logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować nawigację Mio Moov S505 przez kartę SD?

martinb33 03 Gru 2009 15:34 57905 58
Najlepsze odpowiedzi

Jak odblokować Mio Moov S505 z użyciem karty SD?

Na Mio Moov S505 odblokowanie z karty SD działa tylko na niektórych wersjach, a najpewniejsze rozwiązanie to podmienić uruchamiany program na własny i wskazać go w pliku `appstartupsec.ini` albo użyć gotowego panelu z karty SD [#7357144] [#8069920] [#8471997] W `appstartupsec.ini` trzeba zmienić wpis `[Process1]` na `RelativePath=FALSE` i podać pełną ścieżkę do pliku `.exe` z karty, np. `Program Files\menu\menu.exe` albo `\Storage Card\navigation\navigation.exe` [#8069920] [#8471997] Nie trzeba grzebać w innych plikach procesu, bo samo podmienienie ścieżki w `Process1` wystarcza [#8069920] [#8098209] Jeśli metoda z karty nie startuje, sprawdź też format karty — u jednego z użytkowników zadziałało dopiero po sformatowaniu jej do FAT32, bo na FAT odblokowanie nie ruszało [#8491924]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 8098209
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Czasem jak namieszasz w tym pliku - lub nie zrobisz kopii - możesz nie odpalić już nawigacji.
    W mojej metodzie nie zmieniasz nic w żadnym pliku - wszystko działa z karty - przeczytaj uważnie
  • REKLAMA
  • #32 8310180
    zolty2
    Poziom 2  
    Witam. Mio S505. Przez własna głupotę zmieniłem nazwę pliku \program files\system\processmgr.ini no i zatrzymuje mi się na pomarańczowym oknie "explore more". Czy zna ktoś sposób jak to naprawić. Niestety teraz urządzenie nie komunikuje się z komputerem.
  • #33 8310314
    koala106
    Poziom 39  
    do naprawy - ale bez specjalistycznego sprzętu nie dasz rady - mogę podjąć się naprawy - szczegóły na PW
  • #34 8310470
    zolty2
    Poziom 2  
    Dzięki koala106. Wyładowałem do zera i sam nie wiem dokładnie jak ale po podłączeniu do lapka z XP i zainstalowanym activesync wykryło go jako dysk. Activesync się nie połączył ale system go wykrył. Guzik był w położeniu off. Nie wykryło go od razu ale chyba po 3 próbie(klikałem reset-off kilka razy). Zmieniłem nazwę pliku na oryginalną i bangla aż miło. AM już zainstalowana, działa "dziwnie" ale to już inny temat...
  • #35 8463447
    discus81
    Poziom 2  
    Witam szanownych kolegów . W tym temacie jest tak straszny bałagan, że ciężko się połapać. Wgrałem paczkę z drugiego posta do do odblokowania Mojego MIO MOOV S505 na kartę pamięci . Wygląda na to że wszystko poszło dobrze. Po włączeniu nawigacji pokazuję się nowe menu z wyborem nawigacji . Mnie interesuje głownie AM . Jak podlinkować AM wgraną na tą sama kartę pamięci co pliki odblokowujące ?.

Próbowałem zastąpić plik

AutoMapa EU - navigation i wgrałem do niego pliki z tej paczki

AutoMapa EU.exe - zmieniłem nazwe na navigation.exe

niestety sprzęt nie odpala

Najchętniej podlinkowałbym w jakiś sposób to tego nowego menu pliki AM by odpalał np ze skrótu navigon .

Poproszę o jakaś konkretną odpowiedź , wolałbym nie ingerować w pliki i strukturę katalogów w urządzeniu .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #36 8471966
    xyzblexyz
    Poziom 1  
    Nawi nie włącza się jedynie pojawia się animacja że mam podłączyć nawi do komputera i symbol usb
    Panowie coś jest na rzeczy nawigacja jest z Irlandii Nawman spirit S505 robiłem wszystko tak jak napisaliście i NIC! ciągle to samo.
    Może mi ktoś pomoże?
    Naprawdę robiłem wszystko prawidłowo:
    -Wypakowałem na karcie plikS505.rar
    -Zainstalowałem AutoMapę
    -wyrzuciłem folder nawigation
    -zmieniłem nazwę folderu AutoMapaEU na nawigation, a w folderze AutoMapa.exe na nawigation.exe
    -w pliku appstartupsec.ini zmieniłem na:
    [Process1]
    RelativePath=FALSE
    ProcessFile=Program Files\Storage Card\navigation\navigation.exe

i NIC!
    dalej to samo. Nawi nie włącza się jedynie pojawia się animacja że mam podłączyć nawi do komputera i symbol usb.
    Co robię nie tak?
  • #37 8471997
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    xyzblexyz - jesli urzadzenie nadal laczy sie via USB, to rozwiazanie jest banalne - appstartupsec.ini :
    Cytat:
    [Process1]
    RelativePath=FALSE
    ProcessFile=Program Files\menu\menu.exe ##sciezka do wlasnego programu wykonywalnego
    DefaultCmdLine=
    BootCmdLine=
    StartOnBoot=1
    MaxRestarts=0
    TreatCloseAsError=FALSE
    Major=TRUE
    WindowName=MENU
    MaxCloseMessages=10
    KeysToForward=0x7A,0xC4
    KeysToBoot=

discus81 - sugeruje kontakt bezposredni (dane ponizej)
  • REKLAMA
  • #38 8491833
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Witam.
    W mojej S505 plik processmgr.ini wygląda tak:
    [GEN]
    config1 = 0,3000,99443,
    heartbeat = 500,5,,,
    apcall00 = \My Flash Disk\Program Files\MioMap\PLUGINS\FMT\Bin\FMtransmitter.exe,-h,0,1,1,1000,
    apcall01 = \Storage Card\Navigation\Navigation.exe,,2,0,2,2000,
    apcall02 = \My Flash Disk\Program Files\MioMap\spirit.exe,,0,0,0,2000,
    scrsavconf = 31,2000,,,

[WM_MESSAGE]
    msg00 = 0,1046,0,0,\Windows\USBScreen.exe,,0:3317::,196896,
    msg01 = 0,1058,0,0,,500,0:3309::,512,
    msg02 = 0,1048,0,0,,500,,20,

Co zmienić żeby AM z karty zadziałała?
  • #39 8491882
    Pontikos
    Poziom 39  
    W 5 linii zmienic sciezke na wskazujaca aplikacje Automapy.

Jednak ostrzegam, poniewaz edycja pliku processmgr.ini jest NIEZALECANA i NIEBEZPIECZNA (moze doprowadzic do uszkodzenia urzadzenia - wtedy bez programatora nic nie zrobisz) Duzo prosciej mozna uruchamiac Automape automatycznie po wlozeniu karty do urzadzenia - bylo opisane na poczatku watku.
  • #40 8491924
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    no tak sposób z pierwszych postów nie działa, uparcie uruchamia się oryginalna mapa

EDIT
    Udało się!
    Karta SD była wcześniej używana w telefonie i sformatowana w systemie FAT. Sformatowałem ja do FAT32 i poszło.
    Dzięki!
  • #41 8491957
    Pontikos
    Poziom 39  
    OK. Jesli plik navigation.exe umieszczony w folderze "Seeker_400" na karcie SD nie dziala, to zgodnie z linia 5 powinien zadzialac taki sam plik umieszczony w folderze "navigation". Na niektorych edycjach moze to byc tez folder "Default".

Czyli konkretnie KTORY sposob u Kolegi zadzialal?
  • REKLAMA
  • #42 8492019
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    Sposób bez edycji pliku ini, z wrzuconym na kartę panelem navigation.
  • #43 8493626
    koala106
    Poziom 39  
    Pontikos napisał:
    OK. Jesli plik navigation.exe umieszczony w folderze "Seeker_400" na karcie SD nie dziala, to zgodnie z linia 5 powinien zadzialac taki sam plik umieszczony w folderze "navigation". Na niektorych edycjach moze to byc tez folder "Default".

Czyli konkretnie KTORY sposob u Kolegi zadzialal?
    Plik navigation.exe działa z poziomu folderu navigation - w pozostałych działa Auto.exe
  • #44 8620888
    piter_sesq
    Poziom 1  
    Posiadam nawigację mio s505. Czy ktoś z Was dobierał się do suwaka -wyłącznika GPS. Mam problem taki, że po wgraniu własnego softu (wspominanego wcześniej w wątku) nie mogę wyłączyć/przełączyć nawigacji w stan czuwania - wygaszenie wyświetlacza. Dopiero twarde przesunięcie na OFF wyłącza mi moją zabawkę.

Czy ktoś mógłby pokazać kawałek kodu lub sposób jak się dobrać do oprogramowania tego suwaczka?
  • #45 8764870
    spons24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam taki sam problem jak kolega [/b]lipa, po zamianie naw navigon na au... po wcisnieciu koniec mio wiesza sie na komunikacie "zwalniam uzyte zasoby..." wie ktos moze co poczac w tym temacie???
  • #46 8766036
    Pontikos
    Poziom 39  
    piter_sesq:
    1. przesuwasz suwak na OFF
    2. dusisz ikone "power off" na ekranie.

W dobrze przygotowanym Pakiecie Systeminformation dziala to bez problemu.

spons24 - NIE sie NIE WIESZA :) Automapa konczy prace i juz. A ze nie zadbales o zaden proces pracujacy w tle (np. explorer lub systeminformation) to sie na ekranie nic wiecej nie pojawia. Bo niby skad urzadzenie ma wiedziec co dalej ma robic?
    To nie jest PC, zeby po wylaczeniu programu "sam z siebie" pojawil sie Pulpit Windows :) Musisz go wywolac, najlepiej wczesniej, jak wspomnialem. Jak - bylo juz opisane w tym watku.
  • #47 8766237
    spons24
    Poziom 10  
    Dziekuje teraz jest kolejny problem.Instaluje ae 6.6.2 orginal pod koniec wyskakuje okienko z przekladaniem karty, robie tak jak wskazuja polecenia wkladam znow do pc klikam ok i nic sie nie dzieje - mozna klikac i klikac okienko nadal wisi
  • #48 8766447
    Pontikos
    Poziom 39  
    1. sprawdz czy karta nie jest zabezpieczona sprzetowo (suwak na ON, nie LOCK)
    2. sprawdz czy prawidlowo wpisales KOD REJESTRACYJNY oraz e-mail uzytkownika Automapy
    3. sprawdz czy masz polaczenie z Internetem

Odpowiedz wylacznie w podpunktach.

BTW, PO jakiego grzyba przekladasz karte? przeciez mio zglasza sie jako dwa dyski. wybierasz ten DRUGO, majac karte w urzadzeniu, wtedy niczego nie musisz przekladac - niemniej, czytanie i WYKONYWANIE ze zrozumieniem czynnosci z krotkiej instrukcji "o przekladaniu" (nie tylko) NA EKRANIE PC JEST NIEZBEDNE.
  • #49 8766623
    spons24
    Poziom 10  
    Wymienione rzeczy sprawdzilem wszystko jest prawidlowo, nie mam pojecia co moze byc grane. Jest taka mozliwosc ze facet w sklepie mnie oszuklal i np juz ja rejestrowal bo sprzedal mi wersje oem czyli dedykowana do jakiegos urzadzenia?
  • #51 8766750
    spons24
    Poziom 10  
    1. Karta byla w pozycji do zapisu
    2.Kod rejestracyjny wpisywany z opakowania karty(na karcie i na czytniku taki sam) - wpis drukowanymi literami jak na opakowaniu
    3.Jest polaczenie z internetem
    Teraz instaluje jeszcze raz bez przekladania. Na urzadzeniu otwieram am daje koniec w menu i wychodzi do navigatora, co moge nie zrozumiec i zle robic bo juz mam kryzys?

Dodano po 24 [minuty]:

"Przepraszamy, automatyczny system nie potrafi określić daty - prosimy sprawdzić numer licencji podany w formularzu, a jeśli podany jest prawidłowo to prosimy o kontakt bezpośredni.

W przypadku przekroczenia daty dostępu do aktualizacji zapraszamy do zakupu subskrypcji."
    Podaje moj mail a jesli juz byla zarejestrowana to automatycznie nie bedzie on wlasciwy.
    Instal z karta w mio nic nie dal nadal ten sam problem

Dodano po 20 [minuty]:

Wychodzi na to, ze po odblokowaniu przez navigation i zmianie nazw folderu am i pliku exe urzadzenie nie generuje tego pliku ktory jest potrzebny do rejestracji. Spotkal sie ktos z tym, wie jak to ugryzc?
  • #52 8767054
    Pontikos
    Poziom 39  
    przy mio s505 nie napotkalem takiego problemu - a instalowalem na tym modeli Automap kilkanascie. Jak dla mnie, niemozliwosc wygenerowania pliku jest procesem WTORNYM, nie przyczyna. Plik jest generowany na podstawie informacji otrzymanych z serwera Aqrat, online.

Sugeruje wyjasnic sprawe licencji - jesli system NIE MOZE Automatycznie zweryfikowac licencji, to chyba jasne, ze podczas rejestracji Automapy online tez tego nie robi!

Zespol Helpdesk (Infolinii) AutoMapy udziela pomocy telefonicznie (22-859-0240) w godzinach 8:00 - 19:00 w dni robocze oraz e-mailem (pomoc@AutoMapa.pl) w w/w i nieco rozszerzonych godzinach w dni robocze a tak¬e (z nieco dluzszym czasem reakcji) we wszystkie dni swiateczne i weekendy.
  • #53 8767164
    spons24
    Poziom 10  
    Po operacji odpalania na urzadzeniu zgodnie z tymi poleceniami niby na karcie pokazuja sie dwa pliki: automapa.info i automapa w rozszerzeniu bak. Waga tych plikow 1 KB
    Jestem wlasnie mailowo w kontakcie podalem im nr licencji maja sprawdzic, rozmawialem z facetem w sklepie i twierdzi ze licencja na pewno nie byla rejestrowana,zobaczymy co odpisza z centrum pomocy. Jak sie cos wyjasni to napisze jeszcze raz dziekuje.

Dodano po 2 [godziny] 28 [minuty]:

Dziwne support napisal, ze nie gwarantuja rejestracji am na urzadzeniu mio s505 czyli wychodzi ze jest nie kompatybilne
  • #54 9173819
    adacho40
    Poziom 2  
    Pontikos napisał:
    xyzblexyz - jesli urzadzenie nadal laczy sie via USB, to rozwiazanie jest banalne - appstartupsec.ini :
    Cytat:
    [Process1]
    RelativePath=FALSE
    ProcessFile=Program Files\menu\menu.exe ##sciezka do wlasnego programu wykonywalnego
    DefaultCmdLine=
    BootCmdLine=
    StartOnBoot=1
    MaxRestarts=0
    TreatCloseAsError=FALSE
    Major=TRUE
    WindowName=MENU
    MaxCloseMessages=10
    KeysToForward=0x7A,0xC4
    KeysToBoot=

discus81 - sugeruje kontakt bezposredni (dane ponizej)

A co jeśli nadal chce łączyć się via USB?
    Przeczytałem już wszystkie wątki, porobiłem wszystkie kombinacje i nic.
    Czy jest mi w stanie ktoś pomóc?
  • #55 9651958
    Robson2203
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    [quote="Pontikos"]Koala106 - mialem taki egzemplaz kupiony w Saturnie w Polsce (z softem Navmana, nie z miomap) - tez nie dawalo sie odblokowac Twoim sposobem via SD z Allegro :)

Aby odblokowac urzadzenie wystarczy zmodyfikowac fragment:

[Process1]
    RelativePath=FALSE
    ProcessFile=Program Files\sciezkaDoPliku\nazwaPliku.exe

Oczywiscie sciezke i nazwe nalezy podac taka, z jakiej chcesz korzystac, np. do CeDesktop lub do SystemInformation.

Witam!Mam iGO8 na karcie SD ze starej nawigacji.Jaka sciezke mam podac?
    To zrzuty z mojej nawigacji bez wlozonej karty.
    Jak odblokować nawigację Mio Moov S505 przez kartę SD? Jak odblokować nawigację Mio Moov S505 przez kartę SD? Jak odblokować nawigację Mio Moov S505 przez kartę SD?
  • #56 9652072
    Pontikos
    Poziom 39  
    Po jakiego grzyba zamieszczasz zrzuty z urzadzenia BEZ karty, skoro program masz na karcie?? Zamiesc strukture plikow na karcie.

Polecam tez Wikipedie dla poszerzenia wiedzy - temat: "sciezka dostępu" (Link) - a problem rozwiazesz samodzielnie!
  • #57 9652239
    Robson2203
    Poziom 9  
    Cytat:
    Po jakiego grzyba zamieszczasz zrzuty z urzadzenia BEZ karty, skoro program masz na karcie?? Zamiesc strukture plikow na karcie.

Oto zrzuty z navi z karta
    Jak odblokować nawigację Mio Moov S505 przez kartę SD? Jak odblokować nawigację Mio Moov S505 przez kartę SD?

Zmienilem to
    [AppStartupSec]
    TurnOffConsole=TRUE

[Process1]
    RelativePath=FALSE
    ProcessFile=iGO8\iGO8.exe

Nawigacja nie startuje.Zada podlaczenia do kompa.
    P.S. Sorki za moje dyletanctwo.Prosze o wyrozumialosc.
  • #58 9652267
    Pontikos
    Poziom 39  
    Postaraj sie nie cytowac calych postow, jesli odpowiadasz na znajdujacy sie bezposrednio wyzej. Cytujemy wtedy, gdy odnosimy sie do postu, ktorego trzeba bylo by SZUKAC w calym temacie.

Aby skrocic cale zagadnienie i ulatwic Tobie i podobnym Kolegom cala procedure, zamieszczam gotowe odblokowanie Mio Spirit s505 wersja z Navmanem. (Haslem do archiwum RAR jest moja nazwa uzytkownika).
    Załączniki:
    • HOW-TO-Odblokowanie-MIO-moov-s505-Navman-menu.rar (5.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #59 9652430
    Robson2203
    Poziom 9  
    Pontikos dzieki.W ZBOWID-zie nie bylem,ale never say never again.Punkty przyznane.Naleza sie.
    P.S. Wszystko dziala.Pontikos,pojdziesz do nieba!!!!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o metodach odblokowania nawigacji Mio Moov S505 za pomocą karty SD. Wiele osób napotyka problemy z uruchomieniem urządzenia po wgraniu plików, co często związane jest z błędami w konfiguracji plików ini, takich jak appstartupsec.ini i processmgr.ini. Wskazówki obejmują m.in. zmianę ścieżek do plików wykonywalnych oraz użycie odpowiednich folderów na karcie SD. Użytkownicy podkreślają, że odblokowanie może być różne w zależności od wersji oprogramowania i regionu zakupu urządzenia. Pojawiają się również pytania dotyczące instalacji AutoMapy oraz problemów z komunikacją urządzenia z komputerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA