logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przecięty kabel w słuchawkach za 300 zł?

Riddle 02 Gru 2009 15:49 13591 11
REKLAMA
  • #1 7336266
    Riddle
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Dziś włączając komputer przestałem słyszeć cokolwiek w prawej słuchawce. Po reinstalacji sterowników i sprawdzaniem czego się da w komputerze próbowałem sprawdzić połączenie przewodów, i zauważyłem, że jeden z kabelków jest pogryziony, ale w miejscu rozłączenia widać ślad w miarę równego ucięcia, co nie jest jednak tematem na to forum, a dyskusję z moją rodzicielką. :)
    W każdym razie, kabel jest przecięty, a z racji, że słuchawki warte są 300zł, wolałbym jednak je naprawić. Wziąłem kabelek, rozciąłem obwolutę, i widzę że w środku jest więcej niż stosik miedzianych drucików - mniejszy przewodzik.
    http://img139.imageshack.us/img139/725/kabelw.jpg

Da się to jakoś poskładać?

Bardzo proszę o odpowiedź, teraz zmuszony jestem używać philipsów za 20zł :(
  • REKLAMA
  • #2 7336307
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Na zdjęciu widać, że uszkodzenie przewodu nastąpiło blisko wtyczki.
    Wystarczy kupić nową wtyczkę podlutować przewody i powinno wystarczyć.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 7336321
    Emil19911991
    Poziom 14  
    Ocena: 316
    Witam

Wszystko się da:P

Musisz podzielić te druciki na trzy grupy, jednakowe kolory w każdej. Następnie delikatnie je skręcasz i odizolowujesz jakieś 2-3 mm na końcu metodą "na aspirynke". To samo robisz z drugim końcem kabla, łączysz je ze sobą i izolujesz. Do tego polecam koszulki termokurczliwe. Jak się postarasz to takie połączenie długo wytrzyma:D

Ehh Jack14 napisał posta w trakcie jak ja pisałem swojego. Można i tak:D
  • #4 7336392
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Poco dzielić jak wystarczy uciąć kawałek za miejscem gdzie jest jeszcze izolacja i zdjąć ją, teraz możesz dodać trochę przewodów jak uważasz że masz za krótkie.
  • #5 7336492
    Riddle
    Poziom 9  
    "trzy grupy"
    Tam jest tona miedzianych identycznych drucików i dwa identyczne kolorowe, prawdopodobnie tzw. ekrany.

"na aspirynke"
    Niestety nie wiem o co chodzi:(

"Wystarczy kupić nową wtyczkę podlutować przewody i powinno wystarczyć."
    Po co mam kupować nową wtyczkę, skoro ta jest sprawna, tylko odcięta?

" Następnie delikatnie je skręcasz"
    Te kolorowe mam ze sobą skręcić? I jak je połączyć z identycznymi po drugiej stronie kabla?

Podsumowując: nie rozumiem dokładnie co każecie mi zrobić.
    Fakty są takie: jest wtyczka, są przewody, długość jest wystarczająca, nie wiem jak postąpić z kolorowymi przewodami.
  • #6 7336520
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Użyj miernika, jak nie wiesz co jest co to miernikiem wybadaj gdzie jaki jest opór i tam gdzie masz największy to tam są kanały a ten trzeci to jest masa. Potem stwierdzasz który kabel jest od którego kanału za pomocą jakiegoś wzmacniacza i na koniec z pomocą:
    Link
    lutujesz i izolujesz taśmą, powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 7336612
    Emil19911991
    Poziom 14  
    Ocena: 316
    A więc jeszcze raz. Skręcasz ze sobą do kupy wszystkie złote druciki i łączysz ze wszystkimi złotymi z drugiej części kabla. Przewód zielony który już jest skręcony łączysz z zielonym, natomiast zielono-czerwony z zielono-czerwonym(bo takie są kolory sądząc po zdjęciu).

Teraz kwestia jak połączyć. Najpierw należy usunąć lakier pokrywający druciki. Robimy to przykładając końcówki skręconych drucików do tabletki typu aspiryna a następnie przygrzewamy grotem lutownicy, w taki sposób aby lakier został dosłownie zżarty przez roztopioną tabletkę. Tylko nie wdychać oparów!! teraz cynujemy druciki i łączymy z odpowiednimi w drugiej części kabla.
  • #8 7336774
    Riddle
    Poziom 9  
    A czy kalafonia ma działanie podobne do tej aspirynki>
  • REKLAMA
  • #9 7337246
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Kup nową wtyczkę minijack w sklepie, a nie rób takich kombinacji kilka cm od wtyczki.

Przewody podziel na
    - ekran ( cały oplot - złote druciki )
    - kanał lewy ( słuchawka lewa ) np. zielony
    - kanał prawy ( słuchawka prawa ) nie widac na zdjęciu - drugi zielony ?

1. skręcasz druciki od ekranu razem ze sobą
    2. skręcasz druciki od jednego kanału ze sobą
    3. skręcasz druciki od drugiego kanału ze sobą

Otrzymujesz 3 kikuty skręconych przewodzików.

Bierzesz zapalniczkę, w płomieniu umieszczasz po kolei każdy z tych kikucików - sam jego koniec - co by opalić izolację, żeby dało się lutować. Czas takiego grzania to 1 - 2 s. Czarne resztaki izolacji zbierasz palcami.

Bierzesz kalafonię i cynę, pobielasz opalone wcześniej końcówki przewodów.

Wkładasz na kabelek tylnią część wtyczki, potem lutujesz
    - ekran do obudowy ( taki największy wystający bolec )
    - kanały do bolców kolejnych
    - skręcasz i grasz dalej ;)

To bardzo skomplikowanie wygląda, ale czynność jest prosta tylko dość dokładnie ją opisałem :) a przynajmniej tak m się zdaje ;)
  • #10 7337345
    Riddle
    Poziom 9  
    Ten kabelek obsługuje jedną (prawą) słuchawkę. Słuchawki łacznie mają 4 przewody minijack (mikrofon, subwoofer, dwa kanały) i usb do zasilania. To 5.1.

Czy to coś zmieni?

neo_dc - Dzięki. Kiedy uda mi się kupić nową wtyczkę spróbuję.
  • #11 7337454
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Jeśli tylko jedną słuchawkę to zmieni tylko tyle, że będzięsz miał 2 grupy drucików
    - ekran
    - zielony ( sygnał )

Resztę tak jak pisałem poprzednio :) W razie jakichś wątpliwości pisz, na pewno dostaniesz odpowiednie wytłumaczenie :)
  • #12 7431939
    Riddle
    Poziom 9  
    Po naprawie działał tylko jeden z kanałów z kabelka, a drugi - lewy wciąż nie działał.

Używałem słabych słuchawek aż do dzisiaj - potknąłem się o kabel, przestał działać prawy kanał :(

Zamówiłem sobie Creative Aurvana Live.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przeciętym kablem w słuchawkach wartymi 300 zł, co spowodowało brak dźwięku w prawej słuchawce. W odpowiedziach zaproponowano kilka metod naprawy, w tym podlutowanie przewodów po usunięciu izolacji oraz użycie nowej wtyczki minijack. Użytkownicy sugerowali podział przewodów na grupy (ekran, kanał lewy, kanał prawy) oraz zastosowanie kalafonii do lutowania. W trakcie dyskusji pojawiły się również pytania o różnice w podłączeniu, gdy słuchawki obsługują więcej niż jeden kanał. Po naprawie użytkownik stwierdził, że działał tylko jeden kanał, a następnie zdecydował się na zakup nowych słuchawek Creative Aurvana Live.
REKLAMA