logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Boiler Ariston – wyciek wody z górnej części i przy palniku, co sprawdzić?

janeksiry 05 Gru 2009 16:12 4948 8
REKLAMA
  • #1 7348399
    janeksiry
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    witam
    Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, bo jest ich tu tyle, że trudno się połapać...

Mam otóż taki problem, że od jakiegoś czasu z boilera podgrzewającego wodę zaczęła wypływać woda przez górną część, przez co wszystko zaczęło rdzewieć. Ostatnio nawet kapie na dole obok płomienia podtrzymującego temperaturę. Kapanie się nasila gdy woda jest podgrzewana, tzn. załącza się ten cały system płomieni.
    Macie może jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu bez wzywania fachowców.
    Załączam fotki, na których wszystko dokładnie widać.
    Boiler Ariston – wyciek wody z górnej części i przy palniku, co sprawdzić?Boiler Ariston – wyciek wody z górnej części i przy palniku, co sprawdzić?Boiler Ariston – wyciek wody z górnej części i przy palniku, co sprawdzić?Boiler Ariston – wyciek wody z górnej części i przy palniku, co sprawdzić?Boiler Ariston – wyciek wody z górnej części i przy palniku, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 7348694
    EuMe
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Prawdopodobnie woda pochodzi od skroplin ze spalin. Może komin nie odprowadza spalin. Jeżeli tak jest, to jest to bardzo niebezpieczne. Przyczyną może być brak odpowiedniego napływu powietrza (można otworzyć dodatkowe okno w pomieszczeniu z piecem.
  • REKLAMA
  • #3 7348897
    akwedukt
    Poziom 24  
    Ocena: 278
    Wezwij tego fachowca który to instalował,rura spiro do spalin.
  • #4 7349130
    janeksiry
    Poziom 11  
    w kominie jest dosyć dobry ciąg, bo sprawdzałem
    sprawdziłem też dokładniej i woda wypływa tylko górą i spływając po zewnętrznej ściance wpływała do osłony pod spodem. Woda wypływa głównie z tego miejsca gdzie wychodzą kabelki i z zagłębień na stopki okapu.
    Teraz z kolei pojawił się kolejny problem, ponieważ zgasiłem płomień żeby pozaglądać z góry i nie mogę go z powrotem odpalić... Odczyściłem termoparę ale nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #5 7349392
    EuMe
    Poziom 14  
    janeksiry napisał:
    Woda wypływa głównie z tego miejsca gdzie wychodzą kabelki i z zagłębień na stopki okapu.

Pewnie skropliny spływają z okapu i tylko wydaje się, że gdzieś indziej...
    Sprawa jest POWAŻNA. Poproś kogoś bardziej doświadczonego w sprawach piecyka do pomocy. Skorodowany, zawilgocony piec, to wyjątkowo niebezpieczny sprzęt. Nie lekceważ tego.
    Jak jest słaby ciąg, to płomień nie odpali.
  • #6 7349662
    janeksiry
    Poziom 11  
    Woda wypływa na pewno od wewnątrz, bo okap jest suchutki jak pieprz. Zdejmowałem go i widać wyraźnie że woda wypływa ze środka. W miejscu skąd wychodzą kable widać gąbkę i myślę że to m.in. ona podciąga wodę.

A tak poza tematem od czego jest ta czujka na okapie?
  • REKLAMA
  • #7 7349771
    EuMe
    Poziom 14  
    1. Czujka (czujnik zaniku ciągu) na okapie zazwyczaj wykrywa spaliny, jak je wykryje, to stanie piec. W niektórych czujnikach trzeba nacisnąć taki kołek żeby go odblokować.
    2. Jak piszesz, to woda pochodzi z przecieku, ani chybi nowy piec przed świętami.
  • #8 7504742
    janeksiry
    Poziom 11  
    no cóż, sprzedawca powiedział że pewnie coś cieknie wewnątrz i raczej nie da się tego naprawić tak łatwo... tak więc boiler dalej cieknie i czeka na wymianę
  • #9 7506729
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Jest ustawiona tak mała moc, że to kondensuje , a skropliny zalewają bojler od góry. Piszesz przecież, że to występuje tylko podczas grzania wody. Zresztą w innym wypadku, już by dawno się bardziej rozszczelnił. Ale powodzenia
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z cieknącym bojlerym Ariston, z którego woda wypływa przez górną część, co prowadzi do korozji. Kapanie nasila się podczas podgrzewania wody. Użytkownik podejrzewa, że woda pochodzi z wewnętrznego przecieku, a nie z kondensacji spalin. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z ciągiem kominowym oraz uszkodzenia wewnętrzne. Wskazano na konieczność wezwania fachowca, ponieważ uszkodzony piec może być niebezpieczny. Użytkownik rozważa wymianę urządzenia, ponieważ naprawa może być skomplikowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA