logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ rozłączający na 230V 50Hz z triakiem?

slam4 06 Gru 2009 09:22 1476 4
REKLAMA
  • #1 7351007
    slam4
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam!

Mam pytanie odnośnie poniższego "schematu".

Jak zbudować układ rozłączający na 230V 50Hz z triakiem?

Jaki układ, schemat powinien znaleźć się w miejscu oznaczonym literą C, aby w momencie załączenia fazy (lub zera) na wyprowadzenia oznaczone jako A, rozłączyć podaną fazę (lub zero) na odbiornik oznaczony jako B. Natomiast w przypadku kiedy na wyprowadzenia A nie jest podany prąd, odbiornik B powinien pracować normalnie - czyli zależnie od układu sterującego.

Efekt ma być jakby odwrotny do działania tranzystora (czyli podanie napięcia na bramkę ma rozłączać układ wykonawczy (B).Założenie: Wszystko pracuje na AC 230 - więc myślałem o triaku - ale jak ma to wyglądać w szczegółach ?

Proszę o konstruktywne porady, pozdrawiam:idea:
  • REKLAMA
  • #2 7351193
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Nic nie wiemy o "układzie sterującym", więc można zastosować najprostsze rozwiązanie. Przekaźnik z zestykami NC (normalnie zwarty). Włączenie przekaźnika rozłączy obciążenie.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 7351625
    slam4
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czyli najprostsze rozwiązania są najlepsze :) hmm ja się tu głowię nad "krzemami" a okazuje się, że wystarczy elektromagnes.

konkretne zastosowanie ,ma być w pralce amica pa - układ sterujący to ogolnie programator, wyprowadzenia A to zasilanie zaworu przesterowania, a odbiornik B to pompa - teraz już wszystko wiadomo. Rozwiązanie ma na celu wyłączenie układu Aqua Spray, który wpływa na szybsze zużycie pompy (obecnie po wymianie).

Czy mógłbym prosić o linka do przykładowego przekaźnika w sklepie internetowym (ew. allegro) żebym wiedział czego dokładnie szukać?
  • REKLAMA
REKLAMA