logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do zmiany softu w Kenwood DTF1/DTF2 - błąd instalacji CodeUpd

botr 05 Lip 2004 20:08 11415 15
REKLAMA
  • #1 727571
    botr
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Ma ktoś program do zmiany softu w Kennach DTF1 lub DTF2
    Pociaganolem jakis plik CodeUpd ale przy instalacji wywala blad
    Jezeli ktos moze sie podzielic tym programem to bardzo bede wdzieczny
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 732859
    JaB
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Odpuść sobie code update, poszukaj patchowanego PTC Launtcher i masz wszystko w jednym i każde z osobna, jak kto woli...
  • #4 739576
    kular
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ściagnij sobie program KenWritter - prosty w obsłudze, CodeUpdate jest już za stary. Powodzenia.
  • #5 739858
    wojtek12345
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    CodeUpdate może i jest stary ale bardzo pomocny i niewzawodny przy podnoszeniu częściowo uwalonych kenwoodów. Natomiast KenWriter potrafi uwalać tunery przy wgrywaniu firmware, szczególnie na szybkich komputerach (w miarę stabilnie pracuje na 486 lub starszych Pentium).
  • REKLAMA
  • #6 742677
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 223
    Dokladnie nic innego niz CodeUpdate do firmware, PTCLauncher do listy + eeprom absolutnie zero problemow.
    Kenwriter odradzam!
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #7 1286750
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Ja również odradzam Kenwriter. Popsułem swój tuner i miałem problemy z odratowaniem go. Zablokował się tak, że JTAG i programiki typu dtf2resource nie działały. Musiałem wysłać tuner do naprawy ;)
  • #8 1287157
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    JaB napisał:
    Odpuść sobie code update, poszukaj patchowanego PTC Launtcher i masz wszystko w jednym i każde z osobna, jak kto woli...

Zgodzę sie z Tobą w 101% ten program nigdy mnie nie zawiódł, ani Ken Writer ani CodeUpdate u mnie nie ani razu nie ruszyły! :(

A PTC od razu, wgrywanie softu, listy i eproma jest bardzo proste. (jeśli dokłądnie się przeczyta opis ;P)
  • #9 1287757
    botr
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    moj pierwszy post jest stary i od tamtego czasu juz nie raz zrobilem kenna ..oczywiscie dzieki waszej pomocy . Teraz aktualnie gdy zmienilem kompa mam inny problem , Kenwriter i Coudeupdate zachowuja sie podobnie wysylaja jakies dane do tunera i moge tak czekaj godzinami zadnego bledu i zadnej zmieny w tunerze
    Probowalem kompie sasiada i mam taki problem ze gdy podlaczam kenna do portu COM to blokuje mi sie mouse i kursor lata wokoł wlasnej osi , probowalem na kilku tunerach firmy Kenwood i zawsze jest to samo nawet nie musze uruchamiac zadnych programow tylko kenn COM i Winda 98 , z pionnerami nie mam takich problemow i wszystko idzie super na tych samych kablach . Najgorsze ze nie mam juz tego starszego kompa poszedł do zyda , a ja zostalem z nowym na ktorym nie moge robic kenwoodow
    Jak ktos ma jakis pomysł to zapraszam do wymiany zdan
  • #10 1288061
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Mariusz 1978 wrote:
    Cytat:
    Ja również odradzam Kenwriter. Popsułem swój tuner i miałem problemy z odratowaniem go. Zablokował się tak, że JTAG i programiki typu dtf2resource nie działały.

Z powyższej wypowiedzi wynika tylko jeden niezbity fakt: umiałeś popsuć ale nie umiałeś naprawić. Wina leży więc po Twojej stronie a nie po stronie programu Kenwriter.
    Dożyliśmy czasów, gdy każdy uważa się za eksperta od programowania tunerów ale nie ma zielonego pojęcia o tym, na czym to polega.
    Używałem wszystkich trzech wymienionych wcześniej programów i każdy z nich działa tak, jak powinien. Żaden z nich nie jest niebezpieczny. Niebezpieczny jest tylko niedouczony serwisant.
    Obecnie od długiego czasu używam tylko Kenwriter'a i nigdy nie udało mi się uwalić nim tunera. Jego właściwość polegająca na sprawdzeniu wielkości pliku firmware jest nieoceniona dla początkujących. Radykalnie ogranicza ona możliwość wgrania przez pomyłkę innego pliku binarnego (np. listy programów) zamiast właściwego firmware. Oczywiście, to zabezpieczenie nie wykryje pomyłki w postaci próby wgrania firmware od DTF-1 do tunera DTF-2 i na odwrót. Wówczas pozostaje zawsze JTAG i duuużo cierpliwości i wolnego czasu. Za pomocą JTAG-a zawsze uda się uratować tuner o ile jest się rozumie jak to działa.

botr wrote:
    Cytat:
    Probowalem kompie sasiada i mam taki problem ze gdy podlaczam kenna do portu COM to blokuje mi się mouse i kursor lata wokoł wlasnej osi , probowalem na kilku tunerach firmy Kenwood i zawsze jest to samo nawet nie musze uruchamiac zadnych programow tylko kenn COM i Winda 98 , z pionnerami nie mam takich problemow i wszystko idzie super na tych samych kablach .

Na dodatek gdybyś spróbował na tunerze Sagem z Polsatu to efekt byłby podobny. W takim przypadku należy wyłączyć w BIOS-ie płyty głównej ACPI i... niestety, zainstalować od nowa Windows. Od tej chwili możesz zapomnieć o kłopotach z tunerami Kenwood i nie tylko. Niektórzy preferują zamiast wyłączania ACPI przecięcie jednej żyły w kablu szeregowym (chyba pin nr 9) ale ja nie jestem zwolennikiem leczenia skutku, ale przyczyny. Dla lepszego zrozumienia problemu polecam przeczytać takie krótkie, lakoniczne wyjaśnienie działania ACPI http://www.proline.pl/index.php?id=tips&subid=problemy_z_acpi
  • REKLAMA
  • #11 1288421
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 64
    Jacu$ to się ciesz że jeszcze nie uwaliłeś. Widocznie bardzo dobry z Ciebie serwisant ;) A używanie KenWriter odradził mi Śmigły, który naprawia tunery Kenwooda ze strony http://priv.twoje-sudety.pl/~kentech/. Twierdzi że przez ten właśnie program ma kupe roboty. Często robiłem kenwoody KenWriterem, zdarzało się że padł ale zawsze udało naprawić JTAGiem ale raz mi się nie udało. Programiki typu dtf2resource nie działały mimo wielu prób i pewnych interfejsach JTAG. Wszyscy moi znajomi którzy się też tym zajmują, rozkładali ręce. Dziś tuner chodzi bez zarzutu, dzięki właśnie Smigłemu.
  • #12 1608043
    _zax
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a ja mam pytanie co do portow...

na jaki stan pracy macie ustawiony port lpt ??
    kiedys robilem keny ale po tym jak sprzedalem swojego dlugoo nie mialem z nimi doczynienia i nagle kolega podrzucil mi swojego i cos mi nie idzie... :/
  • #13 1609470
    Nuksiemce
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Port ustaw ECP+EPP i wszystko smiga
  • #14 4455639
    keenproblem
    Poziom 11  
    Witam Szukam aktualnego programu CodeUpdate do Keena Dtf1
    Prosze o dokładny adres pliku ponieważ coś w stylu ''podania linku do jakiegoś forum gdzie jest z 50 ++ plików'' a do tego pisze mi np. ściagnij 7 plików ale jakich?? ja jestem zielony w tych sprawach i jeżeli moge o to prosić TO PODAJCIE MI dokładny ADRES pliku z tym CodeUpdate

Z góry dzięki i prosze o szybką odpowiedz...
  • #16 4458612
    keenproblem
    Poziom 11  
    Dzięki wielkie a już zacząłem tracić nadzieje :D:D:D:D:D

Ciekawe czy mi się uda :?::!::D

P.S. orientujesz się może czy da to rade zrobić na XP???

P.S 2 : Ofiarowałem ci skromny punkcik za pomoc :D

No więc próby me spaliły na panewce gdyż nie posiadam jeszcze jednego bardzo ważnego pliku a mianowicie Zestaw oprogramowania: Firmware (Soft) / Lista (Flash) / EEprom. Jeżeli wie ktoś gdzie mogę to dostać to był bym bardzo wdzięczny:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z instalacją i używaniem programów do zmiany oprogramowania (firmware) w tunerach Kenwood DTF1 i DTF2. Użytkownicy polecają program CodeUpdate jako podstawowe narzędzie do wgrywania firmware, mimo że może pojawiać się błąd instalacji, który nie uniemożliwia działania programu. Alternatywnie wskazywany jest patchowany PTCLauncher, który umożliwia łatwe wgrywanie firmware, list programów oraz EEPROM bez problemów. Program KenWriter budzi kontrowersje – niektórzy odradzają jego użycie ze względu na ryzyko uszkodzenia tunera, zwłaszcza na szybkich komputerach, inni natomiast chwalą jego funkcje zabezpieczające przed błędnym wgraniem plików. Problemy z komunikacją przez port COM na nowych komputerach oraz konfiguracją portu LPT (zalecany tryb ECP+EPP) również zostały poruszone. Wskazano także źródła do pobrania programów i plików firmware, jednak brakowało dokładnych instrukcji dotyczących wymaganych plików. W przypadku uszkodzenia tunera pomocne bywa użycie interfejsu JTAG, choć nie zawsze jest skuteczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA