logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i włączyć halogeny w Golfie 3 z 1993 roku?

WBF8163 04 Lip 2004 18:11 8541 13
REKLAMA
  • #1 725872
    WBF8163
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Pytanie dotyczy świateł halogenowych w golfie 3, włącznik świateł znajduje się po lewej stronie kierownicy, załączamy światła przekręcając pokrętłem w prawo, natomiast aby włączyć przeciwmgielne musimy pociągnąć uchwytem do siebie. Moje pytanie brzmi: czy w Golfie światła przeciwmgielne z przodu włącza się w ten właśnie sposób czy jest może jakiś dodatkowy przełącznik. Pytam bo mam halogeny ale są niepodłączone i nie wiem jak to dołączyć, przydałby się też schemat zewn instalacji oświetleniowej w Golfie rok 93
  • REKLAMA
  • #2 726176
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Jeśli pociągniesz wyłącznik świateł do siebie ,a on ma 1 pozycję to nic więcej nie podłączysz ( włączasz światło przeciwmgielne z tyłu), jeśli ma natomiast 2 pozycje, to oznacz że można podłączyć do niego halogeny z przodu.
  • #3 726356
    WBF8163
    Poziom 12  
    Mogę przełączyć na drugą pozycję ale wydaje mi się, ze światło przeciwmgielne z tyłu włączy się dopiero po przełączeniu w drugą pozycję, ale mogę się mylić. Mam już halogeny do przodu tylko nie wiem jak je podłączyć może więc jakieś małe sugestie gdzie się wpiąc z kabelkami i czy nie trzeba w takim razie zmieniać przekaźnika, ze względu na zwiększenie mocy przy dołączeniu dwu halogenów
  • REKLAMA
  • #4 727833
    baraka
    Poziom 18  
    I tak ma być , w pierwszej pozycji włącza się halogeny z przodu. a w drugiej pozycji dołącza się tylne przeciwmgielne( przód powinien świecić).
    Jeśli przełącznik jest od nowości, to znaczy że halogeny można podłączyć (powinieneś szukać przewodów pod maską, z przodu ,nie wiem dokładnie, ale chyba gdzieś niedaleko zderzaka), a jeśli ktoś wymienił przełączik z 1-go na 2 pozycje, to prawdopodobnie nie było w opcji halogenów i instalacja nie jest przystosowana do halogenów (wtedy najlepiej jest pociągnąć przewody nowe i zastosować zwykły wyłącznik np. taki jaki jest od ogrzewania tylnej szyby).
    A co do przekaźnika to polecam zamontować.
  • #5 728689
    WBF8163
    Poziom 12  
    To może pomożesz jeszcze w doborze tego przekaźnika, jaki wstawić i gdzie, czy ma być zamiast jakiegoś innego czy podłączać bez zmiany przekaźnika, albo jakiś porzyteczny schemat do elektryki w golfie 3
  • #6 729646
    baraka
    Poziom 18  
    Schematu instalacji nie mam , może gdzieś jest,poszukaj., a co do przekaźnika to powinien wytrzymać zwykły przekaźnik który montowany jest do maluchów do świateł ( prąd chyba 30A), a gdzie go zamontujesz to już twoja sprawa( nie wiem czy w oryginalnej instalacji nie ma już przekaźnika, bo jeśli jest , to montowanie drugiego nie ma sensu) :(
  • REKLAMA
  • #7 730824
    WBF8163
    Poziom 12  
    Nie, nie przekaźnik jest do tylnego światła przeciwmgielnego. ale pytanie jest czy dołączając do przodu światła też trzeba zmieniać ten istniejący, ale to jużpopatrzę dokładnie na jaki on jest prąd i będę mniej więcej wiedział
  • #8 731315
    baraka
    Poziom 18  
    Jeśli masz przekaźnik na tylne światło przeciwmgielne to niech zostanie,nie ruszaj go , a do przednich jeśli nie masz to możesz zamontować.
  • REKLAMA
  • #9 732015
    WBF8163
    Poziom 12  
    To jeszcze gdybyś mi podał jaki to ma być przekaźnik i w które gniazdo trzeba go zamontować to byłobo extra. Halogeny mają żarówki 55 W każda
  • #10 810781
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5891463
    annka
    Poziom 2  
    mam pytanie? włączyły mi sie halogeny i nie mogłam wyłączyć ich. czy przełącznik mógł sie zepsuć? jakieś spięcie mogło być? nigdy ich nie włączałam.
  • #12 5891826
    rico37p
    Poziom 28  
    Ocena: 315
    Chyba masz rację , chyba włącznik.
  • #13 5901063
    annka
    Poziom 2  
    ale światła działają normalnie
  • #14 5901661
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 380
    Masz tu schemat przecimgielnych (oznaczone 64)
    Załączniki:
    • Przeciwmgielne.doc (291 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 3 z 1993 roku włącznik świateł znajduje się po lewej stronie kierownicy i działa poprzez przekręcenie pokrętła w prawo, a światła przeciwmgielne włącza się poprzez pociągnięcie uchwytu do siebie. Jeśli przełącznik ma jedną pozycję po pociągnięciu, włącza tylko tylne światło przeciwmgielne, natomiast jeśli ma dwie pozycje, to w pierwszej włącza halogeny przednie, a w drugiej dołącza tylne światło przeciwmgielne. Halogeny przednie można podłączyć do istniejącej instalacji, szukając przewodów pod maską w okolicy zderzaka. W przypadku wymiany przełącznika na dwupozycyjny, gdy instalacja nie była fabrycznie przystosowana do halogenów, zaleca się poprowadzenie nowych przewodów i zastosowanie dodatkowego wyłącznika. Montaż przekaźnika jest zalecany ze względu na zwiększone obciążenie prądowe halogenów (każdy o mocy 55 W). Przekaźnik powinien mieć obciążalność około 30 A, podobny do stosowanych w Fiacie 126p, a jeśli w oryginalnej instalacji jest już przekaźnik do tylnego światła przeciwmgielnego, nie należy go modyfikować, lecz zamontować osobny dla przednich halogenów. Schemat instalacji oświetleniowej dla Golfa 3 z 1993 roku nie został udostępniony, jednak w dyskusji pojawiła się wzmianka o schemacie świateł przeciwmgielnych oznaczonym numerem 64. Dodatkowo pojawiły się pytania o końcówki (kostki) do halogenów oraz problemy z przełącznikiem halogenów, który mógł ulec uszkodzeniu powodując niemożność ich wyłączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA