logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CC 704 + radio samochodowe = problem z przydźwiękiem silnika

scss 05 Lip 2004 20:47 1602 5
  • #1 727634
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Hej!

Na początku przepraszam jeżeli to nie ta grupa ( nie wiem czy nie powinienem pisać na: Tuning samochody i CarAudio, czy na: Usterki Samochody). Jeżeli jestem na złej grupie to proszę przenieść mego posta do właściwej.
    Mam taki problem z CC. Przy pracującym silniku słychać przydźwięk silnika w głośnikach.Przydźwięk nie jest aż tak głośny,ale strasznie denerwujący. Fakt ze radio nie jest najlepszej jakości, ale wcześniej tego nie było. Czy takowy przydźwięk może być spowodowany tym, ze niedawno wymieniłem świece ze standrdowych na 3-elektrodowe?
    Wiem ze powinny być konednstory przeciwzakłóceniowe przy cewce wn i alternatorze, tylko cholera dziś pół dnia ich szukałem i nie mogłem znaleźć.Czy są one jakoś szczególnie montowane, np we wnątrz alternatora? Bo moze któryś poszedł się .... A może znacie jakiś inny dobry filtr p/zakłóceniowy?
    Dzęki za pomoc.
    Pozdrawiam G.
  • #2 727742
    Dexter23pl
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Radia samochodowe przewaznie mają wbudowany lub wiszacy na kablu zasilającym filtr własnie na takie zakłucenia. proponuje zdobyc to w jakims sklepie elektronicznym lub w jakims serwisie co zajmuje sie naprawą radii samoch. napewno będą mieli. pewnie kosztuje to kilka miedziaków. :D
  • #3 727757
    Student
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Kiedyś w maluchu miałem podobny problem, "kupny" filtr nie pomógł, zrobiłem więc własny: transformator ok. 20W, uzwojenie wtórne szeregowo z zasilaniem, przed nim dioda prostownicza 10A, za nim 4700 mikro/25V równolegle do masy, efekt znakomity, grało nawet podczas rozruchu :) .
  • #4 727775
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    jak nie znalazłeś kondensatora na alternatorzeto źle. Widocznie nie ma i musisz takowy założyć. Następną bardzo często spotykaną przyczyną jest (brak) szczotek na alternatorze. Nie masz przypadkiem niekiedy problemów z ładowaniem?
  • #5 728224
    scss
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Hej!
    Super dzięki za pomoc.
    No kondensatora na alternatorze naprawdę nie znalazłem, może jest gdzieś wbudowany w środku?Ciezko sie do niego (alternatora) dobrać.
    Ani wyciągać pod blokiem, ani rozebrać go w aucie :-(
    A jeżeli chciałbym założyć to jakiej wrtości? Czy są to jakieś standrdy?
    Założe kondka jak nic nie pomoże stworze filtr wg opisu Studenta (dzięki).
  • #6 728381
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    pujdziesz do polmozbytu i poprosisz o standardowy kond. filtrujący do CC700 nawet ci powiedzą gdzie on powinien być zamontowany
REKLAMA