą tyrystora BT151 650R to bardzo bym prosił o załączenie ich.
    Z góry dziękuję za pomoc i czekam na szybką odpowiedź.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 8042888
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 319
    Tutaj solidny sprawdzony schemat;Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 8042889
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Przedstawiłeś schemat i wartości elementów, pokaż, daj fotografię wykonanego układu. Może pomyliłeś elektrody Tyrystora ?
    Jakie napięcie podłączyłeś do mostka prostowniczego ?
    Pozdrawiam. Stefan GG6293398
  • #4 8043398
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    Sonlight napisał:
    Witam.
    Jestem początkującym elektronikiem i bardzo Was proszę o pomoc. Mianowicie złożyłem układ prostownika do ładowania akumulatorów samochodowych z regulacją prądu ładowania według załączonego schematu.
    Zastosowałem następujące elementy:
    R1 - 18 k Ohm
    R2 - 3 k Ohm
    R3 - potencjometr obrotowy 470 k Ohm B
    R4 - 4,7 k Ohm
    C1 - 30 nF
    C2 - 68 nF
    C3 - 220 nF
    C4 - 220 nF
    D1, D2, D3, D4 - mostek prostowniczy 10A
    T1 - BC177
    T2 - zamiast BC107 użyłem BC547A
    T - zamiast BTP7 użyłem BT151 650R

Po włączeniu układu i akumulatora do ładowania i pokręceniu potencjometrem tyrystor się załącza i ładuje akumulator maksymalnym prądem. Nie ma możliwości jakiejkolwiek regulacji prądu ładowania i nie wiem dlaczego. Tyrystor jest nowy. W czym tkwi problem? Może ktoś ma jakiś pomysł dlaczego nie ma regulacji prądu.
    Proszę Was o pomoc drodzy forumowicze. Może schemat jest zły. Jeśli macie jakieś propozycje i schematy prostowników z regulacją prądu za pomocą tyrystora BT151 650R to bardzo bym prosił o załączenie ich.
    Z góry dziękuję za pomoc i czekam na szybką odpowiedź.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    "Cudów' na zawołanie nie ma ... :idea: 8-O
    Układ jest tak prosty, iż - zmontowany poprawnie, oraz z właściwych i w pełni sprawnych elementów - będzie działać poprawnie.
    To znaczy, będzie istnieć regulacja kąta zapłonu tyrystora - za pomocą R3 - i związana z tym regulacja wartości średniej prądu ładowania akumulatora.
    Nie podałeś jaka jest wartość skuteczna napięcia zasilającego mostek prostowniczy ?

Pozdrawiam
  • #5 8043503
    Sonlight
    Poziom 11  
    Taa...super. Końcówki tyrystora podłączone są prawidłowo. Z mostka wychodzi 15,3 V pod obciążeniem 2A.
    Quarz...co to u Ciebie znaczy "oraz z właściwych i w pełni sprawnych elementów - będzie działać poprawnie"? Czy te elementy które zastąpiłem innymi są dobrymi zamiennikami? Sprawdzałem tranzystory i są dobre. Nawet na wszelki wypadek podmieniałem na inny komplet i dzieje się to samo.
    Tłumacze jeszcze raz co się dzieje:
    Włączam prostownik z podłączonym obciążeniem (żarówka lub akumulator). Nie ma żadnego napięcia na wyjściu prostownika. Kiedy próbuje pokręcić potencjometrem to gdzieś w połowie obrotu nagle załącza się tyrystor i podaje maksymalny prąd na obciążenie. Kiedy już się załączy to kręcenie potencjometrem nic nie daje i nadal płynie maksymalny prąd na obciążenie. Brak jakiejkolwiek regulacji.
  • #6 8043507
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8043510
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Witam. T1 odwrotnie.

Moderowany przez Mirek Z.:

Regulamin - p.12.

• #8 8043598
    Quarz
    Poziom 43  
    Sonlight napisał:
    Taa...super. Końcówki tyrystora podłączone są prawidłowo. Z mostka wychodzi 15,3 V pod obciążeniem 2A.
    Quarz...co to u Ciebie znaczy "oraz z właściwych i w pełni sprawnych elementów - będzie działać poprawnie"? Czy te elementy które zastąpiłem innymi są dobrymi zamiennikami? Sprawdzałem tranzystory i są dobre. Nawet na wszelki wypadek podmieniałem na inny komplet i dzieje się to samo.
    Com napisał, napisałem ... :idea: :D
    Jasnowidzem nie jestem ... a co z tyrystorem ? ? ?

Sonlight napisał:
    Tłumacze jeszcze raz co się dzieje:
    Włączam prostownik z podłączonym obciążeniem (żarówka lub akumulator). Nie ma żadnego napięcia na wyjściu prostownika. Kiedy próbuje pokręcić potencjometrem to gdzieś w połowie obrotu nagle załącza się tyrystor i podaje maksymalny prąd na obciążenie. Kiedy już się załączy to kręcenie potencjometrem nic nie daje i nadal płynie maksymalny prąd na obciążenie. Brak jakiejkolwiek regulacji.
    To w końcu co podłączasz: akumulator, czy żarówkę - i w jakiej kolejności przy pierwszym załączeniu po sprawdzeniu elementów - ponieważ do tego akurat układu to wcale nie jest to samo ! ! !

slawussj napisał:
    Witam. T1 odwrotnie.
    Bzdura ! ! ! Post do kosza.
    To już drugi "uczony" w tym temacie, co zaleca to samo ...
  • #9 8043673
    Sonlight
    Poziom 11  
    Motronic napisał:
    Czyli raz wysterowany tyrystor się załączy i bramka przestaje już pełnić swoją funkcje. Teraz ciekawe co zrobisz.

Jeśli tak się znasz, to mi napisz drogi kolego co mam zrobić. Prostownik również może zasilać żarówki i dawać możliwość regulacji prądu. Póki co narazie testuje ma żarówce, bo akumulator przez to testowanie to by w dupe dostał.
  • #10 8043712
    Quarz
    Poziom 43  
    Sonlight napisał:
    Motronic napisał:
    Czyli raz wysterowany tyrystor się załączy i bramka przestaje już pełnić swoją funkcje. Teraz ciekawe co zrobisz.

Jeśli tak się znasz, to mi napisz drogi kolego co mam zrobić. Prostownik również może zasilać żarówki i dawać możliwość regulacji prądu. Póki co narazie testuje ma żarówce, bo akumulator przez to testowanie to by w dupe dostał.
    W diope - "racjonalizatorze" - to dostaniesz zaraz od Moderatora ...
    Przeczytałeś i zrozumiałeś co tu napisałem:
    Quarz napisał:
    To w końcu co podłączasz: akumulator, czy żarówkę - i w jakiej kolejności przy pierwszym załączeniu po sprawdzeniu elementów - ponieważ do tego akurat układu to wcale nie jest to samo ! ! !
    Mam poważne obawy, że nie przeczytałeś, a jak przeczytałeś, to nie zrozumiałeś ...

Do Moderatora - temat ma swe właściwe miejsce w koszu, ponieważ jego autor nie dorósł (swą wiedzą) do dyskusji na tym forum.
  • #11 8043745
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 530
    Jak już napisano - układ zmontowany poprawnie i ze sprawnych elementów oraz zasilany właściwym napięciem - musi działać.

Obawiam się, że koledzy z forum nie są w stanie pomóc w niczym ponad to, co zostało już napisane.

Dodano po 24 [minuty]:

Przede wszystkim - podłącz akumulator...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył układ prostownika do ładowania akumulatorów samochodowych z regulacją prądu, jednak napotkał problem z brakiem możliwości regulacji prądu ładowania. Po podłączeniu akumulatora i pokręceniu potencjometrem, tyrystor załącza się, ale nie reaguje na dalsze zmiany ustawienia, co skutkuje maksymalnym prądem na obciążeniu. Forumowicze sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia elementów, w tym tyrystora oraz napięcia zasilającego mostek prostowniczy. Wskazują również na konieczność użycia sprawnych komponentów oraz podłączenia akumulatora w odpowiedniej kolejności. Użytkownik zastanawia się nad zamiennikami elementów oraz ich wpływem na działanie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA