logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP?

plisek1988 02 Gru 2009 10:30 4683 21
REKLAMA
  • #1 7335275
    plisek1988
    Poziom 10  
    Witam,
    To jest moj pierwszy temat wiec prosze o wyrozumialosc.
    Problem jest nastepujacy. Posiadam 2 karty pamieci
    1) karta San Disk Ultra 2bg SD
    2) karta Olympus xD-picture Card M 2 gb
    Zadna z tych kart nie jest wykrywana w systemie WinXP. Sprawdzalem pod wieloma czytnikami i jestem pewien ze uszkodzona jest mechanicznie. Potrzebuje odzyskac z nich dane. To jest dla mnie bardzo wazne. Moja pytanie i prozba jest nastepujaca. Jak mozna z tych kart odzyskac dane. Wiem miej-wiecej ze trzeba z nich wylutowac pamiec. (zaopatrzylem sie juz w lutownice Hot-air) Ale jak to zrobic ? Prosze o pomoc. dziekuje z gory i pozrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7335433
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Czy kolega ma doświadczenie oraz sprzęt do odzyskania tego typu uszkodzeń pamięci ?

Cytat:
    Potrzebuje odzyskac z nich dane. To jest dla mnie bardzo wazne.

W świetle tej wypowiedzi chce kolega ryzykować . Nie jest to ani takie proste ani też bezpieczne szczególnie dla kogoś z niewielkim doświadczeniem.
  • #3 7335486
    plisek1988
    Poziom 10  
    Posiadam doswiadczenie w odzyskaniu danych ale raczej w innego typu nosnikow. (chodzi o dyski twarde). A jesli chodzi o sprzet to posiadam PC3000, Hot-air, komore laminarna. Ale to sa raczej rzeczy niezbedne do odzyskania danych z dyskow.
    Tak chce za wszelka cene odzyskac dane z tych kart. Tylko nie wiem jak sie do tego zabrac za bardzo. podobno trzeba wylutwac pamiec z tych kart ? Prosze o pomoc
  • #4 7335527
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Piszesz o PC3000 skoro mówisz o takim urządzeniu to również powinieneś wiedzieć i o PC3000 flash
  • #5 7335551
    plisek1988
    Poziom 10  
    Wiem o tym urzadzeniu ale jeszcze sie w nie nie zaoptrzylem.
    Mam nadzieje ze da rade bez tego urzadzenia naprawic karty ?
    Jeszcze przyszlo mi takie pytanie na mysl czy jest mozliwosc podlaczyc karte jakos tak na sztywno (kabelkami) zeby zostala wykryta pod systemem. Gdyby to sie udalo to juz bym sobie dal rade. Co ty o tym myslisz ? Sa te karty jakos do zrobienia ?
  • REKLAMA
  • #6 7335561
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Wszystko zależy od rodzaju uszkodzenia. Potrzebny jest kontroler trzeba pamiętać ,że podłączenie pod nowy kontroler często resetuje pamięć dlatego trzeba mieć zgrane ich kopie.
  • #7 7335572
    plisek1988
    Poziom 10  
    A jak mam zgrac kopie kontrolera z karty ktora jest niewykrywalna ? I gdzie znajduja sie kontrolery na w/w kartach. Poniewaz ja tam nie widze zadnych kontrolerow tylko same sciezki. Czyli co ? Musze sie zaopatrzyc w takie same karty jak mam do naprawy ?
  • #9 7335626
    plisek1988
    Poziom 10  
    No dobra moj blad. Wiec od czego zaczynamy ?
  • #10 7335649
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 100
    Zaczynamy od zamieszczenia zdjęcia tych kart. Wtedy bedziemy mogli Ci coś więcej pomóc.

Ale obawiam się że bez specjalistycznego sprzętu typu PC3K Flash nie ruszysz z miejsca. Do tego zresztą nie wystarczy sam sprzęt, potrzeba jeszcze jest wiedza w usuwaniu mixów, typu kontrolera użytego w nośnikach itp.
    Bez sprzętu do czytania NAND Flash można spróbować przelutować kość pamięci do identycznego nosnika, ale jest ryzyko wyzerowania pamięci, wiec tego nie polecam robić!

Mam nadzieje że nie są to karty monolityczne...
  • #11 7335711
    plisek1988
    Poziom 10  
    Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP? Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP? Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP? Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP?
    Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP? Jak odzyskać dane z uszkodzonych kart SanDisk Ultra i Olympus xD na WinXP?

Prosze. Zdjecia kart

Dodano po 3 [minuty]:

Wlasnie nie wiem ale wydaje mi sie ze chyba to sa karty monolityczne i nie mozna z nich nic nie wylutowac . Ale mam nadzieje ze tylko mi sie wydaje .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 7335757
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Sandisk na pewno jest monolitem. Bardzo trudny temat, na dodatek nawet gdy uda się zczytać pamięć dane prawdopodobnie bedą zakodowane. Sandisk ma to do siebie że stosuje enkrypcję bezpośrednio przez kontroler

Olympus też nie jest miłym tematem, masz pecha :/ Do tego potrzebny bedzie adapter xD/SD oraz czytnik kości z tej strony http://www.soft-center.ru/reader2eng/ oraz sporo licencji assemlerów.

W przypadku tych kart oczywiście nie ma mowy o przekładaniu pamięci lub kontrolera.
  • #13 7335794
    plisek1988
    Poziom 10  
    Posidam taki czytnik. Lecz nie wiem o co chodzi z tymi licencjami assamblera.
    ps. Assablera znam w malym stopniu. (tyle co na studiach)

Dodano po 17 [minuty]:

A ile moze kosztowac pc3000 Flash nigdzie nie moge znalezc ceny ?
  • #14 7335947
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:

plisek1988 Stronę podałem więc nie rozumie pytana znów niedopatrzenie ?
  • REKLAMA
  • #15 7337393
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Dyskusję z pytaniami czy kolega plisek1988 ma oryginał czy nie usunąłem do kosza.
    Mogą się Panowie zająć udzielaniem pomocy lub po prostu nie pisać nie będę tolerował audytów legalności sprzętu, o którym mowa.
    Równie dobrze ja mogę kolegów zapytać czy mają legalne Windows i inne aplikacje i mam do tego pytania takie samo prawo jak koledzy do pytania o legalność PC3K.
  • #16 7337447
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:

http://www.acelaboratory.com/forum/ - tam można zapytać o urządzenie PC3K program i problemy z nim związane.
    http://www.pc-3000flash.com/eng/index.php - na tej stronie można się zapytać o cenę ale jest ona w granicach 20 000 zł

* Postal address:
          ACE Laboratory Ltd., Suite 203, CB "Radian", 40 M. Nagibina av., Rostov-on-Don, Russia, 344068.
        * Phone:
          +7.909.435.8999  - Technical Support
          +7.863.231.2206 - Phone/fax
          +7.863.231.2207
          +7.863.231.2208
        * E-mail: info@acelaboratory.com
        * www.acelaboratory.com 
  • #17 7337504
    plisek1988
    Poziom 10  
    Dziekuje za informacje. Ale jak dla mnie to jeszcze za drogo. PC3K bedzie musial troche poczekac.
  • Pomocny post
    #18 7337652
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ostatnio ceny kształtowały się tak:

PC-3000 for Windows UDMA - 2877 EUR
    Data Extractor UDMA - 1680 EUR
    PC-3000 Flash - 1480 EUR

+ wysyłka + opłaty celne + VAT

Generalnie dużo :)

Odnośnie orygnalności urządzeń. Moim celem nie był audyt legalności. Jak pewnie niewiele osób wie, podrobiona wersja PC3K ma jakies 10% funkcjonalności oryginału. Myślę że to istotna informacja dla kogoś, kto planuje zakup lub ma np. ta kartę i nie radzi sobie ona z dyskami które teoretycznie powinna obsługiwać.
  • #20 7338105
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ten większy to kość pamięci, ten mniejszy to kontroler tak gwoli informacji.
  • #21 7338264
    piotr-waw
    Poziom 11  
    niestety pamięć padła, wątpie czy uda Cię sie odzyskać dane
  • #22 7338285
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Kość pamięci bardzo rzadko zostaje uszkodzona. Zazwyczaj pada kontroler lub inne elementy w nośniku, ale pamięć rzadko. Jak sprawdziłęś że pamięć padła?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych z uszkodzonych kart pamięci SanDisk Ultra 2GB SD oraz Olympus xD-picture Card 2GB, które nie są wykrywane przez system Windows XP. Wskazano, że karty mogą być monolityczne, co utrudnia ich naprawę. Użytkownik posiada sprzęt do odzyskiwania danych, w tym lutownicę Hot-air i PC3000, ale nie wie, jak podejść do problemu. W dyskusji podkreślono, że odzyskiwanie danych z takich kart wymaga specjalistycznego sprzętu, jak PC3000 Flash, oraz wiedzy na temat kontrolerów. Istnieje ryzyko, że dane mogą być zaszyfrowane, co dodatkowo komplikuje proces. Użytkownik rozważał możliwość podłączenia kart na sztywno, ale nie uzyskał jednoznacznej odpowiedzi na temat skuteczności tego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA