logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metoda węzłowa - gałąłź specjalna (idealne źródło napięciowe

noxious33 29 Lis 2009 04:04 4414 5
REKLAMA
  • #1 7321788
    noxious33
    Poziom 2  
    Potrzebuję pomocy, podany obwód muszę policzyć za pomocą metod oczkowej i węzłowej. Z metody oczkowej otrzymałem poprawny wynik, ale nie wychodzi mi on dla metody węzłowej. Metoda węzłowa - gałąłź specjalna (idealne źródło napięciowe Z góry dzięki za pomoc.

PS. Przepraszam moderatorów za nieumiejętne dodanie obrazka we wcześniejszym temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7321945
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    noxious33 napisał:
    Potrzebuję pomocy, podany obwód muszę policzyć za pomocą metod oczkowej i węzłowej. Z metody oczkowej otrzymałem poprawny wynik, ale nie wychodzi mi on dla metody węzłowej. Metoda węzłowa - gałąłź specjalna (idealne źródło napięciowe Z góry dzięki za pomoc.

PS. Przepraszam moderatorów za nieumiejętne dodanie obrazka we wcześniejszym temacie.
    Mówisz, masz:
    i trudno dziwić się, że otrzymujesz niepoprawne wyniki skoro postąpiłeś tu niczym "przyuczony cyborg" ....
    Zapytam więc retorycznie: co robiłeś dotąd na wykładach, ćwiczeniach z TOE, że robisz tak elementarne błędy.
    W obwodzie jest włączone pomiędzy węzłami; 3 i 0 idealne źródła napięcia, a to implikuje szczególny sposób postępowania przy zapisie równań na Metodę Potencjałów Węzłowych - MPW - i oczywiście zadanie to jest przy prawidłowym postępowaniu jednoznacznie rozwiązywalne.
    Odpowiedź jak to zadanie rozwiązać poprawnie znajdziesz w moich tu postach na ten temat, forumowa wyszukiwarka działa, wystarczy wpisać słowo kluczowe MPW, a mój nick już znasz.
    I na koniec; zapis przedstawionego przez Ciebie skanu nie jest dla mnie w całości czytelny - np. nie widzę, nie rozróżniam, na nim indeksów przy występujących w równaniach wielkościach parametrów obwodu, a więc mogą tam być błędy, których Tobie nie wskazałem.
  • REKLAMA
  • #3 7322297
    noxious33
    Poziom 2  
    Quarz, wielkie dzięki za podpowiedź! Zwrócenie uwagi na nieskończoną admitancję przy węźle trzecim okazało się kluczowe dla poprawnego rozwiązania.

Jeszcze raz, dziękuję! :)
  • REKLAMA
  • #4 7322323
    Quarz
    Poziom 43  
    noxious33 napisał:
    Quarz, wielkie dzięki za podpowiedź! Zwrócenie uwagi na nieskończoną admitancję przy węźle trzecim okazało się kluczowe dla poprawnego rozwiązania.

Jeszcze raz, dziękuję! :)
    Proszę, a teraz oczekuję tu przedstawienia przez Ciebie poprawnego rozwiązania tego zadania.
    Pamiętaj, Twój temat pozostanie na forum i może być pomocnym dla innych - później - go czytających.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7322491
    noxious33
    Poziom 2  

Wynik jest poprawny. Mam nadzieję, że rozwiązanie też. Oby przydało się w przyszłości.
  • #6 7323181
    Quarz
    Poziom 43  
    noxious33 napisał:

Wynik jest poprawny. Mam nadzieję, że rozwiązanie też. Oby przydało się w przyszłości.
    W Twoim wykonaniu rozwiązanie powyższego zadania na pewno nikomu nie przyda się ... :idea: :cry:
    Zobacz coś "wysmyczył":

Widać, albo nie posłuchałeś mojej poprzedniej rady i nie poczytałeś w moich tu postach jak należy postąpić z takim zadaniem - a możliwości jest kilka - albo też nic z tamtych moich rozwiązań nie zrozumiałeś ... :!: :cry: ...widać miałem dobre przeczucie prosząc Moderatora o ponowne otwarcie tego tematu - jakby nie było to dla Twego dobra ...
REKLAMA