logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować licznik impulsów do tokarki z przekaźnikiem i wyświetlaczem?

-nobile- 30 Lis 2009 21:19 9682 15
REKLAMA
  • #1 7329488
    -nobile-
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam
    Potrzebuje zbudowac prosty licznik impulsow (do liczenia obrotow tokarki)
    licznik mial by liczyc do ok 10 obrotow (z mozliwoscia ustawienia do liu w zakresie 1-10 ma liczyc ) po czym ma zalaczyc przekaznik (wylacznie tokarki). Bylo by super gdyby przy okazji obslugiwal wyswietlacz 7 segmentowy. Mam mozliwosc programowania Atmeg ale z powodu braku czasu jeszcze nie opanowalem dobrze C++ dlatego prosze o pomoc.
    (uklad moze byc tez zrealizowany na licznikach, nie koniecznie uC)

PS. elemetem zczytujacym odbroty ma byc czujnik optyczny przylozony do bebna tokarki na ktorej bedzie bialy punkt.

Bede bardzo wdzieczy za jaka kolwiek pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7329650
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Witam.
    No to w czym problem :?:
    Wystarczy dowolny programowalny licznik rewersyjny liczący "w dół" (np. 4029) plus dekoder. Programowanie - np. przełącznikiem BCD.
    Po odliczeniu ustawionej ilości impulsów (osiągnięciu stanu "0") - licznik generuje impuls załączający przekaźnik (za pośrednictwem tranzystora).
    Układ detektora obrotów musi oczywiście zapewniać właściwie ukształtowane impulsy - było to wielokrotnie opisywane na forum.
    Pozdrawiam.
  • #3 7329714
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    Dużo jest tego w literaturze.Ja tu widzę licznik dziesiętny plus dekoder jako ustawiający plus rewersyjny[odejmujący]jako resetujący -wyłączający[koniecznie z włączaniem hamulca]
  • #4 7332831
    -nobile-
    Poziom 16  
    Dzięki za pomoc tylko jeszcze gdyby ktoś podpowiedział jakiego dekodera najlepiej użyć do czujnika obiciowego (od drukarki) tak aby dobrze współpracował z tym licznikiem.
  • REKLAMA
  • #5 7332898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7332965
    -nobile-
    Poziom 16  
    Na razie dzieki wielkie za pomoc, wlasnie składam zamówienie na tme na te elemety, w roli przetwornika analog/cyfr. postanowilem uzyc wzmacniacza lm324, mam nadzieje ze bedzie sie dobrze sprawdzal w tej roli. Jesli uda mi sie jeszcze podlaczyc licznik ze sterowaniem wyswietlacza 7seg to zamowilem niejaki 4026. Jesli ktos widzi juz tu jakies zastrzeżenia to prosze mowic.
  • #7 7332988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7333044
    -nobile-
    Poziom 16  
    znaczy chodzi mi o to żeby jeśli napięcie z czujnika optycznego (foto tranzystora) osiągnie odpowiednia wartość to na licznik zostanie podany syg. prostokątny a nie sin. Bo chyba na ten wzmacniacz podaje sie napięcie wzorowe i jeśli na wej. z czujnika osiągnie ta wartość to zostanie podane na wyj log 1.

Nie wiem czy dobrze kombinuje bo nie robiłem czegoś takiego. Poprawcie mnie.
  • #9 7333385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 7333536
    -nobile-
    Poziom 16  
    znaczy się posiadam akurat ten wzmacniacz jak i czujniki optyczne wiec raczej sprawdza się w tej roli.
    Zresztą na razie zmontuje ten licznik i jak będzie wszystko ok to będę się martwił z czujnikiem optycznym czy indukcyjnym, w ostateczności wykorzystam jakaś krańcówkę... -.-'

Na razie dzięki za ta pomoc.

[Na forum stosujemy polską czcionkę oraz przyjęte zasady pisowni. Proszę poprawić posty. Regulamin, punkt 15. Mariusz Ch.]
  • #11 7334204
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    -nobile- napisał:

licznik mial by liczyc do ok 10 obrotow (z mozliwoscia ustawienia do liu w zakresie 1-10 ma liczyc ) po czym ma zalaczyc przekaznik (wylacznie tokarki). Bylo by super gdyby przy okazji obslugiwal wyswietlacz 7 segmentowy.

Ten zakres zliczania (0÷9) jest "podejrzanie" mały, więc przedstawiam schemat 3-cyfrowego "licznika zdarzeń", który kiedyś opracowałem:
    Układ można oczywiście zredukować do jednej lub dwóch cyfr.
    Przełączniki BCD (S3, S4 i S5) służą do zaprogramowania żądanej ilości impulsów. Wciśnięcie przycisku START załącza przekaźnik i uruchamia zliczanie "w dół" - od ustawionej liczby aż do "000" - impulsów podawanych na wejście WE. Przy "zerowym" stanie liczników zostaje zatrzymane liczenie i rozłącza się przekaźnik. Zliczanie można zatrzymać w dowolnym momencie wciskając przycisk STOP (wpisana zostaje wtedy do liczników zaprogramowana liczba "startowa"). Źródłem impulsów był - w moim zastosowaniu - kontaktron.
    Zastosowane dekodery 4543 umożliwiają użycie wyświetlaczy LED zarówno o wspólnej anodzie, jak i katodzie, a także wyświetlacza LCD (takiego właśnie użyłem - po dodaniu generatora taktującego).
    Układ można zasilać również innym napięciem (np. 12V) po niezbędnych zmianach wartości rezystorów.
    Pozdrawiam.
  • #12 7334919
    -nobile-
    Poziom 16  
    ok dzięki...

czemu podejrzanie mały, to ma służyć do skręcania płaskowników do ogrodzenia a ze liczba ich jest bliska tysiącu nikt nie będzie stal i cały czas liczył ile razy się obrócił bęben.
  • #13 7334928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7410734
    -nobile-
    Poziom 16  
    Podłączyłem licznik 4029 wg schematu który jest powyżej, no i jak widać na filmiku nie pracuje poprawnie, nie zlicza dobrze każdego impulsu (nie wiem czy to drgania styków przycisku, jesli tak to jak jeszcze mam je zlikwidować). Druga sprawa to ze chce po zliczeniu do zera uzyskać sygnał do załączenia przekaźnika (zielona dioda, nie wiem czy jest dobrze podłączona). Bardzo proszę o pomoc.

Układ jest połączony wg schematu:

• #15 7411707
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Tak jak napisał Motronic- czujnik indukcyjny lub hallotron.
    Z czujnikami optycznymi będą kłopoty.
    I chodzi nie tylko o zakłócenia ze świetlówek.
    One są wrażliwe na silne oświetlenie (słońce zaświeci w hali gdzie stoi maszyna- i ściągają cię z urlopu bo coś się zepsuło) i na zabrudzenia.
    Taki biały punkt na uchwycie tokarki po paru dniach nie będzie już biały.
    A czoło transoptora refleksyjnego będzie trzeba też często myć- po uprzednim demontażu spirytusem.
    A kto tego spirytusu będzie pilnował?
    Albo kup gotowy licznik- jak pisał Motronic i go adaptuj albo naucz się programować Atmele.
    I nie C++ tylko C- bo C++ to za dużo na procesor o pamięci np.8kB programu.
    Możesz też nauczyć się programować w Basicu- Bascom do 2kB kodu jest darmowy- a to wystarczy.
  • #16 7412206
    -nobile-
    Poziom 16  
    Wiem ze zaprogramowanie AT bylo by najprostsze ale jak juz zaopatrzyłem sie w te liczniki to jednak chciał bym je uruchomić (dla wlasnej satysfakcji). Moje doświadczenie jest jeszcze bardzo male dlatego was prószę o pomoc.

Co do jeżyków próbuję nauczyć sie C++(zaopatrzyłem sie juz nawet w literaturę (symfonia)). Wiem ze Bascom jest prosty itp.. ale wolał bym sie uczyć na początku jednego języka i go opanować a C++ ma najwieksze mozliwosci.

Przy okazji podzielę sie następnym problemem. Sterownik wyświetlacza podłączyłem do licznika, jak widać licznik otrzymuje poprawne sygnały ale cyfr nie pokazuje poprawnie (nawet przy stanie 0000 pokazuje "2"). Nogi 1,6 podlaczone do +5V, noga 7 do GND. Gdzie może tkwić problem? (jesli w innym dziale sa specjaliści od tego to powiedzcie w jakim?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie licznika impulsów do tokarki, który ma liczyć obroty do 10, z możliwością ustawienia liczby impulsów, a następnie załączać przekaźnik. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym użycie liczników rewersyjnych (np. 4029, 7490) oraz dekoderów (np. 7447, 4543) do obsługi wyświetlacza 7-segmentowego. Zasugerowano również zastosowanie czujników indukcyjnych lub hallotronów jako detektorów obrotów, ze względu na problemy z czujnikami optycznymi. Użytkownik planuje użyć wzmacniacza LM324 jako przetwornika analogowo-cyfrowego oraz licznika 4026 do sterowania wyświetlaczem. W trakcie budowy pojawiły się problemy z poprawnym zliczaniem impulsów oraz wyświetlaniem cyfr na wyświetlaczu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA