logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować starą sprężarkę lodówkową bez tabliczki znamionowej?

pat 05 Lip 2004 13:58 3141 7
REKLAMA
  • #1 727002
    pat
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam taki problem : posiadam sprężarkę od agregatu chłodniczego starej lodówki ale nie mam do niej żadnego opisu czy schematu, tabliczki znamionowej też brak, ktoś ją oderwał.
    Wygląda ta sprężarka jak szfabsi kask troche i jest wielkości piłki do ręcznej.
    Niewiem jaki to model ale jest stary napewno i nie wiem jakie może mieć parametry ta spężarka.
    Zwierzchu wygląda tak : ma 3 bolce wyjściowe do zasilania tak mi sięzdaje, czwatry idzie do obudowy, jeden przewód wlotowy i wylotowy i jakiś jeszcze jeden tylko zaślepiony.
    Prosze o pomoc w zidentyfikowaniu tej sprężarki.
    Pozdrawiam i niech moc będzie z wami :)
    pat.
  • REKLAMA
  • #2 727414
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam.
    Niestety ale opisałeś większość tak wyglądających sprężarek tego typu.Może jak bys napisał z jakiego typu chłodziarki to zdemątowałeś było by prościej!!
  • REKLAMA
  • #3 727435
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    A co chcesz z nią zrobić?
    Tylko zidentyfikować???
    Czy może odpalić(uruchomić)?
    W tym przypadku to należałoby pomierzyć uzwojenia:główne i rozruchowe.
    Pomierzyć stan izolacji tych uzwojeń do korpusu.
    Sprzęt został może dlatego wymontowany, bo jest szczelony:zwarcie ,przerwa, przebicie.
    No i przydałby się termik i przekaźnik od jakiejś innej maszyny do normalnego uruchomienia.
    HeJ
  • REKLAMA
  • #4 727542
    kzbyszek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jak to sprężarka ze starej lodówki to pewnie z ruskiej albo z polskiej na ruskich częściach. Mam dwie stare lodówki i obie mają taką samą sprężarkę choć to różne modele i dzieli je kilka lat różnicy w wieku.To co odczytałem z tablicki znamionowej sprężarki wygląda tak
    XKW6-1LBI GOST17008-79 220V 50Hz P3
    P3 na końcu oznacza chyba model przekaznika rozruchowego bo na przekazniku jest własnie takie samo oznaczenie. To co ci napisałem jest po polsku bo nie mogłem napisać ruskich liter ale np XKW6 wygląda w oryginale XKB6 , I po rusku wygląda chyba jak nasze N a literami L iB to już jest cyrk.
  • #5 728329
    pat
    Poziom 11  
    Witam panów.
    Napewno nie zawracam tutaj wam głowy po to tylko żeby zidentyfikować ją ale na podstawie teorii pasuje mi ją uruchomić bo z prądem nie ma żartów a na czuja to ja nie podpinam takich urządzeń jak do końca nie wiem z czym mam doczynienia, a sam jestem po technikum elektrycznym i mnie krew zalewa jak nic nie trybie.
    Sprężarka jest od kolegi z piwnicy ale jest sprawna z tego co mówił to ją po wymątowaniu miał zanieść na złom żeby coś zarobić.
    Nie wiem jak mam ją dokładniej opisać, sam nie mam pojęcia jaki to model i z czego wytargany, jest tylko numer seryjny, no nie wiem nic poza tym :(
    A powiedzcie tak generalnie z jakich części może się składać taka pompka do lowówek to może prędzej wpadne na to sam bo nie miałem okazji zobaczenia jej od środka.
    Potrzebuje ją generalnie do zrobienia kładu zasilającego aeroraf w sprężone powietrze czyli taki mały kompresor, wszystkie inne elementy już mam ale pompka nie działa a to jest najistotniejszy element.
    Dziękuje i pozdrawiam,
    patryk.
  • #6 728342
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    no to potrzebny ci jest przekaźnik rozruchowy, bo beż tego są kłopoty z rozruchem. a przy odpalaniu zmierz prąd żeby zobaczyć czy nie jest zatarte łożysko
  • REKLAMA
  • #7 728399
    karo33333
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Połączenie zasilania do uruchomienia kompresora.
    Załączniki:
    • POŁĄCZENIE ZASILANIA KOMPRESORA.rar (7.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 728965
    kzbyszek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Przekaznik rozruchowy na pewno ci jest potrzebny.Jak dalej nie jesteś pewien typu to podejdz ze sprężarką do dobrego sklepu z częściami AGD albo do serwisu i pwiedzą ci co to za typ i jaki powinien mieć przekaznik. Powietrze pewnie będziesz mógł tym pompować ale będzie ono pewnie śmierdzieć olejem który jest w środku a nawet może tym olejem trochę pryskać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji starej sprężarki lodówkowej pozbawionej tabliczki znamionowej. Sprężarka ma trzy bolce do zasilania, przewody wlotowy i wylotowy oraz jeden zaślepiony przewód. Użytkownik chce ją uruchomić jako mały kompresor do aerografu, jednak brak danych technicznych i schematu utrudnia podłączenie. Zalecane jest zmierzenie rezystancji uzwojeń głównego i rozruchowego oraz izolacji do obudowy, aby ocenić stan sprężarki. Do uruchomienia niezbędny jest przekaźnik rozruchowy, który można dobrać w serwisie AGD lub sklepie z częściami. Wskazano, że sprężarki tego typu często pochodzą z rosyjskich lub polskich lodówek i mogą mieć oznaczenia takie jak XKW6-1LBI GOST17008-79 220V 50Hz P3, gdzie P3 odnosi się do modelu przekaźnika rozruchowego. Użytkownik powinien także zmierzyć prąd rozruchowy, aby wykluczyć uszkodzenia mechaniczne, np. zatarcie łożyska. Powietrze sprężone przez taką sprężarkę może zawierać olej, co jest typowe dla agregatów chłodniczych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA