logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Athlon 1,6 i ECS - zawiesza się na Checking NVRAM po wymianie zasilacza

karina 02 Lip 2004 23:17 1600 4
REKLAMA
  • #1 723576
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    kumpel ma komputer o następującej konfiguracji: athlon 1,6 G-force2
    i płyta nie ECS(modelu nie pamiętam). W każdym razie padł mu zasilacz (codegen). Kupił nowy podłączył i komputer wystartował do momentu Checking Nvram. W tym momencie się wyłączył. Po rozmowie telefonicznej z tym kolegą twierdzi on że komputera nie może już włączyć. Mam pytanie co o tm sądzicie - czy wystarczy zresetować Cmosa czy może padła mu płyta lub coś w tym rodzaju?
  • REKLAMA
  • #2 724027
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Jak padł mu zasilcz, to mógł pociągnąć za sąbą własciwie wszystko.
    Umówcie się najlepiej, i każdą częśc przekładajcie do twojego komputera,
    w tedy będzie wiadomo co jest dobre a co uległo awarii.
  • REKLAMA
  • #3 724388
    karina
    Poziom 25  
    Ocena: 41
    dziś byłem u niego i okazało się żę komputer po resecie cmosa startuje tzn włącza się zasilacz i wiatrak na procu ale poza tym nic się nie dzieje - wyjąłem wszystko z wyjtkiem proca i płyta nawet nie zapiszczy. Wsadziłem proca w drugą płytę i też nie wystartowała - z tąd mój wniosek że uwaliło też proca. I tu mampytanie czy możliwe ze płyta pali proca tzn jak włoże nowego to też go spali czy raczej nic nie powinno sie stac i moge smiało wkładać nowy proc?
  • REKLAMA
  • #4 724585
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    ... jest to całkiem możliwe już tak bywało z prockami. Pozostaje Ci porobić pomiary na płycie bez procka , pamięci (na gołej) Pozdrawiam
  • #5 737364
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    mozliwe oczywiscie, ze wadliwy zasilacz uszkodzil obwody zasilania na plycie glownej, powodujac zwarcia jej (oczywiscie niektorych) obwodow. Moze nie na temat - ale mialem podobne problemy we wzmacniaczu jak uszkodzone kondensatory niszczyly koncowki mocy napieciem przemiennym... Mozliwe ze to jakas analogia...
REKLAMA