logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z bojlerem - cieknie

krzyszt.of 06 Lis 2014 16:17 54216 10
REKLAMA
  • #1 14107487
    krzyszt.of
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie.
    Od pewnego czasu pojawił się w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu problem dotyczący bojlera elektrycznego firmy Ariston, mianowicie gdy zostaje podłączony do prądu w wiadomym celu, po jakichś 15 minutach woda zaczyna kapać z niewiadomego mi wichajstra, który zaznaczyłem na zdjęciach poniżej. Intensywność kapania wody zwiększa się z czasem grzania się, tj. po 20 minutach woda pojawia się z częstotliwością ok. 5 kropli na minutę, lecz już po pół godzinie włączonego bojlera woda kapie naprawdę często. Nie ukrywam, że jest to kłopotliwe. Co ciekawe problem na jakiś czas znika, gdy spuszczę wodę w toalecie lub gdy włączę prysznic. Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić, dlatego liczę i proszę o pomoc ekspertów lubujących się w takich zagadkach. Dodam jeszcze, że kapiąca woda jest zimna. Znalazłem podobny temat lecz nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi, co zrobić by wszystko wróciło do normalnego stanu.

Problem z bojlerem - cieknie Problem z bojlerem - cieknie Problem z bojlerem - cieknie Problem z bojlerem - cieknie

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14107532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 14107548
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Witam, z tego co widzę miejscem z którego wycieka Ci woda jest zawór bezpieczeństwa. Zawór bezpieczeństwa jest to zawór, który zabezpiecza urządzenia przed wzrostem ciśnienia. Wówczas gdy ciśnienie wzrośnie zawór ten wypuszcza wodę. Przy wzroście temperatury i ciśnienia jest to zjawisko normalne, gdyż ten zawór spełnia swoje zadanie. Jeśli temperatura nie jest wysoka, a zawór cieknie to prawdopodobnie należy go wymienić na nowy o takich samych parametrach
  • REKLAMA
  • #4 14107551
    krzyszt.of
    Poziom 2  
    Niestety nie odnalazłem żadnej dźwigienki; są tylko w pobliżu wszystkie te rzeczy, które znalazły się na zdjęciach. Czyli finisz jest taki, że najlepiej zgłosić po hydraulika aniżeli samemu mocować się z tym zaworem bezpieczeństwa?

@U.P.: kapie po jakichś 15-20 minutach, wtedy woda jest akurat letnia/ciepła. Wolałbym nie pogorszyć sprawy i jako żółtodziób nie atakować tego zaworu. No chyba, że cały ten proces wymiany nie wymaga specjalnych umięjętności.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14107594
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Z wymianą poradzisz sobie sam, nie jest to specjalnie trudne- wystarczy mieć zdolności manualne i trochę rozumu a każdy sobie z tym poradzi. Trzeba tylko zakręcić wodę (jest zawór przed przepływomierzem) i opróżnić bojler... Potem odkręcasz wąż idący do zaworu, potem sam zawór :) Należy pamiętać jednakże, aby nowy miał takie same parametry.
  • #7 14107601
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Podejrzewam, że jest duże ciśnienie w instalacji i w momencie rozgrzewania (z uwagi na zastosowanie zaworu zwrotnego oraz bezpieczeństwa) w samym bojlerze dochodzi do sytuacji gdy ciśnienie wzrasta powyżej zadziałania tego drugiego. W tym wypadku konieczna może być redukcja ciśnienia przed bojlerem. Miałem podobną sytuację - ciśnienie wejścia ~5atm, zawór na 6. Zawsze przy rozgrzewaniu kapało. Zmniejszyłem ciśnienie na 4.5 i problem zniknął.
  • #9 14107654
    krzyszt.of
    Poziom 2  
    Właścicielka obiecała jakiś czas temu załatwić... elektryka, ale była przedwczoraj i stwierdziła, iż nie dała rady i nie miała czasu. Poczułem się tak jakby jakaś laska powiedziała mi "nie jesteś prawdziwym mężczyzną" i że coś może we mnie pęknąć, ale przyjąłem to na chłodno i po weekendzie zadzwonię, przypomnę problem i uświadomię, że to w jej kwestii leży rozwiązanie go.

Co do usterki - czy jest jakieś większe zagrożenie? Pytam, bo to "ciśnienie" brzmi groźnie; żeby jeszcze trochę i mi nie wysadziło całego mieszkania albo co gorsze - zalało sąsiada z dołu.
  • REKLAMA
  • #10 14107664
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Od tego właśnie jest ten zawór, by Ci nie wysadziło całego mieszkania :D W razie wzrostu ciśnienia ma za zadanie upuścić wodę, co skutkuje jego spadkiem. Jeśli się boisz, że Ci zaleje mieszkanie możesz podstawić pod zawór np wiaderko bądź miskę.
  • Pomocny post
    #11 14108083
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 458
    Najprostszym rozwiązaniem w tym wypadku będzie zakup wężyka o długości ok 0,5m i skierowanie go do wiaderka poniżej. Albo po włączeniu bojlera spowoduj by z kranu kapało. Licznik tego nie zmierzy.
    Za granicą, wszędzie widziałem doprowadzony pod zawór bezpieczeństwa "wlew" do kanalizacji. W razie będzie kapać- do kanalizy i już.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W wynajmowanym mieszkaniu wystąpił problem z bojlerem elektrycznym Ariston, który po około 15 minutach pracy zaczyna cieknąć z zaworu bezpieczeństwa. Intensywność kapania wzrasta wraz z temperaturą wody. Użytkownik zauważył, że problem ustępuje po spuszczeniu wody w toalecie lub włączeniu prysznica. Odpowiedzi sugerują, że cieknąca woda jest wynikiem normalnego działania zaworu bezpieczeństwa, który odprowadza nadmiar ciśnienia. W przypadku dalszego kapania zaleca się wymianę zaworu. Użytkownik rozważa wezwanie hydraulika, ale niektórzy uczestnicy dyskusji twierdzą, że wymiana zaworu nie jest skomplikowana i można ją wykonać samodzielnie. Istnieje również sugestia, aby zredukować ciśnienie w instalacji, co może pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA